HEAVEN IN HER ARMS - Paraselene

HEAVEN IN HER ARMS - Paraselene

HEAVEN IN HER ARMS - Paraselene

HEAVEN IN HER ARMS - Paraselene

HEAVEN IN HER ARMS jsou kapelou, která letos vytrhla žezlo japonské dynastii vládnoucí uřvanému žánru v zemi samurajů. O kom že to mluvím? O ENVY přece. HEAVEN IN HER ARMS jsou něco jako jejich zlé dvojče. Ne tak slavný sourozenec, ale o to syrovější, hrubější a zjizvenější, který nastupuje k  vládě s drtivou a nemilosrdnou silou právě v roce, kdy ENVY citelně zavrávorali ve své tvorbě.

HEAVEN IN HER ARMS

Název skupiny pochází ze stejnojmené skladby od CONVERGE z alba „Jane Doe“, hudebně jsou však kořeny zaryté hluboko v tradici japonského screama říznutého postrockem. Zdlouhavé hypnotické melodie, které mají výpravný až éterický charakter a kruté vokály, jenž jsou erupcí dlouho zadržovaných emocí v zemi, kde disciplína, škrobené odosobnělé zvyky a konvence dědící se z hluboké historie jsou vše. Jakoby se zvedly stavidla obrovského oceánu plného napjaté frustrace a hněvu a jakmile tato masa vyteče, následuje klidné tiché ambientní pozastavení, ve kterém se sbírá síla pro další mocný výbuch emocionálního vulkánu. V těchto chvílích se skladby balí do neprostupné ambientní temnoty, která jakoby navazovala na atmosféru japonských samurajských duchařin z černobílého věku stříbrného plátna. HEAVEN IN HER ARMS se dokážou uchýlit ale také k typickým screamařským brnkavým plochám, v nich ovšem trochu kulhají ohraničeni konvencemi žánru a nebýt bicích, které tu a tam utrousí zajímavější nápad, asi bych se občas neobránil zívnutí. Z této umírněnější tváře jejich tvorby jednoznačně na „Paraselene“ nejlépe dopadla závěrečná jedenáctiminutovka „Veritas“, ve které po první třetině zvonivého průměru nastupují housle, které do skladby nasávají emoce s vervou vyhladovělých krysích mláďat u mateřského struku. Oproti současným ENVY nečekejte tolik uhlazenosti a melodické líbeznosti, HEAVEN IN HER ARMS posluchači nedávají požitky jen tak zadarmo.

Ačkoliv se nemohu zbavit dojmu, že některé počiny z počátku kariéry kapely, například demo natočené v roce 2005, obsahovaly ještě silnější materiál, tento kotouč japonskému bratrstvu bohatě stačí na to, aby vystoupilo ze stínu svých velkých inspirátorů a jednoznačně dalo světu najevo, že v době, kdy ENVY ztrácejí svůj cit pro dobře odvedené řemeslo, se tu našel plnohodnotný nástupce.

 6

RIP
RIP

Verdikt

Tovaryšstvo z ukřičeného cechu v Tokiu, které dlouho stálo ve stínu mistra zvaného ENVY, touto deskou skládá učednickou zkoušku a staví se definitivně na své vlastní nohy.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 54:31

Produkce: HEAVEN IN HER ARMS

www.myspace.com/heaveninherarmsjapan

Sestava

Skladby

  1. 46x
  2. Anamnesis Of Critical
  3. Morbidity Of White Pomegranate
  4. Jade Vine
  5. Echoic Cold Wrist
  6. Halcyon
  7. Butterfly In Right Helicoid
  8. Veritas

Diskografie

Paraselene (2010)
Duplex-Coated Obstruction (2009)
Erosion of the Black Speckle (2007)
EP (2006)
Demo (2005)