BETZEFER - Freedom To The Slave Makers

BETZEFER - Freedom To The Slave Makers

BETZEFER - Freedom To The Slave Makers

BETZEFER - Freedom To The Slave Makers

V roku 1993 nakrútila brazílska SEPULTURA klip ku skladbe „Territory“ v Izraeli. Z tejto najeurópskejšej krajiny blízkeho východu bez akejkoľvek dlhodobej metalovej tradície však napriek všetkému pochádza aj niekoľko zaujímavých zoskupení. V 90-tych rokoch sa z čistého neba objavili folkmetaloví pesničkári ORPHANED LAND a o pár rokov neskôr svoje rohy vystrčili „Sumerčania“ MELECHESH.

Na vlne spomínanej SEPULTURY sa zviezla aj tretia najznámejšia kapela z krajiny Dávidovej hviezdy, BETZEFER. Vznikla v roku 1998 a debut „Down Low“ už vydal holandský Roadrunner. Druhý album „Freedom To The Slave Makers“ bol hotový už pred tromi rokmi, no kvôli vyhadzovu od spomínaného vydavateľstva a problémom s hľadaním nového sa album dostal na sveta až začiatkom tohto roka.

BETZEFER

„Bestseller“ štartuje novinku skutočne razantným riffom a dokonale charakterizuje celú nahrávku. Stredné tempo, expresívny vokál pendlujúci od Maxa Cavaleru k Philovi Anselmovi, „groovy“ motívy a oldschoolovo drevnatý sound. BETZEFER sa podarilo oklamať čas a presunúť sa zhruba do roku 1994, z ktorého akoby vypadol najmä zvuk bicích a gitár. Tie druhé miestami zablúdia až dakam k púštnym bohom KYUSS (napríklad v skladbe „Perfect Lie“).

Napriek všetkej energii nahromadenej v úvodných skladbách albumu kapele okolo robustného Avitala Tamira v druhej polovici mierne dochádza dych. Popri výborných a úderných číslach „Backstage Blues“ alebo „Nothing But Opinions“ je však určitá repetívnosť strednetempových skladieb ospravedlniteľná. Album uzatvára „Heavensent“ ktorá preradí na skutočne radikálnu rýchlosť - keď už BETZEFER odchádzajú, aspoň za sebou poriadne tresnú dverami a okno zvonku rozbijú oranžovým, zubom škodiacim hranatým predmetom.

BETZEFER nahrali skutočne príjemný retro album so všetkými výhodami aj nevýhodami. Ak máte radi „groovy“ hudbu od DOWN cez SICK OF IT ALL až po SEPULTURU, bude „Freedom To The Slave Makers“ so štipkou izraelskej nátury navyše zaujímavým spestrením vášho kultúrneho vyžitia.

 1

Dudri

Verdikt

Príjemné 90’s retro z krajiny Dávidovej hviezdy. „Chaos AD“, „Burn My Eyes“ alebo „Vulgar Display Of Power“ v jednom, verzia XY.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 39:27

Produkce: Warren Riker
Studio: Zaza Studios

www.myspace.com/betzefer

Sestava

Skladby

  1. Best Seller
  2. Backstage Blues
  3. Feels So Right
  4. Diamond Director
  5. Nothing But Opinions
  6. Doomsday
  7. Empty Magazine
  8. Perfect Lie
  9. Song For The Alcoholic
  10. Heavensent

Diskografie

Freedom To The Slave Makers (2011)
Down Low (2005)
New Hate (EP) (2003)
Some Tits, But No Bush (EP) (2001)
Pitz Aachabar (EP) (2000)