JESU - Ascension

JESU - Ascension

JESU - Ascension

JESU - Ascension

Hyperaktivní Justin Karl Michael Broadrick přichází takřka přesně po dvou letech s novou řadovou deskou svého nejúspěšnějšího post-godfleshovského projektu. V mezičase stihl vydat dvě nepříliš ohromující EP („Opiate Sun“ a „Christmas“) a jednu kompilaci („Heart Ache & Dethroned“), obsahující úspěšnou prvotinu a dříve nezveřejněný materiál. Dále se pak na svět dostalo i několik nahrávek FINAL, PALE SKETCHER, GREYMACHINE i dalších uskupení, na nichž Broadrick participuje. Tolik fakta.

Přejděme však k pocitům. Zatímco ona zmíněná hyperaktivita měla za následek jisté rozmělnění kvality, s aktuálním albem jako by se snažil Broadrick vše odčinit. A skutečně – podařilo se mu to. Důvodem tohoto tvrzení je především výrazná atmosféra, která na posluchače dýchne hned od prvních sekund úvodní skladby „Fools“. Podobně jako u raných nahrávek JESU („Heart Ache“, „Jesu“, „Silver“), zde hraje tato skutečně nezaměnitelnou roli – je silná, sugestivní a velice působivá.

JESU

Tento návrat však ještě neznamená nějaký výrazný příklon k dřívějšímu industriálnímu dunění s dozvuky GODFLESH; celkové vyznění nahrávky se ponejvíce blíží úspěšnému EP „Silver“, které podobně jako „Ascension“ disponuje pošmourným obalem a zejména pak podařenými melodiemi, jež vyvolávají silné pocity melancholie a nostalgie a jež nejsou zrovna dvakrát vhodné do slunečného, letního počasí.

Na po všech stránkách vyrovnané desce tak navzdory svému názvu z celkového letargického vyznění vybočuje snad jen hned na první poslech hitová „Sedatives“, kde se krom povedené ústřední melodické linky dočkáme i mírného zrychlení a celkově i poměrně optimistického výraziva. Jinak však dle očekávání hrají prim pomalá tempa, řádně rozostřené kytarové zdi a všudypřítomní společníci šeď, deprese a smutek – což jsou JESU jak je mám nejraději.

Justin K Broadrick to tentokrát dokázal. Po delší době natočil album, které si co do sugestivnosti i do kvality nezadá s jeho nejlepšími počiny. Dobrá práce.

You can´t see behind their eyes
See their sweet little black lies
Just be careful now

All the times that we held back
Only to find knives in our backs
Just be careful now

 10

Deadmann

Verdikt

Justin K Broadrick to tentokrát dokázal. Po delší době natočil album, které si co do sugestivnosti i do kvality nezadá s jeho nejlepšími počiny. Dobrá práce.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,9 / 10

Další informace

Sestava

Skladby

  1. Fools
  2. Birth Day
  3. Sedatives
  4. Broken Home
  5. Brave New World
  6. Black Lies
  7. Small Wonder
  8. December
  9. King Of Kings
  10. Ascension

Diskografie

Ascension (2011)
Christmas (EP) (2010)
Heart Ache & Dethroned (2010)
Opiate Sun (EP) (2009)
Infinity (2009)
Why Are We Not Perfect (EP) (2008)
split s BATTLE OF MICE (2008)
split s ENVY (2008)
Lifeline (EP) (2007)
Pale Sketches (2007)
split s ELUVIUM (2007)
Sun Down / Sun Rise (EP) (2007)
Conqueror (2007)
Silver (EP) (2006)
Jesu (2005)
Heart Ache (EP) (2004)