TOMBS - Path Of Totality

TOMBS - Path Of Totality

TOMBS - Path Of Totality

TOMBS - Path Of Totality

Keby som mal ukázať na súčasnú najviac nápaditú a kultivovanú metalovú nahrávku, bez mihnutia oka by ňou bola novinka od TOMBS. O tom, že TOMBS sú kapelou na úrovni, sme sa mohli presvedčiť už ich na predošlom, veľmi vydarenom albume „Winter Hours“. Práve na ňom sa TOMBS ukázali ako vyzretá kapela s vlastným pohľadom na kríženie hraničných (sub)žánrov extrémnej rockovej hudby.

Je pravda, že do hudobnej spleti „Path Of Totality“ sa dostáva znateľne ťažšie, avšak trpezlivosť v tomto prípade prináša vážne bohatú a hojnú úrodu. TOMBS opäť demonštrujú, že sú skupinou mnohých tvárí a v tom, čo robia, im patrí absolútna zvrchovanosť. V ich temnej produkcii občas preblesknú svetielka známejších mien, avšak sú to len fragmenty utopené v hustej atmosférickej polievočke rôznych hudobných štýlov, ktoré do seba nádherne zapadajú.

TOMBS

Na „Path Of Totality“ sa TOMBS obnažili a ukazujú, odkiaľ vlastne vzišli. Odkryli a zvýraznili predtým zahalené kontúry svojich inšpiračných zdrojov a po riadnych dávkach ich pľujú všade navôkol. Nemajú problém si na začiatok albumu „pichnúť“ čistokrvný black metal s náladou ako od Grimlochových TARTAROS a hneď za tým to všetko udupať riffmi ako od HIGH ON FIRE. Bezútešné temno mnohokrát preseknú dômyselne zložené plochy úchvatných melódií, ktoré v tom punkom páchnucom zhone pôsobia ako záchranná vesta uprostred rozbúreného mora.

Protichodnosť podmanivých momentov s miestami, ktoré sa vyznačujú priam ohavným vyznením, či ohromná dávka energie navrch sú hlavnou devízou tejto kapely. Prirátajte si k tomu kopu skvelých nápadov tvoriacich výživnú hudobnú náplň s dynamickým spádom. Plus fakt, že takmer hodinovú plochu dokázali TOMBS vrchovate a umne naplniť, a to bez hluchých miest a zbytočnej šede.

Líder Mike Hill sa nechal pri kreatívnom procese ovplyvniť rozmanitými zoskupeniami, ktoré mali zásadný a smerodatný vplyv pre vývoj "alternatívneho" metalu. Vďaka tomu sa na jeho kolekcii vystriedajú odľudštené industriálne motívy, ale aj prekvapivo hravé post-punkové pasáže a taký populárny mix black metalu so shoegaze.

Na „Path Of Totality“ sa teda negatíva hľadajú skutočne ťažko. Je to kus poctivého kovového remesla s presahmi do štýlov, s ktorými TOMBS síce narábajú po svojom, ale napriek tomu (alebo práve preto) efektívne a s gráciou.

 3

Phill

Verdikt

Extrémny rockový očistec.

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
6,8 / 10

Další informace

Stopáž: 57:31

Produkce: John Congleton
Studio: Elmwood Studio

www.myspace.com/tombsbklyn

Sestava

Skladby

  1. Black Hole Of Summer
  2. To Cross The Land
  3. Constellations
  4. Bloodletters
  5. Path Of Totality
  6. Vermillion
  7. Passageways
  8. Silent World
  9. Cold Dark Eyes
  10. Black Heaven
  11. Red Shadows
  12. Angel of Destruction

Diskografie

Path Of Totality (2011)
Winter Hours (2009)
Tombs (EP) (2008)

Jiné pohledy

5 / 10
„Path Of Totality“ je klasický příklad toho, jak může forma předbíhat obsah. Sludge/blackový Američané svoji misantropickou image a strašidelným vizuálem těžko zakrývají, že opakují dokola stále stejné kytarové zvuky (slovo riff se v tomto případě zdráhám použít) a doprovází je sice razantními, ale místy až komicky primitivními bubny. Na první dojem nahrávka možná vyvolá tzv. „wow efekt“a věřím, že první skladba „Black Hole Summer“ zkraje i zaujme, ale po třetí/čtvrté položce se začnete ošívat a vydržet v kuse hodinu trvající album je mírně řečeno obtížné. Stejný problém jako například u CELESTE nebo WOLVES IN THE THRONE ROOM - příliš expresivní, příliš prvoplánové a ve výsledku spíše nudné.
Sicky | 28. července 2011

 

8,5 / 10
Při hodnocení "Path Of Totality" bych si defacto mohl vypomoct slovy, které jsem užil při hodnocení dva roky starého předchůce. Těžké, neradostné a emotivní. Takové je i nové album newyorských TOMBS.

Kvalitativní posun vidím v ještě silnější sevřenosti nahrávky, znatelném zrychlení a taktéž ve faktu, že mi příjde o něco chytlavější i přestože toto u podobných produkcí není zrovna důležitým atributem.

Půl bodu navíc za temnou "Passageways" s post-punkově bublající basou.
Dalas | 15. července 2011