THE BLACK DAHLIA MURDER - Ritual

THE BLACK DAHLIA MURDER - Ritual

THE BLACK DAHLIA MURDER - Ritual

THE BLACK DAHLIA MURDER - Ritual

„Mnoho metalistov hádže THE BLACK DAHLIA MURDER do trendového deathcore vreca kvôli tomu, že používajú neónové farby na svojich tričkách,“ dočíta sa čitateľ v recenzii na „Ritual“ v americkom časopise Revolver.

S moderným metalovým pnutím ich okrem štvorciferného čísla v kalendári na iPode a krajiny pôvodu spája akurát tak výzor. Napriek tunelom v ušiach, bradám, flanelkám alebo farebným tetovaniam sa mladíci z Michiganu hudobne pohybujú vo vodách melodického death/black metalu po vzore severanov ENTOMBED alebo AT THE GATES z prvej polovice 90. rokov. Žiadne breakdowny, elektronika, vlezlé cukríkové refrény, len melodické hobľovanie plné gitarových sól a vyhrávok.

THE BLACK DAHLIA MURDER

Novinka „Ritual“ pokračuje v trende nastoleným debutom „Unhallowed“. THE BLACK DAHLIA MURDER si odvtedy vypracovali vlastný štýl, ktorý dokonale predviedli na svojom opus magnum s názvom „Nocturnal“. Po trošku slabšom „Deflorate“ spred dvoch rokov mladíci útočia opäť na tie najvyššie pozície.

Oproti minulosti pribudlo pestrosti. Ku variabilnému vokálu pupkatého Trevora Strnada a vyšperkovaným sólam gitarového dua Eschbach - Knight sa pridali klasické nástroje ako violončelo, klavír alebo husle. Predstava je to čudná, no pri záverečnej „Blood in the Ink“ THE BLACK DAHLIA MURDER ukážu všetkým symfo-metalovým kapelám, ako tieto nástroje do metalového uragánu vkusne zakomponovať.

Ďalšou pridanou hodnotou albumu sú podarené texty, ktoré nevybočujú z klasického štýlového klišé, no priam cielenie ho vyhľadávajú (na druhú stranu, kto spieva o Castlevanii?). Majiteľ originálu určite ocení skvelo spracovaný booklet a pri znázornení textu záverečnej skladby sa isto neubráni úškrnku.

Poslucháčovo uško potešia skvelé skladby ako napríklad plíživá smrť menom „On Stirring Seas of Salted Blood“, kratúčká punková vypaľovačka „Den of the Picquerist“, klavírom uvedená a akustickým intermezzom osviežená „Carbonized in Cruciform“ alebo najväčšia death metalová hitovka tohto roka „Moonlight Equilibrium“. Túto skladbu nahratú v plážovej verzii by som si kľudne predstavil v rámci letného programu FunRádia.

THE BLACK DAHLIA MURDER majú ten zvláštny dar robiť monotónnu muziku, ktorá na prvý pohľad neponúka priveľa záchytných bodov, no ako celok nesmierne baví a hocikde zbystríte pozornosť, objavíte zaujímavý moment. Tlieskam.

 14

Dudri

Verdikt

Vo svojom žánri jednoznačne nahrávka roka. A možno aj mimo neho.

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
6,8 / 10

Další informace

Stopáž: 45:28

Produkce: Mark Lewis, Jason Suecof

www.facebook.com/theblackdahliamurderofficial

Sestava

Skladby

  1. A Shrine To Madness
  2. Moonlight Equilibrium
  3. On Stirring Seas Of Salted Blood
  4. Conspiring With The Damned
  5. The Window
  6. Carbonized In Cruciform
  7. Den Of The Picquerist
  8. Malenchantments Of The Necrosphere
  9. The Grave Robber's Work
  10. The Raven
  11. Great Burning Nullifier
  12. Blood In The Ink

Diskografie

Verminous (2020)
Nightbringers (2017)
Abysmal (2015)
Everblack (2013)
Ritual (2011)
Deflorate (2009)
Majesty (DVD) (2009)
Nocturnal (2007)
Miasma (2005)
Unhallowed (2003)
A Cold-blooded Epitaph (EP) (2002)
What A Horrible Night To Have A Curse (EP) (2001)