ELEDHEL - Tajemství zapomenutých sil

ELEDHEL - Tajemství zapomenutých sil

ELEDHEL - Tajemství zapomenutých sil

ELEDHEL - Tajemství zapomenutých sil

Každý, koho aspoň trošku zajímá domácí blackmetalová scéna již určitě slyšel o Eledhel. Eledhel je vlastně začínající kapela, která se však vzhledem ke svému mládí již stačila zapsat do podvědomí blackových fans z celé republiky a mnoho lidí v nich vidí novou naději, čerstvou, nezkaženou krev. V současnosti čtyřčlená kapela má za sebou pouze jeden demáč. Již dříve měli natočený demáč s názvem "Pod křídly dávných tvorů", ale nakonec se ho rozhodli nevypustit ven vzhledem ke své nespokojenosti s finálním zvukem.

Kdo jsou vlastně Eledhel? Tak předně to není žádný "pohanský marš", kterých se v poslední době nějak urodilo. Hudba Eledhel se téměř stále nese pouze v pomalejších tempech, kytary se nesou v pomalejším, jednodušším rifování a co se zpěvu týče, není to žádný řev démonů z hlubin na jaký jsme u kapel hrajících například pagan metal zvyklí, ale lehce chrčivý, srozumitelný vokál. Podle mých posledních zpráv se chystá zapojení i melodického hlasu a o něco větší rozsah chrčáku, nejspíš z důvodu časté kritiky Azmodanova hlasu (kterou však zcela nechápu). Nevím, jak někdo může říct, že Azmodan neumí skřehotat, když z jeho polohy hlasu je jasně cítit úmysl, že tak nějak si on sám svůj vokál představuje. Srozumitelně, klidně - a je to jeho věc, ne?
Mimochodem, tvorba kapely je na black dost netypicky ovlivněna gothic rockovou kapelou XIII. století. Některé rify, klávesové party či tempa nesou jasně rukopis lidí, kteří mají Třináctky skutečně rádi. Na demu naleznete čtyři skladby (+ intro a outro) z nichž dvě reprezentují novější, pomalejší tvorbu a dvě (Vzešlí z žáru plamene a Kletba) tu starší, která je podstatně rychlejší. Těžko říct k čemu kapelu přirovnat, protože to není ani sto první kopie Marduk, ani padesátá čtvrtá kopie Immortal, ani jiné severské legendy. Eledhel jsou vzhledem ke svému nízkému věku a poměrně malým zkušenostem až podezřele sví :-))

Dalším plusem je fakt, že všechny čtyři songy musí být koncertními trháky, protože jsou chytlavé, mají úderné refrény a rytmika, i když není kdovíjak super, stačí k slušné pařbě. A texty? Zatím to žádné skvosty nejsou, ale četl jsem i jeden texty z nové tvorby a mají určitě vzestupnou kvalitu. Jediným opravdovým záporem Eledhel je jakási neucelenost. Těžko se to popisuje, ale slyšíte jednotlivé nástroje (teda aspoň většinou) a málokdy demo vnímáte jako skutečně harmonickou symbiózu všech nástrojů. Ať tak nebo tak, Eledhel je neuvěřitelně talentovaná formace, která se umí vyhnout klišé a uslyšíme o ní dozajista mnoho a mnoho. Jak díky nespornému potenciálu a na české poměry velké originalitě, tak díky tomu, že kluci samotní jsou velice srdeční a příjemní lidé, se kterými musí být radost spolupracovat.

Přál bych jim co nejdříve se uchytit u profesionálního labelu. Jsem si jist, že kvalita půjde v budoucích letech drtivě nahoru.

 10

Radalf

Verdikt

Ať tak nebo tak, Eledhel je neuvěřitelně talentovaná formace, která se umí vyhnout klišé a uslyšíme o ní dozajista mnoho a mnoho. Jak díky nespornému potenciálu a na české poměry velké originalitě, tak díky tomu, že kluci samotní jsou velice srdeční a příjemní lidé, se kterými musí být radost spolupracovat.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 20:36

Produkce: ELEDHEL
Studio: Monty

eledhel.mysteria.cz

Sestava

Skladby

  1. Intro
  2. Vzešlí z plamene
  3. Tajemství dávných sil
  4. Černá znamení
  5. Kletba
  6. Outro

Diskografie

Tajemství zapomenutých sil (demo) (2002)
Pod křídly dávných tvorů (nevydané demo) (0)