AVENGER - Bohemian Dark Metal

AVENGER - Bohemian Dark Metal

AVENGER - Bohemian Dark Metal

AVENGER - Bohemian Dark Metal

Honza Kapák, který se podílel na výtečné nahrávce MASTER´S HAMMER „Vracejte konve na místo“, je především hlavním mozkem AVENGER. Proto je třeba kout železo, dokud je žhavé, a představit si i novinku tohoto, v minulosti spíše opomíjeného jihočeského tělesa.

Ačkoliv existují již 20 let, stále zůstávají větší částí posluchačské obce přehlíženi, a tak se jistě nejen mé osobě vybaví v souvislosti s jejich jménem zejména metalový festival ve Volyni, za nímž kapela stojí, a v minulosti ne až tolik výrazná tvorba.

A přestože pojmenování novinky názvem „Bohemian Dark Metal“ příliš nesvádí k domněnkám, že by nyní něco mělo být jinak, opak je pravdou. Jedná se totiž o nadprůměrné album, jakých v české blackmetalové kotlině není zas až tak mnoho.

AVENGER

Tedy ne, že by se Jan Kapák se svými přáteli tlačil někam do posluchačsky přívětivějších míst, tak tomu není ani náhodou. AVENGER stále zůstávají věrni blackmetalové produkci, ale tentokrát ke všemu přidávají dostatečně vyzařující fluidum, které z nahrávky nečiní pouze další položku v diskografii. Autor těchto řádků je z těch, kteří v hudbě oceňují zejména výraznou atmosféru, a tu mu „Bohemian Dark Metal“ nabízí beze zbytku. Stavba skladeb a jejich hudební provedení by samozřejmě neměly být opomíjeny, ale atmosféra marnosti a zoufalství je v tomto případě natolik výrazná, že je nutno zmínit primárně právě ji.

Album je však natolik rozmanité (slyš např. highlight desky v podobě výtečné „Duševní chirurgie“), že by bylo chybou jej díky tomuto tvrzení mžikem oka zařadit někam do ranku „depressive/suicidal“. Rychlé, zuřivé pasáže se zde prolínají s místy pomalými, představujícími zhudebněnou beznaděj, přičemž všemu vládne všudypřítomná černočerná atmosféra. Pojmenovat nahrávku (bohemian) dark metalem tedy v tomto případě opravdu sedí.

Kromě kvalitního provedení nejednoho posluchače dozajista potěší i časté užití tympánu, který mnohým citelně chyběl na posledním počinu MASTER´S HAMMER. V porovnání s jejich sarkastickým projevem (mimochodem v roli hosta se na albu objevil i sám Franta Štorm) je materiál na „Bohemian Dark Metal“ mnohem tradičnější. Potěšující však je, že navzdory tomuto faktu se odkudsi z nitra Šumavy vynořila další kvalitní deska.

 2

Deadmann

Verdikt

Příjemné překvapení. Po MASTER´S HAMMER se odkudsi z Šumavy vynořila další kvalitní tuzemská černota.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8,1 / 10

Další informace

Stopáž: 37:55

Produkce: Honza Kapák
Studio: Hellsound

bandzone.cz/avengerband

Sestava

Skladby

  1. Vítej zpátky doma... v krajině smutku a beznaděje
  2. Faleš a apatie
  3. Duševní chirurgie
  4. Vstříc dálkám
  5. Umírání životem
  6. Z Jeho krve
  7. Hleďme, plamen duše!
  8. Dark Metal

Diskografie

MCMXCII - MMXII (kompilace) (2012)
Bohemian Dark Metal (2012)
Minster Of Madness / The Black Zone (kompilace) (2009)
Feast Of Anger - Joy Of Despair (2009)
Live In Volyně 2006 (DVD) (2007)
Live At Open Hell Fest, 2003 (Live) (2004)
Godless (...Assuming The Throne Of Immortality...) (2003)
Fall Of Devotion. Wrath And Blasphemy (1999)