BRUTAL ASSAULT - Assaultovské dozvuky (Shindy rekapituluje letošní ročník)

BRUTAL ASSAULT - Assaultovské dozvuky (Shindy rekapituluje letošní ročník)

Pokud jste na letošním ročníku Brutal Assaultu byli, jistě jste si o této akci udělali jako jeho návštěvníci nějaký obrázek. Přemýšleli jste však už někdy o tom, že byste měli takovou akci uspořádat a co zajištění takové akce obnáší? Martin „SHINDY“ Brzobohatý se svou partou už sice má tyto záležitosti v malíčku, ale každý rok se najde něco, co jej zaručeně překvapí. Letos jej opět nepříjemně zaskočila potřeba přestěhovat ve vražedně krátké době místo konání festivalu. Nejen na toto téma nám Shindy ochotně zodpověděl pár otázek.

Nelze začít jinak, než otázkou na skutečné důvody přesunutí místa konání letošního BA. Tvé původní vyjádření bylo dost strohé a poměrně diplomatické. Můžeš být nyní s odstupem času trošku sdílnější? Kdy ti vůbec Městský úřad v Náměšti změnu svého postoje oznámil? Budeš požadovat nějakou finanční či jinou kompenzaci (třeba i soudní cestou)?
Nevím, nakolik bude podstata mého (i když sdílnějšího :-) vyjádření obsahově informativnější. Předně bych rád předeslal, že věci jako je např. zajištění areálu má na starosti Vladan (majitel někdejšího Tentamen Records). Pokud jsem od něj informován, tak cca 2-3 týdny před festivalem mu zavolali policajti, že je divný, že se náš termín kryje s Hanáckými slavnostmi. Na tento popud Vladan zavolal na radnici do Náměšti, kde mu konání tzv. dožínků potvrdila i starostka s tím, že si popletla termíny atd. Její oficiální verze zní, že dožínky bývají až o týden později oproti Brutalu... ovšem letošní víkend po byla sobota 31.8. a neděle prvního září. A jelikož tradice si žádá dožínky o posledním srpnovém víkendu...atd. atd... musím pokračovat dále? Museli jsme chtě nechtě ustoupit. Na kompenzaci máme dle právníka nárok, ale dovedeš si představit soudit se s nějakým Městským úřadem? Nikdo z nás pořadatelů není natolik zajištěný, aby si mohl najmout právníka, několik měsíců platit soudní řízení a pak ještě pár let čekat na vypořádání...

Můžeš nám poodkrýt ekonomické pozadí organizace takové akce jako je Brutal Assault? Jaký je jeho rozpočet?
Nevím, nakolik můžu být konkrétní, ale když to řeknu narovinu, tak letošní počet návštěvníků nestačil na pokrytí veškerých nákladů s festivalem spjatých. Vše bylo spočítáno docela dobře, ale přesun do jiného areálu a s tím spojené náklady (reklama, kyvadlová doprava, pronájem pódia) nám udělaly silnou čáru přes rozpočet. Ale nebylo jiného vyhnutí, bez těchto dodatečných nákladů by festival prostě neproběhl. Jednou jsi prostě nahoře a podruhý dole.

Můžeš nám sdělit, jaké byly finanční či jiné požadavky kapel (pokud nebyla ve smlouvě klauzule o zachovávání mlčenlivosti v těchto věcech)? Která z kapel se nejvíce „vyplatila“ z hlediska kritéria „cena/efekt“?
Nechci si tady hrát na to, že musím zachovat mlčenlivost (i když je pravda, že např. Tiamat mají smluvně ošetřen i takovýto „únik informací“ :-), ale zdá se mi netaktní sdělovat konkrétně kdo kolik dostal. I kdyby kapela X dostala 1.000.000Kč a my jsme s tím souhlasili, potom není třeba nad tím diskutovat. Stejně tak pokud bychom po kapele Y požadovali, aby nám dala 10.000Kč za to, že si zahraje a obě strany by s tím souhlasily, opět by nebylo nad čím polemizovat. Snažím se tím říct, že všechny kapely máme nasmlouvány dopředu za jasně daných podmínek, které jsou přijatelné pro obě strany (tedy kapelu i pořadatele). Pokud by nějaká kapela chtěla např. vodotrysk se zlatejma rybičkama a my jim to odsouhlasili, sice by se mi jejich požadavek mohl zdát trošku nepřiměřený, ale rozhodně by nebylo o čem diskutovat, protože se obě strany shodly na tomtéž. Těžko říct, kdo se „vyplatil“... myslím, že kapely jako Behemoth či Root hrály za docela slušnou částku (záleží samozřejmě, jak se na to díváš) a odvedly parádní práci. Co bych chtěl ale vyzdvihnout především jsou menší kapely, který třeba nejsou až tak známý a dokáží překvapit. Zářným příkladem jsou třeba Necrophagist z loňska, nebo Scarve a Infliction z letoška.

Překvapil Tě či naopak zklamal výkon některé z kapel?
Vyloženě překvapil asi ne... věděl jsem, co od většiny kapel očekávat, ale abych byl upřímný, nebyl jsem osobně příliš nadšený tím, co předvedli Tiamat.

Naznačil jsi, že si jsi vědom organizačních nedostatků letošního ročníku. Co Tě z tohoto hlediska mrzí nejvíce a na co si dáš příště největší pozor?
Občerstevní. Opět to nešťastný občerstvení. I když oproti loňsku nebyly tak velký fronty, trochu mne zklamala šířka sortimentu. Co se naopak zlepšilo bylo určitě pivo a myslím, že i ten „lístkový“ systém se osvědčil (šetří to čas obsluze, není potřeba tolik drobných). Pak samozřejmě záchodky, ale je těžký vše zařídit tak, aby si nikdo nestěžoval. Problém byl v tom, že firma, která nám měla hygienický servis původně zajišťovat, nám den předem odřekla s tím, že je po povodních a že musejí vykrývat jiný objednávky atd. Prostě klasickej výmrd. Takže jsme byli rádi, že jsme v rychlosti sehnali náhradní řešení, i když nebylo ideální, co se kapacity ani ceny týká. Další věc, která skřípala byla kyvadlovka, ale obávám se, že v dané situaci toho víc udělat nešlo. Co třeba mrzí mě, to byly zmatky v programu, kdy se některý kapely přehazovaly atd. Plus k tomu takový drobnosti, jako že v kempu neteče voda atd. Uf, když nad tím tak přemýšlím, zdá se Ti, že na festu vůbec něco fungovalo??? :-)

Páteční program chytil nepříjemný skluz, na což doplatili např. HOLLENTHON, kteří odehráli pouhé čtyři skladby. Pak jsi je nemilosrdně odvolal z placu. Za HOLLENTHON nastupovali TIAMAT. Myslíš, že TIAMAT nemohli ještě pár minut počkat nebo měli garantovánu pod smluvní pokutou přesnou hodinu začátku svého setu?
Skluz jsme měli, ale problém konkrétně u Hollenthonu byl někde jinde. Všechny kapely přesně věděly, kolik mají na zvukovku a hraní. Hollenthon měli 50 minut a se zvukovkou se vyloženě šourali. Když jsem jim po 35 minutách „zvučení“ oznámil, že už jim moc času nezbývá, tak se to hnulo, ale bylo už příliš pozdě. Kapely si hold musí uvědomit, že festival je kolos, kterej nestojí jen na jedné kapele, ale že i další po nich chtějí hrát. Jak to ale vypadá, některý kapely si neumí rozvrhnout čas a já jsem potom za šmejda, co je vyhazuje brzo z pódia. Realita je ale někde jinde. Pokud jde o Tiamat, předem jsme měli domluvený, že musí hrát načas a že pokud bude zpoždění víc než 30 minut, tak že je problém. Menší problém nastal, ale vše se podařilo vyřešit tím, že Undertakers hráli až po Tiamatu.

Máš ještě k průběhu letošního ročníku nějaký komentář? Jak jsi vůbec s jeho průběhem spokojen?
Nejsem spokojen skoro nikdy s ničím a s letošním ročníkem taky ne. Nikdy to snad nebude dokonalý a letos těch problémů bylo dost. Můj komentář... člověče, ani nevím... v tom shonu ani nemám čas si vychutnat kapely, atmosféru, pokecat se známejma... rozhodně to není žádná idylka.Spíš se snažím vnímat názory návštěvníků. A od jejich spokojenosti se odvíjí i moje spokojenost. Zatím převažují smíšené pocity.

Bude se konat Brutal Assault i za rok? Kde? :- ))
Hehe, odpovím diplomaticky. I kdyby jsme se přetrhli, vše dokonale připravili, tak může přijít zásah „odjinud“, který nám může vše zkomplikovat. A nebo se může stát i to, že festival nebude vůbec. Jsou věci, který neovlivníš, i kdyby ses rozkrájel. Jistý ale je, že na straně pořadatelů je vůle festival dělat dál. Otázkou je, kam by se měla vyvíjet jeho dramaturgie, organizační stránka atd. Na to všechno odpoví čas. Pokud jde o místo, tak musím říct, že letošní kamenolom mě mile překvapil, protože se jedná o odlehlý místo... možná to někdo vidí jako mínus, ale nedovedete si představit, kolik klacků pod nohy dokáží naházet lidi bydlící v okolí nějakýho areálu. Co byl problém, to byly stísněný podmínky. Takže pokud by byl příští ročník opět ve Hvozdu, areál by musel projít stavebními úpravami (a upřímně, nevím, zda by k tomu byla vůle na úřadech, na straně majitele pozemku i pronajimatele a koneckonců i finanční zázemí). Další z teoretických možností by byla Náměšť na Hané, ale upřímně, nevím, jak by to dopadlo právě se starousedlíky a i jednání na radnici nebylo úplně v pořádku. No a třetí varianta je „s otevřeným koncem“, tj. jiný areál :-). Letos jsme při objíždění půlky republiky narazili na spousty areálů a mezi nima byl i jeden areál snů ve východních Čechách. Ovšem taky za „pohádkovej“ balík peněz. Takže až teprve čas ukáže, kde bude další ročník. Myslím, že klást tuto otázku si budeme nejdříve v lednu 2003. Do té doby si s chutí od festivalovýho chaosu odpočineme.

Takže díky za odpovědi, pěkně si odpočiňte a za rok nashledanou, ať už se bude příští ročník Brutal Assaultu konat kdekoliv!

 Přidejte svůj názor

Shnoff

Další informace