XIBALBA - Brain-Feedback

XIBALBA - Brain-Feedback

XIBALBA - Brain-Feedback

XIBALBA - Brain-Feedback

Skupina, ktorá vznikla ešte za minulého režimu, nahrala svoje prvé „oficiálne“ demo v košickom štúdiu Slovenského rozhlasu tesne po prevrate v roku 1989 a ihneď ho začala svojpomocne šíriť po celom Československu. Perličkou je, že k tomuto demu neexistuje a asi ani nikdy neexistoval žiaden oficiálny obal, pričom obaly boli už v dobe vzniku tohto nosiča nedeliteľnou súčasťou väčšiny aj tých najobskúrnejších hudobných nahrávok.

I napriek tomuto „nedostatku“ sa, hlavne vďaka vydarenému hudobnému obsahu, dostalo nahrávke veľmi slušných ohlasov, ktoré mohli naštartovať úspešnú kariéru skupiny. Žiaľ, XIBALBA sa dlhé roky borila s personálnymi zmenami, ktoré jej znemožňovali častejšie koncertovať a tak sa dostať ďalej. Je to škoda, pretože po hudobnej stránke išlo naozaj o na tú dobu výbornú záležitosť. Samozrejme, zvuk a produkcia prvej dosky vzbudzujú v dnešnej dobe skôr úsmev, rovnako ale by sme sa mohli vyjadriť aj o debutoch takých velikánov, ako sú napríklad SLAYER („Show No Mercy“ z roku 1983) alebo SEPULTURA („Morbid Visions“ z roku 1986). Samozrejme, nechcem tvrdiť, že je možné XIBALBU s týmito velikánmi porovnávať. XIBALBA na deme „Brain-Feedback“ holdovala vtedy populárnemu thrash metalu a nech už budeme akokoľvek prísni, tak sa nedá povedať, že neoriginálne. Už táto nahrávka bola predzvesťou toho, kam sa bude XIBALBA ďalej uberať: smerom k technickejším a prepracovanejším odrodám metalovej muziky, ktorými aspoň lokálne zahviezdila na svojich nasledujúcich demonahrávkach a aj jedinom oficiálne vydanom CD „Grey Infinity“ (1998) - ten sa zároveň stal aj jej labuťou piesňou.

XIBALBA

„Brain-Feedback“ sa v roku 1990 stal inšpiráciou pre ďalšie slovenské metalové kapely, ktoré mali možnosť vidieť, že aj v tak neprajúcnych podmienkach, kedy boli pre mladé amatérske kapely na Slovensku kvalitná nástrojovka a dobré štúdia len nedostižným snom, sa dá vytvoriť niečo, čo stojí za pozornosť a je hodné nasledovania. Čerešničkou na torte je už len fakt, že aj napriek času a oveľa prísnejším kvalitatívnym nárokom dnešnej doby je možné túto nahrávku počúvať aj dnes s rešpektom a bez červene v tvári.

 3

Koscj

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-

Sestava

Skladby

  1. Introfeedback
  2. Brain
  3. Junk King
  4. Lady With Cigar
  5. Chemical Civilization

Diskografie

Grey Infinity (CD) (1998)
Grey Infinity (demo) (1995)
Expelling The Evil (demo) (1993)
Depressive Reality (demo) (1992)
Brain-Feedback (demo) (1990)

Jiné pohledy

Ak sa k tejto nahrávka dostanú tí, ktorí stihli až progresívne metalovú fázu košickej legendy, prípadne jej zakladateľa a lídra poznajú z iných, často nemetalových projektov, budú veľmi prekvapení. To, čo hrala XIBALBA v časoch „Brain Feedback“, bolo solídne thrash/blackmetalové delírium s pochmúrnou atmosférou a divokým, často až zimomriavky naháňajúcim vokálom v štýle Quorthon - Schmier – King Diamond – Wagner Lamounier. Ak by ste mali problém so zaradením toho posledného, tak ide o frontmana temného brazílskeho kultu SARCÓFAGO. A práve prvé albumy Brazílčanov mnoho pasáží na tejto nahrávke pripomína najviac. Vzhľadom na dobu vzniku ide o prvú oficiálnu v zásade extrémne metalovú vec nahranú v Košiciach, a hneď v takejto kvalite. Zvuk zo Slovenského rozhlasu je na dnešnú dobu síce „necro jak sviňa“, skladby sú však dobré v rámci všetkých súdobých štandardov a Karol Gerba sa už tu prezentuje ako gitarista, z ktorého niečo bude.
Martin Lukáč | 4. července 2012