TESTIMONY - Satisfaction Warranted

TESTIMONY - Satisfaction Warranted

TESTIMONY - Satisfaction Warranted

TESTIMONY - Satisfaction Warranted

Na troskách thrashmetalových DISTILLERY vzniká v Bratislave roku pána 1992 kapela TESTIMONY, ktorá sa ešte za života stáva kultom a dnes už je legendou. TESTIMONY zakladajú bicman Cibi a gitarista Lochness, dvojicu čoskoro doplnil gitarista a vokalista Trotel, vtedy ešte používajúci pseudonym Murmur. S druhým basákom v poradí Volujom zvečňujú svoju tvorbu na prvom deme s názvom „Spiritual World“, ktoré uzrelo svetlo sveta ešte v roku vzniku kapely. Prvotina TESTIMONY bola silne ovplyvnená death metalom, pričom za hlavné zdroje inšpirácie sa dajú označiť kapely ako CARCASS, NAPALM DEATH, DEATH atď. Z neskoršej tvorby kapely ovplyvnenej hardcore na tejto nahrávke ešte nie je možné nájsť veľa, no predsa len už aj z tejto nahrávky cítiť, že nejde o obyčajnú kapelu, na ktorú sa rýchlo zabudne.

TESTIMONY

Dobré ohlasy na demonahrávku, časté i úspešné koncertovanie privádzajú TESTIMONY pod krídla M.A.B. Records, ktorí im ponúknu možnosť vydať svoju tvorbu na CD nosiči. Preto kroky chlapcov z TESTIMONY vedú do ostravského štúdia Barbarella, kde pod vedením Pavla Zymu a Jiřího Krejčího vzniká debutový album TESTIMONY s názvom „Satisfaction Warranted“, vydaný v roku 1993. Už úvodná hymna „War Desire“ je najlepšou ukážkou toho, ktorým smerom sa TESTIMONY následne vyberú. Krásna kombinácia metalu a hardcore i striedanie brutálneho chrapľáku s hardcorovým frázovaním sú základnými atributmi, ktoré spolu s nesporným talentom Bratislavčanov neskôr urobia z tejto kapely zaslúžený kult. Podladené gitary, strhujúca rytmika, deathmetalová tvrdosť a hardcorová radosť zo života vyšperkované angažovanými textami, ktoré neznejú smiešne a klišovito ani skoro dvadsať rokov po ich vzniku - toto všetko sa dostalo na nahrávku, ktorá síce nie tou najlepšou od TESTIMONY, ale bola najzásadnejšou. Najzásadnejšou tak pre kapelu, pretože na tomto albume TESTIMONY našli svoju svoju nezameniteľnú tvár, a najzásadnejšou aj pre slovenskú tvrdú scénu, nakoľko TESTIMONY ukázali kolegom, že sa to dá aj takto - intenzívne, svetovo, no hlavne originálne.

Po „Satisfaction Warranted“ už TESTIMONY nič nebránilo zasadnúť na pomyselný trón slovenského undergroundu. Na ďalších albumoch, ktoré si vydávali už vo vlastnej réžii, pomaly slabnú deathmetalové odkazy a stále silnejšie sa o slovo hlási hardcore. Pod vplyvom zmien v speváckych polohách si mení Marek svoj pseudonym na Trotell a v roku 1994 vymení na poste basgitaristu Voluja posledný z legendárnej zostavy kapely Bon-par Hulo. Následné roky sú pre skupinu veľmi dôležité a podarí sa jej vydať ešte dva albumy, pričom „Of Life And Death“ považujem za najlepšiu slovenskú tvrdo-rockovú nahrávku, aká tu doteraz vznikla. Škoda, že nie dlho po jej vydaní to TESTIMONY definitívne zabalili.

PS: TESTIMONY na november tohto roku ohlásili spomienkový koncert. Či sa dočkáme aj niečoho viac, to je vo hviezdach...

 1

Koscj

Verdikt

Základný kameň jedného hudobného kultu.

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 45:00

Produkce: Pavel Zyma a Jiří Krejčí
Studio: Barbarella

bandzone.cz/testimonysk

Sestava

Skladby

  1. War Desire
  2. Disgusting Look
  3. Satisfaction Warranted
  4. Resurrection Within
  5. Degenerate
  6. Testimony About Yourself
  7. Hunted Out
  8. Skin
  9. Slaver
  10. Dreams About Life

Diskografie

Of Life And Death (1997)
The World Stops To Be The Seat Of Real Life (1995)
Satisfaction Warranted (1993)
Spiritual World (1992)