OBLITERATE - Prices Of Superior Life

OBLITERATE - Prices Of Superior Life

OBLITERATE - Prices Of Superior Life

OBLITERATE - Prices Of Superior Life

Začiatky grind coru na Slovensku, to sú LUES DE FUNES, ABORTION, MENTALLY PARASITES, zopár zoskupení so skratkovými názvami a podobne skratkovou kariérou - okolo roku 1989 a po ňom sa v najhlbších úrovniach tvrdo-hudobného podzemia začal rojiť aj vážne veľký hudobný extrém.

OBLITERATEUž tak v lete roku 1992 sa dali viac než zaujímavé zvuky začuť aj z jednej pivnice na Moyzesovej ulici v Košiciach. Produkovala ich trojica dlhovlasých typov, ktorí chodili všade spolu a nejako vážnejšie sa družili len s ľuďmi, ktorých dobre poznali. Boli to Marcel „Barbie“ Malega (bicie), Tomáš „Tomako“ Macák (gitara) a Vilo „Viliem“ Hajnal (basgitara), ktorí svoje ortodoxne grindcoreové združenie pomenovali OBLITERATE. O pár mesiacov sa štvrtým do partie stal vokalista Janči Stanecký a vzniku debutovej nahrávky už nič nebránilo. Demo „Prices Of Superior Life“ vyšlo na svet vo februári 1993, a to v štýlovo undergroundovej podobe – zvukový záznam vznikol v skúšobni, pomocou jednoduchého mixpultu, niekoľkých mikrofónov a magnetofónu (čo bol pokrok oproti ostatným, ktorí sme „debuty“ natáčali systémom „kazeťák a ideš“). Farebný obal s čiernobielou textovou prílohou bol „vytlačený“ na kopírke – áno, takto to kedysi bolo a nikto nad tým neohŕňal nos.

Intro (ktoré obstaral Viliem ryčiaci do mikrofónu cez gitarový efekt a v ktorom po jeho prvej časti z diaľky počuť Tomakove „dobre, more...“) uvedie desiatku ortodoxne grindcoreových skladieb, ctiacich vzory ako NAPALM DEATH, TERRORIZER, BRUTAL TRUTH alebo RIGHTEOUS PIGS. Zvuk je v dnešnej dobe... stále počúvateľný. Dokonca si neviem predstaviť, či by ma to z „normálneho“ štúdia bavilo ešte viac. Práve ten podladený, pivničný a až disharmonicky znejúci barbarsky drsný undergroundový rachot je to pravé orechové, a navyše čo tam treba počuť, to tam všetko je – kvalitné gitarové riffy, razantnú hru bubeníka, ktorý sa časom prinajmenšom na miestnej scéne vypracoval na jedného z najväčších precíznych „technikov“, a hlboký vokál v rovine Greenway – Mullen.

Pokiaľ ide o grind core na Slovensku, toto je asi najvyspelejší debut, žiadny polosrandovný alebo „pokus/omyl“ grind, tu sú už OBLITERATE skrátka hotovou kapelou, od ktorej sa v budúcnosti dali čakať dosť veľké veci. Vyslovene temná, zhubná atmosféra, žánrovo „vážne“ texty, jednoducho vstup na scénu ako sa patrí.

 Přidejte svůj názor

Martin Lukáč

Verdikt

Grind core je tu dodržaný do detailu, vrátane striktne D.I.Y. etiky. Tie skladby okolo „oficiálneho“ štúdia ani nešli, a aj tak bol tento debut tým najlepším na slovenskej scéne.

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 16:36

Produkce: OBLITERATE
Studio: skúšobňa

bandzone.cz/obliterate

Sestava

Skladby

  1. Tears Of Suffering
  2. Prices Of Superior Life
  3. Filthy Face
  4. Bitch
  5. Delusion Of Nailed Hands
  6. Proscriptions
  7. It’s Our World
  8. Compression
  9. You Must Die
  10. Escape From Despair

Diskografie

Universe, Milk, Structures (2018)
Superboring (2012)
Something Wrong (2009)
We Haven´t Given Up Yet (promo EP) (2007)
The Ball Season (split w. MÄSO) (2005)
Tangled Ways (2003)
Against Your Will (split w. DIN-ADDICT) (2002)
Antiracism (promo) (2001)
Pieces Of Superior Life+Blindness (MC reedition) (2000)
split MC (w. N.C.C.) (2000)
4way split EP (w. HAEMORRHAGE / EMBOLISM / SUFFOCATE) (2000)
The Feelings (2000)
Blindness (splt w. EXCRETED ALIVE) (1997)
Blindness (demo) (1995)
Pieces Of Superior Life (demo) (1993)