BLOCKHEADS - This World Is Dead

BLOCKHEADS - This World Is Dead

BLOCKHEADS - This World Is Dead

BLOCKHEADS - This World Is Dead

S vznikom v roku 1989 možno BLOCKHEADS z francúzskeho Lotrinska bez väčších pochybností považovať za prežívajúcich grindcoreových dinosaurov, pamätajúcich samotné začiatky tejto scény, ktoré ich pred plus – mínus 24 rokmi inšpirovali k tomu, aby sa pustili do nejakého vlastného rachotu.

Ide o v extrémnom undergrounde známu, uznávanú a rešpektovanú bandu, ktorú sme mohli vidieť aj v našich končinách, napríklad na Obscene Extreme. Ich koncertné nasadenie i hudba sa stretávajú so skôr nadšenými ohlasmi.

A napriek predvedenej kvalite im to trvalo štyri dlhohrajúce albumy a viac ako dve desaťročia, kým sa cez tlačenicu presekali k Relapse Records. Tí, aj napriek tomu, že svoje portfólio skupín a žánrov dosť rozšírili, stále majú povesť zásadnej grindcoreovej (deathmetalovej etc.) svätyne.

Rozhodne právom, pretože pri výbere skupín majú šťastie na to najlepšie, čo v prípade francúzskej štvorice dokonale potvrdili. BLOCKHEADS hrajú v zásade kryštalicky čistý grind core – občasné metalové či crustové oživenia dnes viac – menej v žánri patria do výbavy.

BLOCKHEADS
A hrajú ho v duchu čias, kedy tento žáner riadne udrel päsťou do stola i do lebiek poslucháčov a priniesol svoj názor na svet i na to, ako má hudba, ktorá ho popisuje, vyzerať. Už pohľad na počet skladieb príjemne pripomenie hádam aj časy albumov ako „Scum“ alebo „From Enslavement To Obliteration“, rovnako ako ich názvy.

Dnes si možno po povrchu kĺžuci fanúšik pod pojmom grind core vybaví v prvom rade gore záležitosti, nebolo to tak však vždy. „Society, ecology, primitive tribes“, to sú témy BLOCKHEADS, ktoré aj v grindovom praveku patrili k tým zásadným.


Hudobne je týchto dvadsaťpäť väčšinou rezačiek – akurát záverečná, vyše sedemminútová „Trail Of The Dead“ je drviacim buldozérom, či valiacim sa bahnom na hranici sludge a industriálneho metalu - grind corom klasického strihu. Krátke, úderné, agresívne skladby, väčšinou od jednej do dvoch minút. Ostré, rinčiace gitary (prvé sekundy albumu mi dokonca pripomenuli starý TÖRR), basa, zvukom pripomínajúca drvičku kameňov, vpred uháňajúce bicie, ktoré v prvom rade crustovo cválajú (podfarbené typickou „sirénou“ druhej gitarovej stopy) a grindovo klepú.

A textové posolstvá prináša niekoľko polôh hlbšieho revu s nejakou tou vrieskanou alebo hulákanou podporou v druhom slede. Spieva celá kapela a živosť i agresivita vyznenia je tým zaručená. Celkovo je hudba BLOCKHEADS divoká, živelná, úderná a chytľavá. V kontexte súčasnej scény patria BLOCKHEADS kdesi tam, kde to podobne drvia NAPALM DEATH, PHOBIA, ROTTEN SOUND, NASUM a ďalší matadori, ktorým sa v pohode kvalitatívne vyrovnajú. Pokiaľ ide o grind core, nový rok sa začal veľmi sľubne.

 2

Martin Lukáč

Verdikt

Ak by niekto potreboval nahrávku, na základe ktorej by sa dozvedel, ako znie typický grind core, tak aktuálny album francúzskych „seniorov“ by mu poskytol výborný prehľad o situácii.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
7,5 / 10

Další informace

Stopáž: 40:16

www.myspace.com/blockheads

Sestava

  • Erik - basgitara, vokály
  • Nico - bicie, vokály
  • Fred - gitary, vokály
  • Xav - vokály

Skladby

  1. Deindividualized
  2. Already Slaves
  3. Born Among Bastards
  4. Final Arise
  5. Bastards
  6. Awaken
  7. This World Is Dead
  8. Hidden Terrors
  9. All These Dreams
  10. Media Warfare
  11. Be A Thorn To Power
  12. Human Oil
  13. Poisoned Yields
  14. To The Dogs
  15. Buenos Aires S.C.
  16. Crisis Is Killing The Weak
  17. Famine
  18. Sell Your Flesh
  19. Look Dawn
  20. Take Your Pills
  21. Digging Graves
  22. Pro-Lifers
  23. Follow The Bombs
  24. Doctrine Of Assured Mutual Destru
  25. Trail Of The Dead

Diskografie

This World Is Dead (2013)
Blockheads/Mumakil (2008)
Mumakil/Blockheads/Inside Conflict (split) (2006)
Shapes Of Misery (2006)
Blockheads/Nostromo (split) (2002)
Human Parade (2002)
From Womb to Genocide (kompilácia) (2000)
Watch Out (1998)
Fear (split) (1997)
Last Tribes (1995)
Haashaastaak (demo) (1993)

Jiné pohledy

7,5 / 10
Veľmi slušná rúbanica, o ktorej s prižmúreným jedným okom možno hovoriť ako o modernej podobe grind coru.

Musím poďakovať kolegovi Lukáčovi za skvelý tip na dlhé zimné večery.
Koscj | 3. ledna 2013