Štyrikrát brutálny death metal z Nového i Starého sveta

Štyrikrát brutálny death metal z Nového i Starého sveta

Je načase urobiť poriadok v najnovších úlovkoch zo sveta brutálneho death metalu. Tu sú prvé za spomenutie stojace výsledky.

 

CARNIVORE DIPROSOPUSCARNIVORE DIPROSOPUS – Condemned By Alliance (Sevared Records)

Kombinácia Kolumbia a brutal death metal je vo väčšine prípadov trefa do čierneho. Kolumbijský prístup „US je fajn, ale dá sa aj brutálnejšie a divokejšie“ u viacerých kapiel nie je len snom, ale aj snahou s výsledkami – príkladov je prinajmenšom niekoľko. V tomto smere majú veľmi dobre nakročené aj CARNIVORE DIPROSOPUS. Vznikli v roku 2002 v hlavnom meste Bogotá, v súčasnosti by podľa údajov na archívoch mali sídliť v španielskom Madride podobne ako kolumbijská BDM veľmoc INTERNAL SUFFERING.

„Condemned By Alliance“, vydaný vo februári u Sevared Records, je tretím dlhohrajúcim albumom tejto štvorice (Wilson „Brigadier“ Henao bicie, José „Nacho“ Rondón gitary, Andrés Perez Zuleta gitary, Mr. „Oscarnivore“ Macias vokály). Intro, osem skladieb a outro prehrmia za 32 minút a pár sekúnd. Dočinenia máte s ťažkotonážnym brutálnym death metalom amerického štýlu, s postupmi podobnými DISGORGE, starým SUFFOCATION, nejaké tie slammy v duchu DEVOURMENT a viaceré priamočiare a pochmúrne náklepy pripomenú aj BRODEQUIN. Vítaným oživením je viacero ponurých pomalých, zlovestných partov s morbídnymi takmer melódiami.

CARNIVORE DIPROSOPUS

Vokál je žánrovo klasický kanál v kolumbijskom duchu, bez vyšších sprievodných revov. Používa zo dve polohy zverského hĺbkového growlu a už aj tak solídne extrémny prednes „vytuní“ tiež poriadna výlevka. Pokiaľ ide o zvuk, znie tak akosi pritlmene, ako pred výbuchom, možno to celé mohlo byť ozvučené živelnejšie. Bicie sú moderne nattrigerované, ak sa príliš nezameriavam na dosť „tenké“ a „umelohmotné“ kopáky, dá sa to väčšinou tolerovať, aj keď občasné nechutné „ccccccccccc“ predsa len vyskočí. Ale inak solídny zverinec, texty podľa názvov temné a gore, nie nejaké fekal/porno srágory, tak to môže byť.

7,5/10 

Metal archives
Facebook
LastFM
Youtube

 

LACERATION LACERATION – Severing The Divine Iniquity (New Standard Elite)

Škótsko nie je nejaká metalovo preslávená oblasť, svet pozná snáď „pirátov“ ALESTORM a pokiaľ ide o brutálnejší death metal, trochu vody sa pred nejakými rokmi snažili namútiť REGORGE. Ten zvyšok je dosť hlboký underground. V Británii ako takej sa však v poslednej dobe slušne k životu preberá BDM a na tento pohyb zareagovali aj v Perthe.

Za necelé štyri roky od vzniku LACERATION dodali dve demá, EP a kompilačku. 28. februára do diskografie pribudol aj prvý dlhohrajúci album „Severing The Divine Iniquity“. Obal klasika gore štandard, ale aspoň že tam nejakí zakuklenci okrem žien párajú aj mužov, za čo tvorcu Únia odmení v kategórii „boj za genderové janeviemčouž“. Deväť skladieb sa zmestilo do 28 a pol minúty. Zvuk je hutný a zároveň nabrúsený, takže bez problémov zachytíte, že sa Hamish Maguire (gitary, vokály, programovanie) snaží o síce extrémne, ale v rámci štýlu zľahka sofistikovanejšie podanie death metalu.

LACERATION

Na tomto albume, ako ste si asi všimli, je ešte LACERATION projektom „jeden za všetkých“, Hamish si však odvtedy zohnal aj basáka a bubeníka. Ak sa mu hráčsky noví členovia aspoň zhruba rovnajú, od ďalšieho albumu sa dá čo – to očakávať. Už debut je veľmi slušná záležitosť na hranici intenzívneho, na rýchlosti a priamočiarosti postaveného BDM so svižnými vyhrávkami, a ťažkotonážneho slammingu. Takže kov smrti v jeho najdrsnejšej podobe, nič doteraz nepočutého, ale chytľavého a presvedčivého. Hamish ako „one man army“ ešte nie je až taký kaliber ako Shawn Whitaker alebo Shaun LaCanne, ale so spoluhráčmi sa z už teraz slušného levelu bude mať kam posunúť. Skladať vie, vokál má správne krvilačný a bicie sú zvukovo prijateľné ako program, ak by ich nahrával živý bubeník, to už by som zase musel povedať, že kopáky fakt inak (hoci býva aj horšie).

7/10 

Metal archives
Facebook
Reverbnation

 

DISGRASEED DISGRASEED – Flesh Market (Ghastly Music)

Príbeh tejto štvorice sa začal v roku 2005 v severovýchodnom Francúzsku. Treba povedať, že DISGRASEED sa za osem rokov extra nepretrhli, jedno demo z roku 2009 a po ňom debutový album z tohtoročného februára. Dajme tomu, že menej je niekedy viac, v tomto prípade by to celkom sedelo.

Pri pohľade na obal by sa mohlo zdať, že illinoiskí prasáci LIVIDITY majú na francúzskej scéne nasledovníkov, a zas tak ďaleko to od pravdy nebude. Kurvy, tráva, oplzlosti, do toho nejaké to gore a násilie, toť sen ozajstného francúzskeho bonvivána. A čosi vyše pol hodiny riadne chlievneho brutálneho death metalu.

„Flesh Market“ je hrubá, drsná škola bez hrania sa na virtuozitu a ekvilibristiku. Materiál je na jednej strane pochmúrny, surový, na druhej strane energický a chytľavý. Mnoho náklepov, priamočiare riffovanie, v podstate klasické deathmetalové harmónie, viaceré vyhrávky, v ktorých sa DISGRASEED nebojácne púšťajú aj do melódií. K tomu dosť drviacich, valivých pasáží, ale aj besniacich grind/hardcoreových kotlov v štýle BENIGHTED.

DISGRASEED

Raphaël Quinart (basgitara), Amaury Champeaux (bicie), Michaël Godart (gitary) a Sylvain Colson (vokály) by s tým, čo predvádzajú na „Flesh Market“, mohli byť aj akousi európskou odpoveďou na PUTRID PILE. Okrem hudby k tomuto prirovnaniu zvádzajú aj vokály, hrdelné hlboké growly, sprevádzané kloktaním a prijateľnou dávkou výškového ručania, ktoré často pripomína domáce zviera, dodávajúce napr. slaninu. U DISGRASEED toho našťastie nie je prehnane veľa. Baví aj hlboký, hutný zvuk a potešia pomerne prirodzene znejúce bicie.

8/10 

Metal archives
Facebook
MySpace

 

ABDICATEABDICATE – Fragmented Atrocities (Sevared Records)

V závere dnešnej exkurzie sa vrátime k Sevared Records a pozrieme sa do Rochesteru v štáte New York, odkiaľ pochádzajú ABDICATE. Existujú len päť rokov, „Fragmented Atrocities“, vydaný 4. apríla tohto roku, je však ich už tretím dlhohrajúcim albumom. A táto nahrávka rozhodne zaujme aj niečím viac než len obalom, ktorý snáď zobrazuje nejaké monštrum z Lovecraftových zlých snov.

Brian (gitary), Buzz (basgitara, hral aj u DM mystikov AGIEL), Alex (bicie), Lewis (gitary) a Juan (vokály) počuteľne nie sú žiadni deathmetaloví zelenáči, skôr naopak. Osemskladbová novinka je skutočne kvalitne vybrúsený brutal deathmetalový diamant. Ide o presne ten typ albumu, kedy si poviete – 26:45 je na takúto kvalitu málo.

Tak, ako u TORTUROUS INCEPTION, je aj v prípade ABDICATE výrazným inšpiračným zdrojom tvorba veľmajstrov SUFFOCATION, hlavne jej prvá etapa. Tento intenzívny, drviaci a technicky vyspelý brutálny death metal je hraný s ohnivosťou novej krvi a so súčasným zvukom. Na druhej strane sa tu nikto nesnaží o nejakú modernu či o to, aby si získal publikum, ktoré inak o death metal zas až taký záujem nemá. „Fragmented Atrocities“ totiž charakterizujú dve veci – vernosť čistokrvnej podobe brutálneho newyorského death metalu a nadpriemerná intenzívnosť. Vokál samotný dosť pripomína Franka Mullena v časoch, keď to „hrnul“ vo väčších hĺbkach ako dnes.

ABDICATE

V niekoľkých momentoch by sa ako ďalší inšpiračný zdroj mohli javiť DYING FETUS, nakoniec, dvaja dobrí učitelia sú lepší ako jeden, ak nechcete, aby vaša hudba až príliš vyznela ako poklona klasikom. A ešte jedna pocta koreňom sa nachádza na konci – bývalý prezident Bush, ktorý na albume zo dva razy prehovorí, uvedie cover „Ground Zero Brooklyn“ od CARNIVORE. S deathmetalovým zvukom a vokálom rozhodne neznie zle.

8/10

Metal archives
Facebook
Reverbnation

 3

Martin Lukáč