13 skladieb, v ktorých je ukrytý product placement

13 skladieb, v ktorých je ukrytý product placement

Zvlášť v novších filmoch ste si mohli všimnúť, ako ich hrdinovia používajú tie i oné produkty konkrétnej značky. Takej konkrétnej, že ju zazriete, síce nenápadne, ale je tam, často opakovane. Volá sa to product placement a keďže ide o reklamu, aj keď, prepytujem, nevtieravú, sú z toho slušné chechtáky a nie každý tvorca je taký charakter, aby milostným návrhom výrobcov čohokoľvek odolával donekonečna. Veď ak to zaplatí chlebíčky a minerálku pre hercov, kávu pre štáb a Xanax pre režiséra... kto vám dnes čo dá zadarmo.

Product placementu sa však niektorí umelci dopustili už predtým, a to na poli hudobnom. Tu si predstavíme trinástku tých, ktorí to väčšinou urobili zadarmo (myslím, že z tohto tvrdenia môžeme vyňať raperov a iste aj „Micka Jaggera pre potreby socbloku“) a niektorí dodnes netušia, že tak spravili.

KRYPTOR – Maniak/Fucker


Kvalita záznamu je otrasná. Kiež by to v tomto prípade bola jediná otrasná vec. Ale za dávnych čias nám to muselo stačiť. Občas je umiestnený produkt na celej skladbe najlepší. Aspoň teda si nepamätám, že by pena Avela niekomu spôsobila ujmu.

RYPTOR

 

 

RUN-DMC -My Adidas


Tak viem, že americký hip hop – a toto je legenda – je o niekoľko sto levelov nad kadejakými tunajšími fenoménmi. Ale posadnutosť značkami je zjavne niečo, s čím sa naučili žiť jedni i druhí. Verím, že Adidas museli dať boyz aj zarobiť, keď ide o love, raperi nemajú zmysel pre humor.

RUN DMC

 

 

CARNIVORE - Jack Daniels And Pizza

 

Nie každý má na to, aby bol taký frajer ako Peter Steele. Ale túto skladbu počas piatkových nocí na jeho počesť úspešne coverujú tisíce nadšencov vo všetkých oblastiach, kde oba spomínané produkty dostať.

CARNIVORE

 

 

MACABRE - Jeffrey Dahmer And the Chocolate Factory


Populárny priekopník, svojho druhu umelec v oblasti neortodoxnej gastronómie a taxidermie si na svoje náročné koníčky musel aj niekde zarobiť. Najbližšie k nim malo jeho pôsobenie v továrni na čokoládu. S napätím čakáme, kedy konečne spoločnosť Ambrosia uvedie na trh tyčinku s názvom Jeffrey.

MACABRE

 

 

ELÁN - Mám chuť na niečo chladené

 

To si, Jožo, v tých časoch myslím ešte netrepal hore – dole bez ohľadu na to, či to niekoho vôbec zaujíma, ako ty „piješ prvú ligu“.

ELÁN

Možno ťa prekvapí, že už i ty si dospel do štádia product placementu. Akurát že u THORWALD, a to nepoteší, vzhľadom na to, akú diétu ti odporúčajú.

 

 

TAKTICI - Predavačka langošov

 

Za socíku o product placemente netušili, o reklame a peniazoch, aké môže nasypať, asi tiež nie. Keby dnes Vlado Kolenič do skladby našruboval jeden značkový nápoj a tri značky cigariet, nemusel by skúšať hľadať šťastie v Amerike. (A „10 dekov tresky“ by si tiež dával len z nostalgie za starými časmi.)

TAKTICI

 

 

MOTÖRHEAD – Killed By Death


Elvis bol kráľ a Lemmy je boh. Preto tu nebudeme nejapne vtipkovať a poďakujeme sa mu za nezištné spropagovanie, či priam až nostradamovskú predpoveď taxislužby,

MOTÖRHEAD

ktorá nás vozí domov z podniku, prezentovaného prostredníctvom jeho stvoriteľa a pána v nasledujúcej piesni:

 

 

JAROMÍR NOHAVICA – Když mě brali za vojáka

 

Rozkódujú tí, ktorí sú v Cassbare ako doma.

Nohavica

 

 

DYING FETUS – Rohypnol

Alebo John Gallagher a jeho recept z príručky „Ako ju zbaliť rýchlo a spoľahlivo“. (Nejaká kapela mala na túto tému celý album s názvom „Ethere“, ale načo kdesi siahodlho hľadať, keď máme DYING FETUS.)

DYING FETUS

 

 

PAVOL HAMMEL – Učiteľka tanca

Pekne, Pali. Vidíš, tiež by sa ti stačilo narodiť niekoľko sto kilometrov výhodnejším smerom, a voňavkári by zašušťali frantíkmi. Ale aj tak je tvoja najlepšia skladba „vodvazová“ verzia Kominára.

Hammel

 

 

JIŘÍ SCHELINGER – Jahody mražený

 

Že sa na západe nenarodil Jiří, je tak trochu tragédia. S tým, čo mal v hrdle, by bol v histórii hudby možno zapísaný podstatne väčším písmom. A je dosť pravdepodobné, že miesto záhadného úmrtia by doteraz viedol verejne známy život. Aspoň že keď už musel odspievať aj nejapnosti, boli o zdravom produkte. Samozrejme ste ten produkt nemohli narvať do krku len tak z mrazáku, ak ste nechceli, aby vám mandle vyhučali ušami.

Schelinger

 

 

ASSASSIN – Junk Food

 

Verejnosť zastáva názor, podložený častou a výdatnou empirickou skúsenosťou, že (thrash)metalisti do seba rúbu pivo štýlom, ako keby ho hneď zajtra mali zrušiť, zakázať, recept spáliť a toho, kto na pivo bude hlasno spomínať, prípadne popraviť. Ale keď dostanú náhodou chuť preložiť to niečím sladkým, až vtedy nastane to pravé metalové peklo. Nie až také, ako comeback ASSASSIN, ktorý dosť drsne nevyšiel. (Chlapi, ak ste chceli zarobiť, väčší význam by malo skúsiť, či sa prachy za reklamu na tuším šesť populárnych výrobkov nedajú vytrieskať nejako dodatočne.)

ASSASSIN

 

 

PLASTIC BERTRAND – Ca Plan Pour Moi

 

Tento belgický punko-pánko tu farbisto vykreslil, čo všetko mu šlape, a nemyslím si, že tá skladba je o nejakej explicitne zdravej životospráve. Ale! spomína tu vec s názvom Sparadrap. V jeho dobe niečo, čo u nás poznáme pod menom leukoplast. A Sparadrap je tiež nejaká medzinárodná organizácia, zaoberajúca sa výchovou detí k zdravotnej prevencii či takému niečomu. Takže nakoniec je z Bertranda za málo peňazí (viac dal iste za rôzne „životabudiče“) kladný hrdina, a ešte sa s Lemmym môže podeliť o titul hudobného Nostradama.

PLASTIC BERTRAND

(BONUS: Takže ak ste to doteraz nevedeli, nie SONIC YOUTH ani Leila-K, autorom tohto odzemku je on.)

Za dodanie tipov od RUN-DMC, CARNIVORE, MACABRE a ELÁN ďakujem Jánovi Koščovi.

 11

Martin Lukáč