EVOKEN - Atra Mors

EVOKEN - Atra Mors

Osm skladeb a šedesát sedm minut čistokrevného funeral doomu. To dělá průměr osm minut na skladbu a považte, že mezi tracky jsou i dvě dvouminutová intermezza. Toto bude jednoznačně nejpomalejší rozjezd, který Obscene Extreme kdy zažil!

Na nejnovější desku extrémně pomalých veteránů z New Jersey se vyplatilo těch pět let čekat. V rámci roku 2012 jde o nejsilnější desku funeraldoomové větve a jestliže před pěti lety kolega Arrow hořekoval nad tím, že kapela ztrácí pevný tvar, tak aktuální desku drží pohromadě i přes mamutí stopáž velmi pevná páteř.

„Extrémně pomalá kovová záhuba v řemeslně ryzí podobě.“

Samozřejmě se nelze vyhnout stylovým klišé, vždyť už název desky, který v latině znamená „hrozná smrt“, predikuje, že rozhodně nepůjde o novátorské dílo, které sáhne doomovému žánru do chřtánu, čapne ho pevně za konec střeva a obrátí vnitřkem ven.

„Atra Mors“ navazuje jak na nestory anglické školy, jakými jsou MY DYING BRIDE, tak na velmistry ospalých temp z ESOTERIC. Všudypřítomné klávesové plachty na pozadí přitom mají ryze atmosférickou úlohu, kterou zpracovávají naprosto dokonale. Jakoby mezi kytary neustále vypouštěly cáry mlhy a teskné steny kytar opřádaly pavučinami. Čím déle to posloucháte, tím hlouběji se propadáte do strašidelných gotických sloupů a sytě nasvícených vitráží. Vím. V koloritu stylu to musí znít jako největší klišé a ono se to hodí. Pátá deska EVOKEN totiž klišé je, ale výtečně zpracované.

 1

RIP
RIP

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
6 / 10
Čtenáři
7,6 / 10

Další informace

Stopáž: 67:10

www.profoundlorerecords.com

Diskografie

Atra Mors (2012)
A Caress Of The Void (2007)
Antithesis Of Light (2005)
Quietus (2001)
Embrace The Emptiness (1998)
Shades Of Night Descending (1994)

Jiné pohledy

6 / 10
Buď je pre vás lipnutie na tradícii výhodou, alebo nie je. EVOKEN svoju tvorbu aktualizujú len mierne. Ak ste dobre zoznámení so zvyškom diskografie, je zrejme legitímne vnímať "Atra Mors" ako album, ktorý už nemá veľmi čo povedať.

Z novších žánrových dosiek sa radšej vraciam k "The Book Of Kings" od Austrálčanov MOURNFUL CONGREGATION.
Klypso | 30. června 2013