FROSTTIDE - Awakening

FROSTTIDE - Awakening

FROSTTIDE - Awakening

FROSTTIDE - Awakening

Agrese a divokost zakomponovaná do výrazných, folkem načichlých melodií na pozadí mrazivé atmosféry. Kolikrát  jsme již to slyšeli? Desetkrát? Stokrát? Nevadí, dejme si to ještě jednou. „Awakening“ je probuzení nové finské kapely a již během svého zrození (nepočítáme-li dva demo/EP snímky) dokážou zatnout drápy pěkně hluboko do masa. Do zmrzlého, vikingského, sekeru držícího masa.

Pro inspiraci pochopitelně nešli mimo sněhem zaváté severské končiny. U krajanů ENSIFERUM se poučili, jak zakomponovat epičnost, u WINTERSUN okoukali nejeden kytarový rif a vykreslení mrazivé atmosféry má tento národ přirozeně v krvi. Pravděpodobně i nějaké to INSOMNIUM přimíchali, aby jejich skladby nabraly trochu ponurosti. FROSTTIDE jsou další z řady uskupení opěvujících dávné válečníky, celé album by mělo vyprávět jakýsi příběh boje… (dále opravdu pokračovat netřeba),  avšak ohlédneme-li od tohoto skandinávského klišé, hudba samotná za poslech určitě stojí.

FROSTTIDE

Hudebně hledají inspiraci ve folkových motivech, ale jen ve velmi střízlivé formě. Po většinu času do uší posluchače hrnou intenzivní zvukovou hradbu podepřenou výraznými klávesami. Občas vsunou poněkud patetickou mezihru, ale po většinu stopáže se energie neztrácí. Kytary jsou trochu utopené na úkor klávesám, ale jinak má album slušný zvuk. Především titulní „Awakeing“ je velmi zdařilé skloubení agrese s melodií na pozadí mrazivé atmosféry. Podobných kousků je na albu vícero, pokud kapela udrží nastavenou laťku a přidá trochu více vlastní invence, rozhodně má nakročeno správným směrem. Směrem na zamrzlé bitevní pole pokryté ztuhlými mrtvolami a zrezlými zbraněmi, mezi nimiž se prohání mrazivý severský vítr.

 Přidejte svůj názor

Manatar

Hodnocení

Autor
6,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 51:12

www.myspace.com/frosttide