CODE - Augur Nox

CODE - Augur Nox

CODE - Augur Nox

CODE - Augur Nox

Je obdivuhodné, že sa CODE napriek nestabilite v zostave podarilo predsalen vydať tretí album. Žánrovo slávne mená sa v toku času stratili a máme čo do činenia s hudbobne úplne iným telesom. Tým je podmienený aj výsledný hudobný produkt, ktorý sa snaží zachovať základnú esenciu kapely, no vo výsledku expanduje do trocha odlišných oblastí.

CODE sa vždy snažili o svojsky poňatý teatrálny industriálny black metal, ktorý rozširuje obzory jeho tradičného chápania. O úspešnosti tohto snaženia by sa dalo polemizovať, faktom je, že predchádzajúce albumy boli relatívne populárne. Bremeno tohto odkazu zostalo na pleciach gitaristu Aorta, ktorý zostal jediným pôvodným členom kapely a naverboval kompletne novú zostavu.

Napriek tomu je "Augur Nox" možné bez problémov klasifikovať ako album stavajúci na odkazoch a metamorfózach široko rozvetveného moderného black metalu, charakterizovaného multižánrovou expanziou a kreativitou. Najbližšiu paralelu by som videl v tom, čo robili naposledy ARCTURUS, aj keď so značným posunom k jadru blackmetalovej agresivity. 

CODE

Z môjho pohľadu novinka odstraňuje množstvo neduhov (spev, prílišná hra na efekt, prekomponovanosť), ktorými trpel "Resplendent Grotesque". "Augur Nox" je jednoznačne zemitejší, inštrumentálne prepracovanejší a vo svojej podstate využíva jasnejšie výrazové prostriedky na podklade veľmi podarených harmónií i kontrastov. Toto všetko jasne definuje hneď prvá skladba "Black Rumination". Latku nastavuje poriadne vysoko.

V nasledujúcich minútach albumu túto úroveň nepodliezame, skôr naopak. Každá skladba v sebe uchováva originálnu myšlienku, nájde sa množstvo miest, kde sa dajú počítať doby ("Becoming Host"), alebo sa dá utápať vo vrstvách gitarových ekvilibristík a riffov ("Trace Of God"). Nezabúda sa pritom na tvrdosť ("Ecdysis") a všadeprítomnú teátrálno-obskúrnu atmosféru.

Okrem kompozičnej pestrosti postavenej na kontrastoch a inštrumentálnej hravosti skladieb je veľkým pozitívom aj spev, ktorý v žiadnom momente neťahá za uši a spája v sebe to najlepšie z ICS Vortexa, Garma a osobitej charizmy. Pridajme k tomu slušnú atmosféru, originálny zvukový kabát s jasne odlíšenými nástrojmi vrátane údernej basgitary ("napr. Glimlight Tourist") a dostávame luxusný album s množstvom prekvapivých zvratov a vrcholov.

V detailoch by sa možno "Augur Nox" dali vyčítať použité výrazové prostriedky, ktoré nedefinujú nové smery, v širšom pohľade by som slabé miesta nevidel. Album je dôstojným duchovným nástupcom diel, akými boli "La Masquerade Infernale" alebo "Written In Waters", pre mňa je jednou z top záležitostí roku 2013 a jednoznačným vrcholom tvorby kapely.

 32

Arrow

Verdikt

"Augur Nox" je perfekcionisticky dotiahnuté dielo v najlepších intenciách široko rozvetvenej kreativity moderného post black metalu. Album je dôstojným duchovným nástupcom diel, akými boli "La Masquerade Infernale" alebo "Written In Waters", a pre mňa je jednou z top záležitostí roku 2013.

Hodnocení

Autor
9 / 10
Redakce
7,5 / 10
Čtenáři
7,2 / 10

Další informace

Stopáž: 54:33

Skladby

  1. Black Rumination
  2. Becoming Host
  3. Ecdysis
  4. Glimlight Tourist
  5. Dx
  6. Garden Chancery
  7. The Lazarus Chord
  8. The Shrike Screw
  9. Rx
  10. Trace of God
  11. Harmonies in Cloud
  12. White Triptych

Diskografie

Augur Nox (2013)
Resplendent Grotesque (2009)
Nouveau Gloaming (2005)
Neurotransmission-Amplified Thought Chemistry (promo) (2002)

Jiné pohledy

7,5 / 10
Personální ztráty se zdají být citelnými (zejména na postu pěveckém), ale na výsledku se negativně výrazně neprojevily. Přestože při přímém porovnání s "Resplendent Grotesque" přímočařejší a bigbítovější "Augur Nox" ztrácí, stále je hodná doporučení.
Shnoff | 2. ledna 2014