Juraj Červenák - CHŘESTÝŠ CALLAHAN

Juraj Červenák - CHŘESTÝŠ CALLAHAN

Juraj Červenák - CHŘESTÝŠ CALLAHAN

Juraj Červenák - CHŘESTÝŠ CALLAHAN

Kto by nemal rád Ďura Červenáka? Možno iba ten, kto ho ešte nepozná.

Sympatický fanúšik metalovej hudby z Banskej Štiavnice patrí medzi najproduktívnejších a právom najuznávanejších spisovateľov žánru fantasy na Slovensku i v Česku. A keď si zmyslí vykuknúť zo sveta bájnych hrdinov, démonov a čarodejov a napíše detektívku zo 16. storočia, je z toho razom jeho najúspešnejšia a najpredávanejšia kniha.

Kapitán Báthory, Černý Rogan, Conan a Bivoj získali v trojici „detektívov“ Stein, Barbarič a Jaroš veľmi zdatných parťákov do kvalitnej knižnice. Bola by však škoda vynechať ďalšieho miláčika, ktorý sa na trh dostal na konci minulého roka tak trochu nenápadne a iba v českom preklade. Štrkáč Callahan, na ktorého ma Ďuro upútal veľmi stručným spôsobom - „Priamočiara, krvavá jazda. Western s vraždením zombíkov. Bude sa ti to páčiť.“

„Ostří se zabořilo do čela těsne pod vlasy. Skříplo o kost, jenže ruka obratně natočila čepel a zamířila s ní po lebce dozadu. Pěst svírající vlasy odchlípla a nadzvedla kůži, aby šla snadněji oddělit. S mlaskaním a zvukem holených chlupů prošel nůž téměř k zátylku, kde skalp ráznym řezem oddělil. Elegantně, jedním tahem. Čistá prácička, prozrazující dlouholeté zkušenosti. Přesto jsme se na N´tou-wina nesouhlasně mračili.“

Červenák si svoj výlet na Divoký západ naozaj užíva. „Chřestýš Callahan“ sa skladá z troch samostatných poviedok, ktoré mapujú niekoľkoročné obdobie zo života drsného pištoľníka. V jednej z nich si Červenák robí spôsobom sebe vlastným neľútostné žarty z bájnej dvojice Winnetou a Old Shatterhand. Rasistický náčelník Apačov a blonďák s vyčesanými vlasmi, bez prikrývky hlavy, ktorému najmä z toho dôvodu neradno veriť? Prečo nie? Zvlášť, keď to tak výnimočne zapadne do deja. Aj s odporným, neznesiteľným smiechom červenákovského Sama Hawkinsa.

Štrkáč Callahan nie je sympatický hlavný hrdina. Životný a vzťahový stroskotanec, bezcitné, cynické hovädo, ktoré sa trmáca v okolí mexických hraníc a loví hlavy zločincov a vrahov. Ani náznak vyšších princípov či hrdinstva, aké poznáme z romantických príbehov. Čistý kalkul, chladnokrvnosť a priamočiarosť – Štrkáčovi ide iba o peniaze, ktoré potom míňa na chľast a prostitútky. Autor s prehľadom surfuje na súčasnej vlne fantasy s realistickým, uveriteľným správaním postáv.

„Panuje představa, že člověka s mojí obživou noc co noc souží zlé sny. Že mě pronásledují přízraky těch, které jsem poslal pod drn, sápou se z hrobů nebo rovnou z pekelných děr a natahují po mně plesnivé nebo na kost seškvařené pracky. Že se budím s křikem, bušícím srdcem a zpocený jako myš a do rána se úporně modlím a prosím Boha, aby mi odpustil všechny zmařené životy. Hovno. Spím jako nemluvně. Zlé sny buď nemívám, nebo si je prostě nepamatuju.“

Metalovou terminológiou povedané, toto sú literárni DYING FETUS, DEICIDE a VADER v jednom balení. Žiadne zľutovanie, krvilačná beštia odtrhnutá z reťazí likvidujúca všetko okolo seba pekne v štýle starej školy.

Necelých 300 strán brutálnej akcie a prudko odsýpajúcich príbehov. Žiadny výdych, žiadny popis krásnej scenérie prérií či westernových mestečiek. Toto je Červenák ohlodaný na kosť - „prásk, prásk“, tečie krv, strieka mozog, odlietajú časti tela.

Ak máte radi atmosféru albumu „Voodoo“, prídete si na svoje v prvej poviedke „Deštivá noc v Boot Hillu“. Temné kúzla čiernej prostitútky privezenej z New Orleans rozpútajú zombie apokalypsu, pri ktorej si prídu na svoje Kráska a Bestie – ako Štrkáč nežne oslovuje svoj kolt a brokovnicu s odrezanou hlavňou.

„Kudrnatý Bill protočil kolty na ukazováčcích. Dodnes nevím, jestli to měli nějak dohodnuté, nebo dokonce nacvičené. Bill ale upoutal mou pozornost v pravou chvíli, na vteřinu přesně. Podíval jsem se na něj přes Bestii a na okamžik stratil oči z Ringa. Ten bleskově přehmátl z dýky na kolt, tasil a střelil mě do obličeje. Byl vážně rychlý. Ještě jsem nikoho tak rychlého nepotkal.“ 

Johny Ringo, Earpovci, Brocius, Doc Holliday... mixnúť upírsku tématiku s dobre známym príbehom z mesta Tombstone v Arizone, to napadne naozaj iba Červenákovi. Krvilačné príšery sa po zotmení valia po desiatkach na opustené, vyvraždené mesto. Hlavní hrdinovia budú potrebovať veľa šťastia a ešte viac striebra do svojich hlavní.

Stretol som sa s názorom, že Červenák je Evita pre chlapov. Slovami Štrkáča Callahana – hovno! Červenák je na to až príliš dobre vypísaný a remeselne zdatný. Až príliš precízne pracuje s dialógmi svojich postáv. Ani raz sa nepozastavíte a nepousmejete s tým typickým a pri zlých autoroch častým „takto sa predsa ľudia nerozprávajú“. Červenák je originálny a vtipný, dokonca aj pri popise najnechutnejších scén vraždenia, aké sa len dajú vymyslieť v súvislosti s Divokým západom a zbesilými prestrelkami.

Ak sa vám nechce čakať do leta na nové dobrodružstvá Steina a Barbariča, vrelo odporúčam Štrkáča. Neoľutujete. Ale držte si klobúky, je to naozaj riadna jazda.

 5

Rudi

Verdikt

Stretol som sa s názorom, že Červenák je Evita pre chlapov. Slovami Štrkáča Callahana – hovno!

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
8 / 10

Další informace

ISBN 978-80-7456-185-6

www.brokilon.cz

Jiné pohledy

8 / 10
Bezva knížka, co se čte jedním dechem. Krom klasického westernového prostředí, s nímž si autor pohrává zvláštním způsobem jen sobě vlastním, na mě zapůsobila zejména druhá složka všech tří obsažených povídek, totiž hrůza a horor v jednom. Vykreslování a stupňování dusivého napětí, spojeného se čtenářovým strachem z neznáma, je natolik působivé, až mi před očima vyvolávalo odkaz Roberta E. Howarda, mistra temné fantasy, jehož "příchuť" jasně čtu i mezi Červenákovými řádky. Slova o výsadním postavení autora mezi českými a slovenskými fantasy spisovateli mohu tudíž jen podtrhnout.
Louis | 12. února 2018