DREAM THEATER - Praha, Tipsport Aréna - 29. ledna 2014

DREAM THEATER - Praha, Tipsport Aréna - 29. ledna 2014

DREAM THEATER - Praha, Tipsport Aréna - 29. ledna 2014

DREAM THEATER - Praha, Tipsport Aréna - 29. ledna 2014

Pořád mi vrtá hlavou, proč jsou zrovna DREAM THEATER tou kapelou, na které se shodne taková spousta jinak konzervativních příznivců přímočařejších hudebních žánrů. Snad je to těmi zpropadenými výškami Jamese LaBrieho, snad častými citacemi z repertoáru ikon, nebo jen mikroskopicky se proměňujícím projevem kapely, každopádně i v mrazivý lednový podvečer jich do Velké sportovní haly na Výstavišti dorazil pořádný zástup.

Akci předcházela jen ta nejpozitivnější šeptanda. Pouštět do haly se začalo načas, nikdo tedy zbytečně nevymrzal venku, byť ten, kdo chtěl ukořistit sedačku co nejblíže u pódia, si musel setsakra pospíšit. Bylo totiž plno, i když ne narváno. Odhadem tak čtyři tisíce lidí, možná i víc, tedy vizuálně musela mít kapela ze zaplněného prostoru dobrý pocit.

DREAM THEATER

Při příchodu pozornost upoutalo velké projekční plátno, na němž běžel „spořič z Woken“ – tedy hvězdičky se hvězdili a vesmír se vesmířil, to vše v barvách přebalu aktuálního počinu pojmenovaném lakonicky jen jménem kapely. Mimochodem, pódium bych si na akci v tak velkých prostorách představoval přece jen o nějakých pár desítek centimetrů vyšší. Takhle stačila jedna jediná vytrčená hlava a o zábavu bylo postaráno.

Téměř na vteřinu přesně s úderem osmé hodiny se hala rozezvučela pouštěnou „False Awakening Suite“ a stejně jako na desce ji těsně následovala „The Enemy Inside“, ta už pochopitelně živě odehraná celou pěticí právě se zjevivších hudebníků. Zvuk zpočátku za mnoho nestál, ještě při „The Shattered Fortress“ to bylo místy dosti hrubé a nečitelné, naštěstí nejpozději od „On the Backs Of Angels“ se poměrně vyčasilo. Drobnějších výkyvů (především zalézajících bubnů, či zpěvů) jsme sice ušetřeni nebyli ani pak, avšak vše už v rámci tolerance a připravený posluchač si tak mohl přijít na své.

DREAM THEATER

První část koncertu, jak vidno z playlistu dole, patřila nejnovější tvorbě kapely, především tedy již zmiňované novince „Dream Theater“ (bez tří skladeb byla nakonec odehrána celá). A fanoušci dostali v míře vrchovaté všechno, pro co na divadelníky chodí. Petrucciho preludování, Rudessovo klávesové šílenství a udělátka (hnidopišsky musím přiznat, že když v sólíčku odehraném na iPad udělal přehmat, nesmírně to zahřálo u srdce, neboť jak víme, i mistr tesař se někdy „u-ajPedne“), upozaděnou basovou virtuozitu Myunga a stále ještě nově i bleskurychlé ruce Mika Manginiho. Ten sice neprokládá bubenickou exhibici opičkami, jak to činil jeho předchůdce Mike Portnoy, jinak však za ním rozhodně v ničem nezaostává, což nám dokázal nejen v instrumentálce „Enigma Machine“. Na závěr jsem si nechal, v posledních letech čím dál častěji propíraný, hlas zpěváka Jamese LaBrieho, a pokud jste snad zaslechli něco o jeho více než dobré formě na aktuálním turné, nutno zvěsti jen potvrdit. Nějaké větší problémy se daly zaregistrovat až v druhé půli koncertu, a to se hrálo podle starých not a vokální linky měl tehdy soubor často skutečně „kuletrhající“.

DREAM THEATER

Po „Breaking All Illusions“ prozatím padla, pauza na párek, a na plátně (které v průběhu koncertu sloužilo nejen na promítání klipů dokreslujících skladby, nýbrž nezřídka přibližovalo i údy jednotlivých hudebníků v sólových honičkách – často velice akčně a s pěkně detailním prostřihem jednotlivých nástrojových „soubojů“ nebo „šidítek“ páně Rudesse) začalo patnáctiminutové odpočítávání. Maličko jsme si vydechli, pobavili se u připravených skečí (především „rozhovor“ Petrucciho se Satrianim byl v tomto ohledu divácky hodně vděčný) a znovu do boje.

DREAM THEATER

Už v první části připomněl LaBrie výročí dvou skvostů v diskografii souboru (20 let „Awake“ a 15 let „Metropolis Pt.2“), no a právě jejich režie opanovala (téměř) celou druhou část koncertu, včetně řácky dlouhého přídavku. A nebyly to žádné ořezátkové záležitosti, však posuďte sami – „The Mirror“, „Lie“, „Lifting Shadows Off A Dream“ nebo „Scarred“. Když pak došlo i na „Space-Dye Vest“, tedy jednu z nejsilnějších a nejatmosféričtějších věcí souboru vůbec, nebylo co řešit. V závěru regulérního setu ještě trocha současnosti s monumentem „Illumination Theory“, ovšem tu předlouhou prostřední pasáž, nudnou už na nahrávce, nezachránilo ani promítání příšerek se světýlky. Na přídavky zase povstali Nicholas, Victoria & spol. a přenesli nás někam do zlínské Novesty, kde před těmi 14 lety byl jejich příběh kapelou odvyprávěn poprvé. A zase to bylo skvělé a parádní.

DREAM THEATER

Závěr je jednoznačný. Ač jsem od lednové zastávky DREAM THEATER u nás nic moc neočekával, musel jsem v průběhu koncertu přepnout na: *mile překvapen*. Ano, první část pod kůži zrovna dvakrát nelezla, stejně jako poslední (minimálně) čtyři alba souboru, ovšem se všemi těmi zastávkami u dvou subjektivně nejsilnějších alb moje spokojenost jen a jen sílila. Jistě, člověk nenávidějící prostocviky na strunách, klapkách či blánách by si okousal ruce nudou do krve, ovšem proč by někdo takový na koncert DREAM THEATER vůbec chodil, že? Tohle byl jednoznačně povedený večer a uvidíme, zda a s čím se u nás kluci amerikánský ještě ukáží...

Playlist:

První část (Dream Theater):
False Awakening Suite (Intro)
The Enemy Inside
The Shattered Fortress
(Black Clouds & Silver Linings)
On The Backs Of Angels (A Dramatic Turn Of Events)
The Looking Glass
Trial Of Tears
(Falling Into Infinity)
Enigma Machine
Along For The Ride
Breaking All Illusions
(A Dramatic Turn Of Events)

Druhá část (Awake):
The Mirror
Lie
Lifting Shadows Off A Dream
Scarred
Space-Dye Vest
Illumination Theory
(Dream Theater)

Přídavky (Metropolis Pt. 2: Scenes From A Memory):
Overture 1928
Strange Deja Vu
The Dance Of Eternity
Finally Free
Illumination Theory
(Outro)

FOTO ILUSTRAČNÍ

 9

Darkmoor

Diskografie

The Astonishing (2016)
Dream Theater (2013)
A Dramatic Turn Of Events (2011)
Black Clouds & Silver Linings (2009)
Systematic Chaos (2007)
Score: 20th Anniversary World Tour Live with the Octavarium Orchestra (2006)
Octavarium (2005)
Live At Budokan (2004)
Train Of Thought (2003)
Six Degrees Of Inner Turbulence (2002)
Live Scenes From New York (2001)
Through Her Eyes (EP) (2000)
Scenes From A Memory (1999)
Once In A LiveTime (1998)
Falling Into Infinity (1997)
Hollow Years (EP) (1997)
A Change of Seasons (1995)
Awake (1994)
The Silent Man (EP) (1994)
Lie (EP) (1994)
Live At Maquee (1993)
Another Day(EP) (1992)
Images And Words (1992)
When Dreams And Day Unite (1989)

Jiné pohledy

DREAM THEATER – 25.01.2014 – Gasometer, Viedeň

Ani prudké ochladenie do mínusových hodnôt posilnené rezavým vetrom neodradilo drvivú väčšinu Slovákov túžiacich po dokonalom hudobnom zážitku od toho, aby na jeden večer migrovali do susednej Viedne. V útrobách Gasometra, ako aj okolo neho, sa to hemžilo samými čiernymi mravcami, ktorých sa tu napokon nazbieralo niečo okolo 4000. Aj to zapríčinilo, že sa nám napokon ušli lístky už len na sedenie. Ale veď prečo nie, prišli sme predsa do „divadla“ na hru s názvom – AN EVENING WITH DREAM THEATER. Zostávalo teda už len vyčkať nekonečné fronty, s ktorými to organizátori podcenili. Viacerí preto nestíhali začiatok predstavenia, tak ako my.

1. dejstvo – súčasnosť
Akoby symbolicky, päť hlavných postáv večera dohráva skladbu The Enemy Inside v momente, kedy konečne usadáme na svoje miesta. Hneď nás opúšťa ten nahnevaný nepriateľ v nás, ktorý sa prejavoval počas nestíhania začiatku. Skvelý výhľad na celú scénu a dianie na nej nás rýchlo upokojuje. Kulisy javiska tvorené posprejovanými stenami nás dostávajú niekam do ulíc newyorského ghetta, ktorým už v plnom prúde kraľujú hlavní aktéri. Javisko obohacuje veľké plátno, na ktorom sa premieta priebeh diania z pódia miešaný s rôznymi animáciami a v istých momentoch nám dáva možnosť lepšie si posvietiť na prsty napríklad kúzelníkovi za klávesmi - Jordanovi Rudessovi. V prvom dejstve protagonisti predvádzajú naučené scénky z ich posledných diel, kde výnimku tvorí len 17 rokov stará vec „Trial Of Tears“. Prezentuje sa logicky hlavne ich posledný počin „Dream Theater“, z ktorého si vychutnávame napríklad „The Looking Glass“, „Along for the Ride“ či „Enigma Machine“, pri ktorej sa v monológu predstavuje aj bubeník Mike Mangini. Ten pôsobí v tomto zbore najkratšie, čo ale vôbec nie je poznať a do tohto presného stroja zapadol ako dobre premazané ozubené kolečko. Hodina a pol je za nami a so skladbou „Breaking Illusions“ sa nám konči prvé dejstvo.

Intermezzo
Prichádza na rad 15 minútová prestávka. Pre tých, ktorí sa nerozpŕchli po bufetoch, záchodoch či za fajčením, sa v sále premieta zostrih všemožných videí zo sveta Dream Theater. Vzdáva sa tak hold fanúšikom, ktorí predviedli, že dokážu zahrať to, čo kapela samotná, ale aj tým, ktorí dokázali kapelu sparodovať. Medzi to všetko je vmiešaná reklama, v ktorej sa objavil Mike Mangini ako aj reklamy na bizarné akčné figúrky Johna Petrucciho, Jamesa LaBrieho či Jordana Rudessa.

2. dejstvo – 1994 a 1999
Ak sa aj náhodou stalo, že pri prvom dejstve niekto zaspal, pri tom druhom sa mu to stať nemohlo. Dej sa nám totiž presunul do ďalekej minulosti, do veľmi úspešnej minulosti, a to nie náhodou. Protagonisti si totiž pripomenuli 20. výročie opusu „Awake“ a 15. výročie veľdiela „Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory“. Nejednému fanúšikovi srdce plesalo počas celého tohto dejstva. Začínalo sa skladbou „The Mirror“, pokračovalo cez nesmrteľnú „Lie“, v ktorej James LaBrie ale nedokázal zo seba vydať úplne všetko ako pred 20. rokmi. Inak podával počas vystúpenia skvelé spevácke výkony, aj keď mu to zo začiatku chvíľu trvalo rozospievať sa k ideálnym tónom. Po skladbách „Lifting Shadows Off A Dream“ a „Scarred“ prichádza elektrizujúca „Space-Dye West“, ktorú má na svedomí bývalý člen Kevin Moore. Prichádza posledný návrat do súčasnosti s epickou a dlhočiznou „Illumination Theory“. Dej predstavenia neustále graduje, až sa cez „Overture 1928 / Strange Deja Vú“ a inštrumentálnu „The Dance Of Eternity“ dostávame ku samotnému vrcholu. Zimomriavky vyvolávajúce zborové spievanie publika dostalo atmosféru v hale na maximum pri „Finally Free“ a po troch hodinách umeleckého zážitku sme boli „konečne voľný“ od zovretia tónov týchto pánov.

Resumé
Hudobní profesori z DREAM THEATER nám v tento večer predviedli nezabudnuteľné divadlo. A dovolím si tvrdiť, že za posledných pár rokov asi to najlepšie. Umocňoval to nielen skvelý zvuk, ale hlavne neustále gradovanie kvality od začiatku koncertu až po koniec. To ale môže zároveň nastaviť zrkadlo v tom, kde sa kapela nachádza teraz a kde bola predtým. Jedno sa im však uprieť nedá, ak sa pri nich budeme v prenesenom význame riadiť porekadlom, že predstavujú divadelné dosky, ktoré znamenajú svet, tak táto kapela ten svet už určite dobila. A mieni v tom pokračovať aj naďalej.

Playlist:
False Awakening Suite (intro) - The Enemy Inside - The Shattered Fortress - On The Backs Of Angels - The Looking Glass - Trial of Tears - Enigma Machine - Along for the Ride - Breaking All Illusions - The Mirror – Lie - Lifting Shadows Off A Dream – Scarred - Space-Dye Vest - Illumination Theory - Overture 1928 - Strange Deja Vu - The Dance Of Eternity - Finally Free
Šagrát | 30. ledna 2014