MISERY INDEX - The Killing Gods

MISERY INDEX - The Killing Gods

MISERY INDEX - The Killing Gods

MISERY INDEX - The Killing Gods

MISERY INDEX sú tu trinásť rokov, túto death/grindovú stálicu z Marylandu už musí poznať každý, takže nejaký pohľad do histórie vynechám. Prekvapilo ma zistenie, že od predošlého albumu uplynuli vyše štyri roky, letí to, ale máme tu nový, môžeme sa mu venovať. Vyšiel v máji u francúzskych Season Of Mist, stvorila ho zostava Jason Netherton basgitara a vokál, Adam Jarvis bicie, Mark Kloeppel gitara a vokál a Darin Morris gitara.

Oproti predošlým dlhohrajúcim nahrávkam má „The Killing Gods“ skoro o desať minút viac, to by voľačo mohlo signalizovať. Skladieb je trinásť, formálne i obsahovo sú to starí dobrí MISERY INDEX, ale predsa len je tu niečo nové, niekto to ocení, niekto možno ani nie. Osobne vec vidím takto – novinka rozhodne „nekope“ tak, ako „Heirs To Thievery“, kde to bola od začiatku do konca jazda, obohatená niekoľkými fajnovými i ponurými atmosférami.

MISERY INDEX

Po novom MISERY INDEX trochu ubrali na tempe, alebo skôr tie tempá spestrili. Aj dnes dokážu byť patrične zúriví, agresívni a klepú, energia tam stále je a nejaké známky „sprístupňovania hudby pre širšiu metalovú verejnosť“ nenájdete ani náhodou. Je to ich typický dobre namixovaný kokteil death metalu, grindu a crustu, balený v hutnom metalovom zvuku, ich typická atmosféra, skrátka žiadne sklamanie či strata vlastnej tváre.

„The Killing Gods“ je ale aj o istom príklone k „epickosti“, pokiaľ ide o používanie výrazných melódií, „cituplných“ vyhrávok (obzvlášť intro), dramatických sól a navodzovanie temných nálad. Takisto do uší udrie mnoho thrashmetalových pasáží, takže celkovo novinka MISERY INDEX vyznieva trochu ako uctenie si koreňov extrémneho metalu a hra so širokou paletou výrazov. Je to vydarená snaha o niečo nové, ale osobne vec vidím tak, že v rámci žánru tohto roku nad nimi vedú v súčasnosti o dosť údernejší KILLCHAIN. U mňa za sedem. Ale silných sedem. 

 3

Martin Lukáč

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8,1 / 10

Další informace

Diskografie

The Killing Gods (2014)
Heirs To Thievery (2010)
Traitors (2008)
Discordia (2006)
Dissent (EP) (2004)
Retaliate (2003)
Structure OF Lies / Misery Index Split (2003)
Misery Index / Commit Suicide Split CD (2002)
Overthrow (EP) (2001)