INTERITUS - Srdce krále

INTERITUS - Srdce krále

INTERITUS - Srdce krále

INTERITUS - Srdce krále

Na kapelu INTERITUS mě upozornil Azmodan, zpěvák nedávno recenzovaných Eledhel se slovy: "Podle mě nejlepší český doom metal, líbí se mi dokonce více než SSOGE...". Inu, vokalista a kytarista kapely, Ioannes, patří mezi lidi, kteří skutečně milují svou kapelu a snaží se ji dostat na světlo Slunce seč to jde. A dá-li Bůh (no, ten zrovna asi ne..:), uslyšíte INTERITUS i vy, protože jinak byste o hodně přišli. Ale nebudu předbíhat. Kapela INTERITUS vznikla dávno, v roce 1993 v Plzni. Začínali hrát doom metal, avšak na současném CD je tvorba již skutečně někde jinde. Název kapely znamená latinsky "smrt" nebo "odchod" (prostě něco v tom smyslu:-), takže původní brouzdání v doomových vodách je zřetelné i tak.

Zatím za sebou mají demo a dvě CD, včetně "Srdce krále". Kajícně se musím přiznat jaké myšlenky se mi honily hlavou, když jsem viděl stránky INTERITUS, obálku CD a názvy písniček. Druhé oficiální CD se jmenuje "Srdce krále", písně nesou názvy jako "Rubín" nebo "Korouhev". Čekal jsem tedy nějaký skutečně načančaný speed. Z reproduktorů však zaznělo něco zcela jiného. Tvorba kapely je i na české poměry skutečně velice originální. Snad je to zapříčiněno i tím, že více než polovina kapely téměř neposlouchá metal a dává přednost středověké, jazzové nebo folkové hudbě. Chvíli jsem si lámal hlavu tím, jak přiblížit poměrně strohý popis hudby INTERITUS "symfonický metal" a rozhodl jsem se skutečně nechat na sebe tuto krásnou hudbu jen a jen působit, vnímat ji jako celek. Symbiózu osmi členů. Znáte takové modernější baladické pohádky pro děti? Jsou v nich hrady, víly, baladická romantika. Bezedné tůně, lesy v zimě - větve bez listí.. Pokud si aspoň trochu umíte představit o čem mluvím, stačí říct, že lepší soundtrack než INTERITUS si autoři těchto moderních pohádek nemohou přát. Příčná flétna s violami vytvářejí prostě pohádkové koláže. A ani klávesy či jiné netradičnější nástroje nezůstávají pozadu! Hrál jsem kdysi osm let na housle, tak slyším, že hráči na violy rozhodně žádní neumětelové nejsou, což dokazují v instrumentálce "Havraní let", která je téměř nefalšovanou folk rockovou skladbou. Pokud jde o vokály, Ioannes obstarává mužský chrčák (poměrně slušně a originálním způsobem) a zpěvačka Jana melodické pasáže. A řeknu vám, že tak nadanou zpěvačku jsem u domácích metalových kapel již dlouho neslyšel (kromě zpěvačky ADOR DORATH:-). Jana se sice nepohybuje v obrovských výškách, má nádherně znělý alt a umí si hrát s hlasem. Je slyšet, že velmi dobře ví jak dýchat při zpěvu, takže bych tipoval i školený hlas. Každopádně bomba - skvělý výkon! Snad jedině trochu promakat půdu pro melodické pasáže, aby vyzněly monumentálněji - zapracovat na refrénech. To je trošku slabina, s melodiemi by si INTERITUS mohli ještě trochu pohrát. I když je výsledek skvělý, rozhodně stojí za to melodie vybírat pečlivěji, ať má Jana připravenou půdu pro uchvacující výkon.

Co se textů týče, jsou "malebné" a pěkně dokreslují atmosféru hudby. Nejspíš i něco skrývají, náznaky jsou patrné. Také to, že Ioannes je velkým fandou KING DIAMONDa je dostatečný důkaz určité příběhovosti. Jsou tedy pěkné, avšak mají jeden slušně velký zápor. Jsou hrozně krátké a téměř ve všech písních se text dvakrát za sebou opakuje, protože jinak by nebylo co zpívat. Takže Ioannesi, trochu si pohrej s konceptem a lyrickou stránkou alba ať je zřetelnější obsah a posluchač si má co najít a nad čím přemýšlet, INTERITUS by to myslím slušelo. Jelikož melodickou stránku písní tvoří vlastně jen a jen (kromě vokálů) violy, pikola, flétna a klávesy, není nutné se moc zmiňovat o base a kytarách. Musím říct, že jsem byl překvapen tím, že bicí i kytaru nahrával rovněž zpěvák Ioannes. Holt multiinstrumentalista (podle poslechu si myslím, že rytmiku netvoří automat). Kytary s basou jsou použity hlavně v tvrdších a údernějších pasážích, ženou s bicími tempo dopředu a zní příjemně, i když jde pouze o akordovky (pokud jsem něco přeslechl v tomto ohledu, tak se omlouvám).

INTERITUS si zamilují nejen fandové metalu, ale dokonce i folku či středověké hudby (pozn. Votane, poslechni si to! :) a jde o nadmíru originální druhý počin, na kterém je oproti "Deborah" znát obrovský posun k originalitě a tvůrčímu myšlení. INTERITUS živě musí znít skutečně nádherně, i když nazvučit je asi nebude sranda. Lyrika v domácím jazyku také potěší. Hodně štěstí do budoucna, věřím, že to kapela dotáhne ještě dál!

 Přidejte svůj názor

Radalf

Verdikt

INTERITUS si zamilují nejen fandové metalu, ale dokonce i folku či středověké hudby (pozn. Votane, poslechni si to! :) a jde o nadmíru originální druhý počin, na kterém je oproti "Deborah" znát obrovský posun k originalitě a tvůrčímu myšlení. INTERITUS živě musí znít skutečně nádherně, i když nazvučit je asi nebude sranda. Lyrika v domácím jazyku také potěší. Hodně štěstí do budoucna, věřím, že to kapela dotáhne ještě dál!

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
8 / 10

Další informace

Stopáž: 40:00

Produkce: Pavel Brom a Ioannes
Studio: EX Avik

www.volny.cz/interitus/

Sestava

Skladby

  1. Intro
  2. Rubín
  3. Řeka věčně zamrzlých přání
  4. Hra osudů
  5. Srdce krále
  6. V dálce
  7. Naděje
  8. Korouhev
  9. Cesta zářících svící
  10. Havranův let
  11. Outro
  12. Sirael (bonus)

Diskografie

Frozen Darkness (2005)
Srdce krále (2002)
Deborah (2000)

Jiné pohledy

8 / 10
Srdce krále je výtečné album se středověce-pohádkově-výpravnou atmosférou. Vynikající violový dvojzápřah a příčná flétna nesou většinu melodických linek, kytara jede převážně jen rytmiku, žádné prstové závody a sóla a je tomu tak dobře. Symfonické prvky nádherně vynikají. Albový prvopočin Deborah, se mi asi líbil o ždibec víc, bylo to opravdu něco nového, neotřelého a na dlouhou dobu mě to pohltilo. Srdce Krále již tolik nepřekvapilo. To však nic nemění na tom, že Interitus je lesknoucím se originálním a vzácným kovem v českých vodách. Je s podivem, že tento šperk žádný producent z kalných vod ještě nevyzdvihl.
RIP | 29. března 2004