DESTROYING DIVINITY - Hollow Dominion

DESTROYING DIVINITY - Hollow Dominion

DESTROYING DIVINITY - Hollow Dominion

DESTROYING DIVINITY - Hollow Dominion

Názor, že pomenovať si kapelu podľa názvu skladby inej kapely je tak trochu ťarbavé riešenie, mi vydrží zrejme natrvalo, napriek tomu však práve spolok, ktorý situáciu „ako to pomenujeme“ zvládol takto, prichystal český deathmetalový album roku 2014. Reč je o od roku 2001 fungujúcich DESTROYING DIVINITY z Ratíškovíc na juhu Moravy, ktorí nemali vždy na ružiach ustlané, zvlášť ich zbrzdili nejaký čas sa ťahajúce problémy na poste vokalistu, napriek tomu však najneskôr od druhého albumu išlo o skupinu, ktorú bolo treba začať brať vážne, už vtedy totiž vyčnievala nad lokálne pomery.

Trojka „Hell Unleashed“ spred štyroch rokov poslala DD do prvej ligy svetového „peklo death metalu“, čo myslím vážne, zneli tu ako odkiaľsi spoza oceánu a prinajmenšom na základe toho, čo bolo na cédečku, mali na to, aby hrali turné aspoň po Európe. Ako je to naživo nemôžem súdiť, tuším nikdy som ich show nezažil. Ale tuším akurát vtedy okolnosti živému hraniu veľmi nepriali.

DESTROYING DIVINITY

V roku 2014 na aktuálnom albume „Hollow Dominion“ DESTROYING DIVINITY svoje kvality veľmi presvedčivo potvrdzujú. Ommurtag (bicie), Gassi (gitary), Erik (vokály) a Flagin (gitary, basgitara) stvorili osem skladieb na nie veľmi rozsiahlej, čosi vyše polhodinovej ploche, a tento materiál so cťou zvládne porovnanie s elitou žánru. Peklo/death so všetkým, čo k nemu patrí – zvuk, atmosféra, textová inšpirácia a samozrejme hudba. Nekompromisné náklepové vypaľováky zahalené do prísne zachmúrených nálad a valivé, zničujúce spomalenia nezaprú inšpiráciu v prvom rade IMMOLATION, povedal by som však, že vzorce pánov Vignu a spol. sú tu posunuté do o čosi väčšieho extrému.

Rúhavo znejúce harmonické štruktúry spolupracujú s mnohými technickými, na gitarové vyhrávky bohatými gitarovými vrstvami, korunovanými klasicky vystavanými sólami, hudba znie mohutne, zlovestne dôstojne a vzhľadom na pritlačenie na pílu i ťažký, hrdelný, pritom celkom  zrozumiteľný hlboký growling možno DD v pohode označiť aj za blasfemickú verziu brutálneho death metalu. Celkom vážne lezie z „Hollow Dominion“ taká drvivosť a surovosť, že nejaký spotrebný kolchoz slam tu súboj v extrémnosti proste prehráva a moravskí satanáši na rozdiel od neho ako pridanú hodnotu ponúkajú aj atmosféru.

 33

Martin Lukáč

Verdikt

DESTROYING DIVINITY sú dokonalý český deathmetalový vývoz a je proste len smutné, že aj bandy na takejto úrovni si dnes musia za „prestížnejšie“ koncertné výlety zaplatiť u nejakých Vyžierka Booking.

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8,8 / 10

Další informace

Diskografie

Hollow Dominion (2014)
Dark Future (2010)
Hell Unleashed (2004)
... Created ... (2002)
Created (demo) (2001)