OBEY THE BRAVE, MALEVOLENCE, NAPOLEON, KUBLAI KHAN - Košice, Collosseum club -  22. apríla 2015

OBEY THE BRAVE, MALEVOLENCE, NAPOLEON, KUBLAI KHAN - Košice, Collosseum club - 22. apríla 2015

OBEY THE BRAVE, MALEVOLENCE, NAPOLEON, KUBLAI KHAN - Košice, Collosseum club -  22. apríla 2015

OBEY THE BRAVE, MALEVOLENCE, NAPOLEON, KUBLAI KHAN - Košice, Collosseum club - 22. apríla 2015

V stredu 22. apríla sa naskytla zaujímavá šanca vyliezť na chvíľu z deathmetalovej, grindovej a podobnej Šuflandie a pozrieť sa, ako naživo vyzerá tá tvrdá hudba, na ktorú po svete chodia davy nižšieho vekového priemeru. Niežeby bol súčasný metalcore mojím často navštevovaným teritóriom, kanadská deathcorová legenda DESPISED ICON, ktorej frontman dnes pôsobí v OBEY THE BRAVE, ma tiež zaujala skôr naživo pred 8 rokmi na Assaulte, ale britskí MALEVOLENCE boli pred niekoľkými mesiacmi ako predskokani DYING FETUS fajn a zvyšok ponuky po testovacom vypočutí obstál tiež dobre.

Chodiť na koncerty načas sa niekedy neoplatí, 18. hodina na plagáte znamenala leda tak otvorenie klubu, hrať sa začalo až o siedmej. Nebýva zvykom, že americká skupina pripravuje pôdu dvom britským a kanadskej, KUBLAI KHAN sa však toho chopili s vervou. Kvarteto z mesta Sherman v severnom Texase zhruba polhodinovým blokom agresívneho, hrubého a útočného metalcoru bez nejakých zbytočných úletov do melodickejších polôh publikum – v tom čase niekoľko desiatok kusov – rozhodne rozohrialo a napriek tomu, že ide o mladú bandu, ich podanie žánru je bližšie skôr európskej klasike než nejakej na melodickom metale vystavanej moderne. Hrali zo svojho zatiaľ jediného albumu „Balancing Survival And Hapiness“ z minulého roku a svoj výlet do Európy si na pódiu užívali s radosťou aj s istou dávkou vďačnosti.

Nasledujúci NAPOLEON z anglického Exeteru už zahrali na melodickejšiu, tu a tam aj „screamo“ nôtu. Vznikli v roku 2011, sú štyria, vokalista, gitarista, basák a bubeník, a ich polhodinka takisto naživo znela celkom príjemne. Miestami zľahka technická zmes melodického death metalu, emotívneho, nakričaného hard coru a aj rozjasnenej alternatívnej gitarovej alternatívy, proste variabilná tvrdá hudba 21. storočia. (Bola aj krátka vsuvka 8-bitového nintendo coru či ako sa tomu hovorí.) Kto má rád takúto rozvášnenú melodiku s od pľúc a o život kričiacim vokálom, mohol byť spokojný. Počas ich setu sa publikum opäť rozrástlo, konečný počet sa zastavil možno niekde okolo 130 platiacich, na stredu slušné, jeden fanúšik metal cestu až z Ústí nad Labem, pretože v Česku turné zastávku nemalo.

MALEVOLENCE z anglického Sheffieldu už možno neboli až takým prekvapením ako prvýkrát, ale nastúpili ako keby s vedomím, že dnes je to o nich predsa len viac ako minule a keďže publikum na nich tentokrát prišlo ako na jednu z hlavných kapiel, veľa práce s ním nemali. Hralo sa z „Reign Of Suffering“, vydaného v roku 2013, a aj nejaké nové veci, tie už tuším vydajú Century Media (ktorí akosi začínajú odchytávať od Siege Of Amida Records). Narúbaná a nasekaná zmes hard coru, crossoveru, thrash a groove metalu a podobných záležitostí rozpútala na miestne pomery slušný kotol, ak hrá niečo, čo sa úspešne učilo od pojmov ako PANTERA, BIOHAZARD, SLAYER, MACHINE HEAD, HATEBREED a podobných, viete si to iste predstaviť.

Ak si to dobre pamätám, DESPISED ICON sú dnes skôr spolkom hrajúcim nejaké tie spomienkové koncerty, frontman Alex Erian ale po svete chodí so svojou novou bandou OBEY THE BRAVE, ktorá v Košiciach bola, videla a zvíťazila. Hudobne ma celkom oslovili už vzorky na internete a živé podanie kvalitu OTB potvrdili. U týchto Kanaďanov sa dá v prvom rade oceniť výborné spojenie mimoriadne agresívneho, dravého, metalom ovplyvneného hard coru a strhujúcich melodických častí s veľmi dobrými gitarovými harmóniami a vydarenými vokálmi, ktoré vedia poriadne zrúknuť a v melodickej polohe zase rozhodne nepôsobia sladko a úlisne. Jednoducho je to aj o živelnosti, tlaku, aj o atmosfére, a takto urobená moderna dokáže pobaviť. Takže vydarený koncert, organizačne už klasicky veľmi dobre zvládnutý, kvalitne obsadený, také niečo sa oceniť patrí.

Fotografie: Laci Schürger

 Přidejte svůj názor

Martin Lukáč

Další informace