OBSCENE EXTREME FESTIVAL - Byl jsem prostě v sedmým nebi (rozhovor s Čurbym)

OBSCENE EXTREME FESTIVAL - Byl jsem prostě v sedmým nebi (rozhovor s Čurbym)

OBSCENE EXTREME FESTIVAL - Byl jsem prostě v sedmým nebi (rozhovor s Čurbym)

OBSCENE EXTREME FESTIVAL - Byl jsem prostě v sedmým nebi (rozhovor s Čurbym)

Z Obscene Extreme festivalu sa stal nielen československý metalový fenomén, ale už aj globálny. Čo nám k tomu povedal otec tohto fenoménu si prečítajte nižšie.

Ahoj Čurby, ak dobre počítam, tento rok nás čaká 17. OBSCENE EXTREME. Po toľkých rokoch fungovania festivalu už snáď aj ľudia vedia, čo tam majú očakávať, ale predsa, nechystáš nejaké zmeny, alebo prekvapenia?

Přesně tak, taky si myslím, že OEF je prostě prověřená kvalita. Ale nespíme na vavřínech a zase se pokusíme spoustu věcí zlepšit. Tento rok přidáme další zajímavý jídelny, třeba indický jídlo, a taky si pohrajeme s Freak Festem a přidáme celou řadu zajímavých vystoupení. Přijedou k nám třeba kolíci z Austrálie, aby nám ukázali, jak se Freak Show dělá u nich. Plus máme nějaký překvapení, který nebudu zmiňovat předem, ale určitě bychom chtěli i vylepšit zábavu v pivních stanech po poslední kapele, takže se snažíme opět přilákat Mustache Bar, což je vždycky vděčný téma a hodně velká odvazovka.

Poster


Už máš všetky kapely dohodnuté, alebo ešte máš nejaké voľne miesto?


Akorát jsem vybral poslední kapely z naší nové aplikace na OEF webu, kde může kdokoliv přidat jakoukoliv kapelu. V příštím roce přidáme kapel z týhle aplikace ještě víc. Je to prostě šance i pro mladý, neznámý kapely. Je sice skvělý, že mi kapely posílají emaily, zprávy na facebook, ale my je potřebujeme dostat na jedno místo, a to je právě tahle linka. Takže jestli váš můžu poprosit, pokud máte zájem hrát na OEF, přidejte svoji kapelu! Všechny kapely přejdou plynule i do roku2016 a můžu říct, že skoukneme všechny videa a poslechneme všechny mp-trojky.

A čo hovoríš na kvalitu tých súborov, ktoré tam kapely pridávajú?

Trošku mě mrzí, že občas jsou ty videa ve strašný kvalitě, tak nevím, jestli není lepší chvíli počkat, až to bude hrát líp a dát to tam pak. To bych určitě doporučil...

ČURBY


Ktoré kapely považuješ za ťaháky a na ktoré sa najviac tešíš ty sám?

Já si myslím, že tenhle rok je OEF prostě nabušenej. Těch taháků je tam spousta. Pro mě osobně je skvělý, že se nám podařilo na OEF dostat OBITUARY. Ti vydali naprosto dokonalou desku a kdykoliv je člověk vidí naživo, tak ho prostě strhnou. Fakt jedna z nejlepších deathmetalových kapel současnosti! Pak samozřejmě návrat japonských grinderů S.O.B. po 25 letech do Evropy, to je prostě událost se vším všudy. Tahle kapela inspirovala třeba i samotné NAPALM DEATH, takže tohle si žádný gridner nemůže nechat ujít! A tohle vystoupení bude jediné v Evropě v roce 2015. Viděl jsem i nějaký videa z japonského turné NAPALM DEATH/BRUTAL TRUTH/S.O.B., které jeli v listopadu minulého roku, a tenhle návrat vypadá nadějně!!!

PIG DESTROYER jsme se snažili dostat na OEF už několik let a podařilo se to až letos. Jejich grindcore je velké unikum a i naživo to prostě vraždí! Samozřejmě musím zmínit i TERRORIZER LA, to je pro mě ten pravej TERRORIZER, protože právě Oscar Garcia stvořil muziku pro naprosto legendární album „World Downfall“. Tohle bude smršt!

Perfektní je taky to, co teď dělá Martin Schirenc. PUNGENT je prostě kapela mého mládí a jak teď hrají songy jen z prvních desek, je to pekelná jízda. Taky se ukrutně těším na dvě thrashové legendy. A to PROTECTOR a ještě trošku temnotou šmrncnuté BULLDOZER, kteří u nás budou mít úplnou premiéru, přestože hrají již tolik let.

Speciální pro mě bude i show dalších japonských grinderů UNHOLY GRAVE, kterým nedávno umřel i můj kamarád, bubeník Hee-Chung na zákeřnou rakovinu. Byl to smíšek a strašně nás všechny tahle ztráta vzala. Už když UNHOLY GRAVE hráli na OEF v Jakartě v Indonésii, tak byl naprosto nadšenej a strašně se těšil do Evropy. Ještě před rokem a něco hrál i na japonském OEF a už jsme začali plánovat tenhle jejich výlet do Evropy, protože dotáhnout je k nám není, vzhledem k jejich pracovní vytíženosti, vůbec jednoduché, protože nemohou jet nějaké turné. Takže tohle pro mě bude hodně emotivní...

No a můžu jet dál: MARUTA, BROKEN HOPE, THANATOS (jejich poslední deska je dokonalá!), HEMDALE, MARTYRDÖD, BLOOD, LIVIDITY, 7 MINUTES OF NAUSEA, VITAL REMAINS, ROMPEPROP a tak dále, a tak dále.

ČURBY


Máš vôbec ako organizátor čas sledovať dianie na pódiách?

Jasně, že jo... Poslední roky se to strašně zlepšuje, makáme prakticky v tom samém teamu, takže spousta věcí je vychytaných, jiné řešíme před fesťákem, takže když není nějaká akutní věc, u kterém musím být, tak mažu k pódiu! Úplně vždycky jsem tam na poslední kapely kolem té druhé v noci, to už je total klídek a já si tyhle kapely hodně užívám.

Na Obscene extreme festivale je dosť rušno, masky, tance, naháči. Zapájaš sa aj ty do tohto diania?

Haha, zase tolik volného času nemám! Ale mě se to líbí, ta atmosféra je pak jiná, prostě volnější, svobodnější. A hodně tomu pomáhají i crewčka a žádné bariéry mezi kapelama a fanouškama. Myslím, že to se musí líbit úplně každému. Já sám nechci z festivalu dělat vězení, je to furt oslava, oslava muziky, pro kterou bychom padli. My všichni, jak organizátoři, tak i fanoušci... Tam je prostě cítit ta naše soudržnost a to je skvělý!

Metalové festivaly mávajú problém s miestom konania, lokálni obyvatelia zväčša nemajú pochopenie ani s konzervatívnejšími festivalmi. Stretol si sa aktuálne, alebo v minulosti s podobný problémom?

Upřímně, v Trutnově nám opravdu pomáhají. Samozřejmě každý rok si někdo stěžuje na hluk, ale nejsou to žádné zástupy. A třeba městští policisté nám absolutně pomáhají, statní se zase snaží helfnout v kempu proti zlodějům, takže tady si není na co stěžovat. Mrzí mě, že samotné Bojiště spíše chátrá a nikoho to nezajímá, ale to je na delší debatu.

V minulom roku sa druhýkrát konali zahraničné „mutácie“ Obscene Extreme festivalu. To, ako dopadli sme už v jednom z našich predchádzajúcich rozhovorov rozoberali. Povedz nám, kde sa budú konať tohto roku a prečo?

Tenhle rok začneme v červenci v Trutnově, pak je koncem srpna OBSCENE EXTREME AMERICA v Montrealu (20. - 23. srpna) a končíme v Tokyu v listopadu (20. - 23. listopadu). Austrálii tento rok vynecháváme, protože to se prostě nedá utáhnout. Náklady jen na dopravu kapel do Austrálie jsou prostě ohromující.

Jinak u nás na Bojišti je to jasný, tam je vražedná sestava. Stejně tak kanadskej festival je téměř hotov a člověk bude mít možnost si užít třeba IMMOLATION, AGATHOCLES, PUNGENT STENCH, TRAP THEM, DROPDEAD, MAGRUDERGRIND, JIG-AI, PUTRID PILE, NOISEM, INHUMATE, BROKEN HOPE, ale i kanadský pecky jako FUCK THE FACTS, MESRINE, NAPALM RAID, ARCHAGATHUS a kupu dalších. S japonským festivalem začínáme a právě jsme vyvrhli první kapelu, která bude v Japonsku hrát a to jsou gore grind mistři z Holandska ROMPEPROP!

Minuloročná ázijská zastávka nedopadla celkom podľa tvojich predstáv, myslíš si, že Japonsko je pre Obscene festival zem zasľúbená? Nemáš nejaké obavy z inej mentality, alebo z byrokracie?

Jednoznačně ano a to především díky absolutně oddaným fanouškům a skvělým kapelám! Jinak je Japonsko tak jiné, že dělat tam festival je prostě neuvěřitelná výzva. To zkrátka nepochopíš, třeba když chceš zabookovat velký klub, tak prostě jako Evropan nemáš šanci. Všechno to tam mají obšancovaný místní firmy, které dělají v tom klubu třeba 20 akcí ročně, takže se tam jednoduše nedostaneš. My jsme pro tento rok hledali klub pro 500 a více lidí a dělali jsme na tom měsíce, než se nám podařilo se domluvit! To je prostě šílenost, hlavně v Japonsku je vše postavené na penězích. Teď nemyslím kapely a obecně underground, ale vše kolem jako klub (ten třeba musíš zaplatit skoro rok dopředu, tedy zálohu 50%), hotely atd., to je prostě všechno "business first". Jinak samozřejmě Japonec je především pracovník, takže kapely musíš řešit skoro rok dopředu, protože téměř nemají dovolenou a ještě hrají v X dalších kapelách. A jediný, co slyším od každého je, já musím do práce, haha... A to si nedělám srandu! Takže už třeba dva roky po sobě chci na OEF dostat SLIGHT SLAPPERS, ale oni mi vždycky napíšou: „Jsme v práci...“

Rovnako nie veľmi dobre to nedopadlo predminulý rok ani v Mexiku, prečo si sa tentoraz rozhodol pre Kanadu?


To je přece jasné, protože věřím, že v Kanadě to bude mnohem lepší! Já se snažil udělat americký festival v roce 2014 v Los Angeles, ale to bylo úplně nemožný. Majitelé klubů s námi jednali úplně neuvěřitelným stylem a vlastně jsme nebyli schopni se nějak domluvit. To byla úplná noční můra, mám v Americe spoustu kámošů, ale nebyli jsme schopni s tím pohnout, takže prostě pak jsem se opravdu pečlivě pídil potom, kde se vlastně v Americe jako takové hraje nejlíp a velká většina kapel mi hned bez uvažování řekla: "Montreal". Vždycky říkali, naprosto skvělý fanoušci, skvělá lokální scéna, takže jsem to hned začal sondovat, do toho mi napsal týpek, že by pomohl s OEF AMERICA právě v Montrealu. Prostě se to takhle jednoduše sešlo, řekli jsme si: „Jdem do toho a frčíme!“

Predpokladám, že na jednotlivých zahraničných zastávkach budú hrať rozdielne kapely, alebo bude zostava kapiel, mám na mysli hlavné ťaháky, rovnaká ako v Čechách?


Samozřejmě, jinak to ani nejde udělat. Dělat nějaký putovní festival se stejnýma kapelama by byla finanční sebevražda. I takhle je to napnutý, ten rozpočet. Ale třeba BROKEN HOPE budou hrát v Čechách i Americe, stejně tak SCHIRENC PLAYS PUNGENT STENCH… V Kanadě nás ještě čekají deathmetaloví králové IMMOLATION, mince core bůžci AGATHOCLES, agresivní TRAP THEM nebo hyper rychlíci DROPDEAD či MAGRUDERGRIND. Celkově to je na první ročník hodně nabušená sestava!!!

Poster

Z Obscene Extreme sa stáva globálny fenomén, ako tento fakt vnímaš? Ako logický následok tvojho dlhoročného snaženia, alebo ako niečo, k čomu si dospel akosi náhodou?

Myslím si, že OEF je od začátku prostě odlišný festival. Nechci dělat festival jako komerční akci se sponzorama, a tak se prostě rok od roku prokousáváme a děláme, co umíme. OEF má velkou reputaci všude po světě, možná vetší než tady u nás. Lidi prostě vidí, že nás tahle muzika zajímá, že jsme fanoušci, že chceme pomoci i mladým kapelám a nejde nám jen o velká jména, což se děje na spoustě festivalů.

Vezmi si, co všechno děláme. Klipy kapelám, pro některé z menších kapel jsou to úplně první lepší live klipy, určitě jim můžou pomoci, a to se prostě děje. Vezmi si teď příklad z poslední doby. Sibiřká deathmetalová kapela DEHYDRATED, opravdu solidní kapela, ale prostě malá, a my jim dáme na OEF facebook videoklip! Ten má hned několik set tisíc shlédnutí! Bez jediné investované koruny do reklamy. Teď koukám, že aktuální počet shlédnutí jen na facebooku je 743 799. Prostě neuvěřitelný. Nevím, jak se to podařilo, ale je to pecka a určitě to DEHYDRATED pomůže.

Stejně tak od prvního roku v roce 1999, kdy vydáváme festivalové CD, které šíříme všude po světě a do teď jsme jich udělali možná 150.000 kousků. To se také šíří, jak mor všude po světě. Pamatuju si, že jsem tak před 10 lety přiletěl do Malajsie a tam se o mě starali, jak o delegaci, platili mi večeře a tak dále, přitom já se bránil, haha... Pak ještě vytáhli starý kompilačky z let 1999 a 2000 a to jsem šel do kolen, vůbec nevím, kde je ti kluci vzali. Musel jsem jim je podepsat - no úplně srandovní…

Čurby


Za OEF je samozřejmě spousta každodenní, mravenčí práce, ale ta se pak promítne v tom, že nás většina kapel zmiňuje, když se mluví o nejlepších festivalech, což je reklama k nezaplacení. Když Shane Embury řekl: "OEF je pravděpodobně nejlepší festival, na kterém jsem kdy hrál, a to jsem hrál na hodně festivalech." , tak jsem byl prostě v sedmým nebi!

 9

Koscj

Další informace