WIEGEDOOD, LVC LBK - Black metal, nejlepší je na Vltavě

WIEGEDOOD, LVC LBK - Black metal, nejlepší je na Vltavě

WIEGEDOOD, LVC LBK - Black metal, nejlepší je na Vltavě

WIEGEDOOD, LVC LBK - Black metal, nejlepší je na Vltavě

(A)VOID Floating Gallery. Kde to, kurník, je? Běhám po náplavce a nestačím se divit. Na každé druhé lodi něco hraje, dvě kapely vystupují přímo na náplavce a ta moje loď snad nikde nekotví. Na protějším břehu dávaj´ na velkém plátně nového Mad Maxe. Žádný black metal se nikde nekoná. Pod Palackého mostem už jsem myslel, že slyším black metal, ale jen nade mnou rachotila tramvaj. Takže teprve když proběhnu celou náplavku přecpanou cukrujícícma párama a ožralýma skupinkama teens až nakonec, objevuji ten nejzanedbanější škuner, co tu kotví, a v jeho útrobách to duní. S chutí do podpalubí.

Náplavka

Bohužel přicházím až ke konci setu noise-experimentální metalové černi LVC LBK. Vše, co jsem schopen pojmout, jsou zelená světla kytar a bicí a syntezátory, které ze zvuků dělají nebezpečné perverzní devianty. Hluková léčba black metalem tu ordinuje hypnotické stěny i přebustrované plochy. Špína se vpíjí do kytarových riffů a tvoří jednolitou masu, kterou krájí bicí. Na konci přichází ke slovu i velká obouruční pila. Mrzí mě, že jsem nestihnul více.

LVC LBK

Při WIEGEDOOD vzorně nastoupen do první řady. S jejich příchodem je tu blackmetalová vánice, která se na krátké chvíle zastavuje jen dvakrát. Poprvé u třináctiminutového „Svanesongu“, kde se mi při té jediné vyklidněné při brnkačce uprostřed skladby na nos ze stropu snese pavouk. Fakt. Teprve pak si všímám, že mezi futry je několik pavoučích brlohů a když kapela spustí, všímám si, jak nad hlavama přítomných tančí pavoučí rodinky.

WIEGEDOOD

Za každým kytaristou krom kytarových beden i ampegácké ledničky, do toho modré světlo, umělá mlha a imrvére puštěný stroboskop. Nic pro epileptiky. Neprostupná masa dvou kytar čerpá hlavně ze čtyřtrackového materiálu „De Doden Hebben Het Goed“, který má téměř čtyřicet minut.

Muž za bicími není nikdo jiný než Wim Coppers z RISE AND FALL a naprosto ukázkově drží monotónní tempa ve vysokých obrátkách, jen jsem čekal, kdy mu pravá noha odpadne a to samé se dá říci o pravačkách kytaristů, kteří drbali struny v neutuchajících rychlostech. Každá úleva tempa je dočasná a je tu jen proto, aby vás mohla srazit další vlna nelítostného hoblování s ještě větší intenzitou. Rezavý škuner tomu jen dodává. Zatuchlé podpalubí s pavouky. Co je víc? Skvěle zvolené místo pro podobnou akci.

WIEGEDOOD

WIEGEDOOD

WIEGEDOOD

WIEGEDOOD

WIEGEDOOD

WIEGEDOOD

škuner

škuner

LVC LBK

LVC LBK

náplavka

 3

RIP
RIP

Další informace

17. červen 2015, Praha - Náplavka, (A)VOID Floating Gallery