EXLIRIS, GRINDING JESUS BROTHERS, BRUTE, CONGENITAL ANOMALIES (CZ), HEAVING EARTH (CZ) - (Inhuman Atrocity Party) 5.6.2015, Košice, Collosseum

EXLIRIS, GRINDING JESUS BROTHERS, BRUTE, CONGENITAL ANOMALIES (CZ), HEAVING EARTH (CZ) - (Inhuman Atrocity Party) 5.6.2015, Košice, Collosseum

EXLIRIS, GRINDING JESUS BROTHERS, BRUTE, CONGENITAL ANOMALIES (CZ), HEAVING EARTH (CZ) - (Inhuman Atrocity Party) 5.6.2015, Košice, Collosseum

EXLIRIS, GRINDING JESUS BROTHERS, BRUTE, CONGENITAL ANOMALIES (CZ), HEAVING EARTH (CZ) - (Inhuman Atrocity Party) 5.6.2015, Košice, Collosseum

Je to už pár týždňov, ale táto akcia si zaslúži pripomenutie aspoň niekoľkými vetami, nech „fanúšikovia“ kvalitného domáceho extrému vedia, o čo zase prišli. Odhadujem do štyridsať platiacich na kvalitne obsadenom koncerte, kde hneď dvoma položkami boli predstavitelia špičky slovenského i českého death metalu fakt nie je žiadna sláva, ale iné to už nebude, napriek existencii hŕstky kvalitných, prevažne „vekovitejších“ spolkov má kov smrti na Slovensku to najlepšie za sebou už nejaký čas.

O úvod sa okolo pol siedmej večer postaralo michalovské kvarteto EXLIRIS. Tohto spolku je celkom škoda, keďže napriek hudobníckemu nadaniu i skladateľským schopnostiam ide aj po rokoch existencie viac – menej o „lokálnych hrdinov“, ktorí na nejaké väčšie prerazenie na scéne buď kašlú/nemajú čas, alebo nevedia ako na to a akurát si občas niekde zahrajú. Tentokrát teda v Košiciach, kde odznela súprava svižných death/thrashmetalových skladieb s technickejšími, občas dosť melodickými gitarami. Hudbu podporovali dva vokály, basákov a gitaristov, na záver odznel už tradičný cover DEATH a bol čas na striedanie.

Druhými v poradí boli traja stropkovskí GRINDING JESUS BROTHERS. V podstate tiež stále skôr hlboký underground, hádam aj na grindové pomery, GJB hrávajú zväčša po východe a už by to chcelo nejakú vážnejšiu nahrávku, nech sa fanúšikovia chytajú lepšie. Hudobne totiž veľmi v poriadku, nabrúsený grind core, tu a tam ukazujúci na ovplyvnenie Švédskom, s trochou hardcoreových prvkov a prekvapujúco sa grindujúci bratia neboja zaradiť ani občasnú pomalú, takmer sludgeovo bahnovú pasáž. Ľudí presvedčili, na kotol ich bolo málo, ale aspoň ich pod pódiom bolo viac než pri bare.

BRUTE

Nečakal som, že spoluorganizátori BRUTE vystúpia už ako tretí, keďže ide o bandu zo sorty „to najlepšie, čo doma máme“, ale zrejme to bolo zorganizované systémom „domáci – hostia“. Každopádne nesklamali, a to napriek tomu, že mali iba jednu gitaru a to teda Steve ako perfekcionista proste byť spokojný nemôže. Nadupaný brutálny technický death metal vranovsko-stropkovskej beštie tak či tak vyznel veľmi dobre, všetci zúčastnení sa prezentovali ako majstri, basák Rado za svoje pavučiny vyfasoval prezývku „mladý Alex Webster“, bubeník Džupo (inak aj GRINDING JESUS BROTHERS) to po Jirkovi Zajícovi zvláda na úrovni a prekvapením bol aj nový vokalista Marek. Trochu som mal obavy, či to po Hegridovom odchode nestratí na vokálnej brutalite kdesi smerom k PSYCROPTIC, ale nič také, nové hrdlo vie, čo v BRUTE treba. Výborné vystúpenie, skrátka vývoz, výber z „Pillory“, k tomu niečo zo „Sophisticated Atrocity“, pečie sa už aj novinka, teším sa.

CONGENITAL ANOMALIES

Pražsko-slovenskí CONGENITAL ANOMALIES to po BRUTE nemali ľahké, publikum jednak vydýchavalo, druhak ich asi trochu „vydesila“ dvojčlenná banda v obsadení vokalista + gitarista a báli sa jej dať šancu. Nuž, druhá gitara musela turné vypustiť a bicie sú u CA proste automat, s tým sa treba vyrovnať, nie sú ľudia a hrať sa chce, je to lepšie než bručať kdesi v skúšobni a nakoniec si povedať, že to nikam nevedie. Naživo teda iba Jaro (vokál) a Wajt (gitara). Poradili si s tým slušne, z albumu „Human Embryonic Mutilation“ mi zneli trochu „tenko“, asi aj kvôli tým programovaným bicím, ale naživo v rámci podmienok solídny brutálny death metal s nejakým tým slammingom, ale aj so zaujímavými gitarovými linkami, oplatilo sa neodignorovať ich.

HEAVING EARTH

Na záver návrat do svetovej ligy, tentokrát v podaní českých HEAVING EARTH. Program samozrejme tvorila novinka „Denouncing The Holy Throne“ a pár vecí z minulosti. Pekelnícky death metal v štýle HATE ETERNAL, IMMOLATION a MORBID ANGEL tu znel na úrovni spomenutých majstrov, Jarda a Tomáš (gitary), Pavel (basa), Jirka (bicie) a Žlababa (vokály) vyučovali, tam proste bolo treba byť. Struna na gitare našťastie praskla až v poslednej skladbe, takže temné sily si situáciu ustrážili. Kapelám celkovo do kariet zahral aj väčšinou veľmi dobrý zvuk a odozva „skalných“, takže opäť treba ďakovať organizátorom, že sa na to ešte nevykvajzli.

P.S. Tak mi napadlo, že ak do Colla Žlababa zavíta ešte aj so SHAMPOON KILLER, tak už mu Košice asi udelia aj čestné občianstvo.

BRUTE

BRUTE

BRUTE

HEAVING EARTH

HEAVING EARTH

fans

fans

Foto: Narcissa Mortis

 8

Martin Lukáč