ANCHOR - Distance & Devotion

ANCHOR - Distance & Devotion

ANCHOR - Distance & Devotion

ANCHOR - Distance & Devotion

ANCHOR je čtyřčlenná švédská parta ve složení z nejklasičtějších, která hraje hardcore punk. To je takový ten termín, jak se do něj vleze kdeco, takže trochu upřesníme: styl podobný ANCHOR se běžně v našich zeměpisných šířkách nazývá "lopata core" a jde o na první pohled prostý melodický hardcore s až překvapivě odlehčeným, často až rock´n´rollovým zvukem. Nechybí melodické refrény, nečekejte ale žádné otravné autotuny nebo přeprodukovanou limonádu, ANCHOR je syrový underground, v němž jde muzika ruku v ruce s agendou.

To ale nedělá skladby na "Distance & Devotion" o nic méně hitovými. Jednoduché poselství, týkající se klasických HC témat (ve zkratce "přežij, nepromarni den, buď sám sebou") je podané skrz snadno zapamatovatelné refrény, kde samozřejmě nechybí sborové punkové halekačky. Celek nepředstavuje žádné velké umění, přesto mu nechybí šikovně budovaná atmosféra ("Roads Unknown") a kluci nerezignovali ani na pokusy o zajímavější rytmiku ("Nightcaller"). Největšími hitovkami ale zůstávají přímočaré opusy "Upstream" a "Survive" s chytlavými texty a melodiemi, které si zapamatujete na první dobrou a živě si je zvládnete užít s kapelou jako kdyby šlo o old school klasiky ještě než se doberou ke svému konci.

Pro ty, které u muziky zajímá přesah (a neumím si moc představit, že byste si ANCHOR pustili bez toho), stojí za zmínku, že kapela jede striktně straight edge vegan HC, což se odráží i na merchi, v němž nenajdete snad jediný design, jenž by tato témata nezmiňoval. Jen letos kapela hrála v ČR několikrát a koncerty určitě stojí za zmínku, přesto si neodpustím podotknout, že Švédi mě baví o něco víc z desky než živě, kdy bych doufal v trochu větší drive. "Distance & Devotion" je záležitost, kterou bych doporučil každému, kdo má rád "easy listening hardcore" a baví ho spíš lehčí zvuk a melodie. A pokud se vám bude zamlouvat, určitě doporučuji i starší věci, v kvalitě nijak nezaostávají!

 Přidejte svůj názor

Radalf

Verdikt

Syrový hardcore punk underground, v němž jde muzika ruku v ruce s agendou.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-

Další informace

Sestava

Skladby

  1. Upstream
  2. Into the Storm
  3. Survive
  4. Distance
  5. Losing Faith
  6. To Hell and Back
  7. Out of the Storm
  8. Roads Unknown
  9. Devotion
  10. Hope Dies Last
  11. Nightcaller

Diskografie

Distance & Devotion (2015)
Recovery (2011)
First Year (2009)
The Quiet Dance (2008)