NILE - What Should Not Be Unearthed

NILE - What Should Not Be Unearthed

NILE - What Should Not Be Unearthed

NILE - What Should Not Be Unearthed

Tri roky a dva mesiace po vydaní pochopiteľne kvalitného, ale trochu rutinou zapáchajúceho albumu „At The Gate Of Sethu“ bohovia, démoni a duchovia pravekého a starovekého Egypta, Mezopotámie a Blízkeho východu, rovnako ako všemocná smrť a všetko, čoho sa bojíme v lovecraftovských mýtoch, povstali po ôsmykrát, a v tej najzdrvujúcejšej forme. Od absolútne zničujúcej otváracej „Call To Destruction“, ktorá ak by sa transformovala do nejakej armády, vymazala by ten humus „islamského štátu“ zo sveta cca za týždeň, až po záverečnú titulnú skladbu, prináša desať kompozícií na 50 minútach to najlepšie, čo „Egypťania“ zo Severnej Karolíny môžu ponúknuť. Obzvlášť ak máte radi ich najnaklepanejšiu, zničujúcu a bojovnú, ale aj tak atmosférickú a majestátnu tvár.

NILE

Tentokrát je to viac o priamočiarom, brutálnom, ale vždy technickom death metale než o ich typickej blízkovýchodnej atmosfére, myslím tým to, že je album viac o gitarách, bicích a väčšinou dvojitom útoku deathmetalových vokálov, „ľudskejšieho“ Dallasovho, a potom démonického rukotu z pravekých hrobiek, typického pre Karla, a menej o typických folklórnych nástrojoch. Tie tam však aj teraz z času na čas sú, spolu s akustickými gitarami, a nielen v inštrumentálnej „Ushabti Reanimator“, NILE vedia, ako umocniť svoju vždy veľmi dramatickú a dosť často temnejšiu než temnú atmosféru.

A majte na pamäti, že toto nie je nejaký bežný tech-brutal death metal. nie, NILE sú skôr ako nemilosrdná piesková búrka, hnaná démonmi a stvoreniami, na ktoré sa bojíte pomyslieť. V tej hudbe to počujete, o tom niet pochýb. Navyše tu máme ďalšiu silnú stránku tejto skupiny – NILE majú naozajstné texty, mám na mysli texty so skutočným obsahom, príbehom a zmyslom, táto kapela má svoje vlastné naštudované zaujímavé témy, sú dobre a do hĺbky spracované a potrebujete viac než len priemerné povedomie o histórii, mytológii a tajomných záležitostiach, aby ste konceptu plne porozumeli. Porovnajte to so „sériovým“ gulášom gore, patológie, v horšom prípade chorej pornografie, mizogýnie, perverznosti a skatológie, a sami si vyrátajte, čo má cenu počúvať, pokiaľ ide o BDM.

Ak to zhrniem, toto je určite jedna z najlepších extrémnych metalových nahrávok za rok 2015, a dúfam, že MP3 promo vymením za originál čo najskôr.

 14

Martin Lukáč

Verdikt

Apokalyptická piesková búrka. A ak ste ju niekedy zažili aj naživo, tak o to lepšie viete, že niet NILE okrem NILE.

Hodnocení

Autor
9 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8,7 / 10

Další informace

Stopáž: 50:03

www.nile-catacombs.net

Sestava

Skladby

  1. Call To Destruction
  2. Negating The Abominable Coils Of Apep
  3. Liber Stellae Rubeae
  4. In The Name Of Amun
  5. What Should Not Be Unearthed
  6. Evil To Cast Out Evil
  7. Age Of Famine
  8. Ushabti Reanimator
  9. Rape Of The Black Earth
  10. To Walk Forth From Flames Unscathed

Diskografie

What Should Not Be Unearthed (2015)
At The Gate Of Sethu (2012)
Those Whom The Gods Detest (2009)
Ithyphallic (2007)
Annihilation Of The Wicked (2005)
In Their Darkened Shrines (2002)
Black Seeds Of Vengeance (2000)
In The Beginning (2000)
Amongst The Catacombs Of Nephren-Ka (1998)
Ramses Bringer Of War (MCD) (1997)
Festivals Of Atonement (MCD) (1995)