GLACIATION - Sur les falaises de marbre

GLACIATION - Sur les falaises de marbre

GLACIATION - Sur les falaises de marbre

GLACIATION - Sur les falaises de marbre

Fanoušci plodné francouzské školy (avantgardního – smí se to slovo ještě vůbec používat?) black metalu by měli při vyslovení jména GLACIATION náležitě zpozornět. Skupina založená v roce 2011 François Duguestem a Hugo Moermanem, podporovaná famózním grafikem Valnoirem, se od svých počátku definovala v návaznosti na špinavé DIY a punk-garážové kořeny black metalu s výrazným přesahem k jeho nazírání jako uměleckého artefaktu. Odtud dokonalá souhra téměř puristicky černobílé grafické složky, dirty soundu a výstředních experimentů.

GLACIATION

Provázanost GLACIATION se špičkou žánru ještě posiluje angažmá bubeníka vokalisty Rose Hreidmarra (ex-ANOREXIA NERVOSA), basáka Indria Saraye (ex-ALCEST) a konečně hostováním multiinstrumentalisty Stéphane Pauta vulgo Neigeho (znáte z AMESOEURS, ALCEST, LANTLÔS, PESTE NOIR a dalších kapel). Tahle sestava tíživých snů se podepsala pod regulérní debut „Sur les falaises de marbre“, pro nějž těžko nacházím lepší přídomek než senzační. Kapela do něj vměstnala hnilobnou, dekadentní a apokalyptickou atmosféru, která provází tragický soumrak civilizace (pravděpodobně je inspirována slavným stejnojmenným románem Ernsta Jüngera z roku 1939, který sleduje rozklad vesnické komunity vlivem nástupu „nového ideologického řádu“ a předznamenává zvěrstva nacismu).

Nad mramorovými útesy krouží od prvních vteřin hejna odporných masařek – tenhle rušivý a odpudivý zvuk se průběžně vrací, ať už jako dusivá reminiscence v přidušeném chroptění saxofonu nebo jako dokreslující sampl. GLACIATION se celkem programově vymezují proti vlně „post-blackových“ kapel, kterým se sice podařilo infiltrovat mainstreamové trendy, ale vytratila se z nich špína a intenzita, patologická úpornost typická pro černý kov. Pokud vedle sebe postavíme (pře)ceněnou aktuální nahrávku DEAFHEAVEN a tuhle francouzskou rubačku, je to jako když se navoněný lumbersexuál potká s autentickým nihilistou, z něhož odkápavá šílenství a beznaděj. Řezavý zvuk kytar, které se často vrství do neproniknutelné noisové hradby, famózní dunivá basová linka, Hreidmarrovo srozumitelné chrlení slov, velmi členité rytmické přechody, úsporná práce s melodickými elementy a v podstatě minimální použití samplů – GLACIATION zní puristicky, nenávistně, přitom naprosto inteligentně a dobově relevantně.

GLACIATION

Album „Sur les falaises de marbre“ má velmi čitelnou dramaturgickou stavbu – velká část alba (provázaná právě kroužícími masařkami) se odehrává pod taktovkou úporné a působivé black metalové ofenzivy, z níž kapela dokáže na moment zvolnit do zvukomalebných meziher, v nichž se velmi vzdáleně zachvívá synergie mezi blackem a shoeagazem. Závěr alba se pak v zádumčivé instrumentaci a odlehčených aranžích hrouží do tíživého smutku, čímž kapela předejde hrozícímu stereotypu a zároveň působivě uzavře metaforu uhnívání a soumraku. GLACIATION dokonale zapadají do francouzské blackové školy, ale vyčnívají velmi dovednou prací s žánrovými konstantami, které dovedou kombinovat do jedinečné atmosférické směsi, pohlcující černé hmoty, která je zároveň obdivuhodně syrová i propracovaná.

„Sur les falaises de marbre“ patří jednoznačně k pěti nejlepším metalovým deskám roku, už jenom proto, kolik rozkoše tahle velkolepá hudební nekromancie dokáže opakovaně přinést.

GLACIATION

 25

Marigold

Verdikt

Hniloba, rozklad, bzučení masařek. Senzační BM album se starou intenzitou a novými vlivy.

Hodnocení

Autor
9 / 10
Redakce
-

Další informace

Diskografie

Sur les falaises de marbre (2015)
1994 (limited LP) (2012)