Predvianočný BDM špeciál

Predvianočný BDM špeciál

Predvianočný BDM špeciál

Predvianočný BDM špeciál

O brutálny death v súčasnosti fakt núdza nie je, vlastne by menej bolo viac, keďže prísť s niečím novým sa ani nedá a von lezie kopa kadejakého priemeru. Stále sa však dá – skôr náhodou, sledovať to systematicky, na to nie je čas – naraziť na niečo, čo za odporučenie stojí.

MASTICATION OF BRUTALITY UNCONTROLLED – Preemptive Space Warfare (2015, Rotten Roll Rex, 34:19)

Typická nová BDM banda má názov zložený prevažne z dvoch krutých slov v brutálnej, občas (a nemusí to byť len niekde v Indonézii) nezmyselnej kombinácii – aktuálnym favoritom môže byť napríklad Kvasená masturbácia alias Dačo s takým dementným názvom ani neťahám z netu. Štyria mládenci z Aschaffenburgu v Bavorsku sa „rozšoupli“ ešte rozsiahlejšie, našťastie aj v hudbe. Je to poriadne brutálny death metal, je v ňom takisto nemalý pomer slammingu, nejeden goregrindový postup, nie je to však blbé a má to aj slušnú atmosféru. Pôsobivé kontrasty náklepov a pomalých valivých pasáží, technicky dosť prepracované gitary bohaté na vyhrávky, zaujímavé harmónie i ich náprotivky, hutný, ťažký zvuk, z rozumne ozvučených bicích sa o mňa skoro pokúša dojatie a medzi extrémnymi growlami neruší ani ten mierne prasací, vyvažuje ho totiž nepozemský „votrelčí“ škrek a prím hrajú tak či tak hlavne rôzne výlevky. Votrelcov nespomínam náhodou, kapela sa totiž radšej než hrabaním sa v septiku v textoch venuje kadejakým nepriateľským vesmírnym záležitostiam. Dosť príjemné prekvapenie, snáď to MOBU nejaký čas vydrží. (V oblasti totálneho slamu sa do vesmíru a tým pádom do hodnotnejších „posolstiev“ pustil aj texaský one man cirkus SLAMOPHILIAC, „Aphelion“ však po hudobnej stránke je viac-menej „kde nič nie je, ani smrť neberie“, to tak dopadne, ak vydávate dva albumy do roka.)

8/10

http://www.metal-archives.com/bands/Mastication_of_Brutality_Uncontrolled/3540403146
https://www.facebook.com/mobu.slam
 

 

FUNGUS – Predatory Harvest (2015, Ultimate Massacre Records, 31:43)

Päťčlenná tlupa FUNGUS je medzinárodná záležitosť, spolupracujú v nej ľudia z Holandska, Portugalska a Švajčiarska. Ich domovské spolky – a je ich dosť – nepatria aspoň zatiaľ medzi nejaké známe mená, viac-menej podzemie, štýlovo sa pohybujúce napríklad v thrash metale, BDM alebo blacku. Zažratejším priaznivcom extrémov by ale mohlo niečo hovoriť meno GROG, v death/grindovom podzemí sú títo Portugalci celkom známi, ide o už staršiu záležitosť a pôsobí tam basák FUNGUS. Tí existujú od roku 2000, majú dve demá, EP z roku 2009 a konečne aj dlhohrajúci debut. Ak máte radi kvalitný brutálny death metal, ktorý je postavený aj na pomerne technickej hre, kompaktne nahustených tónoch a bohatých harmóniách, FUNGUS je veľmi dobrý typ. Nejde sa vo vyslovene neľudských podladených a vokálne odtokových ukrutnostiach, ale hutný zvuk a intenzita nahrávky aj celkový štýl je jasný BDM. Prepracovaný, kompozične vyspelý, s hrozivou, ponurejšou atmosférou. Štýlovo miestami pripomenie odkaz starých DEEDS OF FLESH, z novšej generácie sú na tom hudobne podobne napr. Gréci MASS INFECTION, ktorých minuloročný, v poradí tretí album „For I Am Genocide“ odporúčam tiež.

8/10

http://www.metal-archives.com/bands/Fungus/20869
https://www.facebook.com/BRUTALFUNGUS

 

REVULSED – Infernal Atrocity (2015, Permeated Records, 32:29)

Brutal death metal a Austrália? Ale určite, aby som za všetkých tamojších zhovadilcov vymenoval nejaké poriadne železo, tak napríklad o DISENTOMB sa už nedá hovoriť ako o malej neznámej bande. A rastú nové kusy, často až z nečakane starých koreňov. Jayson Sherlock má svoje odbubnované u MORTIFICATION, pre tých najtemnejších sa ešte väčším „znesvätiteľom“ stal ako stvoriteľ jednočlenného „unblack“ úderu HORDE („Hellig Usvart“ je tak trochu ironicky jeden z najzverskejších „bzučiakov“ v nórskom štýle za rok 1994) a k nebu sa obracal aj s doomovými PARAMAECIUM. So Sheldonom D’Costom (gitary, basgitara) sa od roku 2010 venujú brutálnemu death metalu a pokiaľ sa teraz „demokrat“, inak napr. v nahnedlých súvislostiach hlásajúci „veď je to jedno a hlavná je hudba!“ škľabí „čo to takí kerestúri“, tak sa asi doškľabí, pretože debut „Infernal Atrocity“, ktorý vyšiel tohto roku akurát na Samhain, nenaspieval nikto menší ako Konni Lühring (napr. DESPONDENCY a hlavne ex-DEFEATED SANITY), takže na REVULSED zrejme niečo bude. Tomu verte že hej. Od chlapa zo starej školy, a to Jayson určite je, by som taký vytríbený zmysel pre plnokrvný a navyše technicky namakaný BDM ani nečakal, ale konštatujem, že v týchto deviatich skladbách je všetko. REVULSED v zásade vyznievajú priamočiaro, naklepane, drvivo a totálne nekompromisne, takisto ale veľmi živo, šťavnato, gitary hrajú zaujímavé linky s výbornými harmóniami, sólami aj vyhrávkami, bicie hrajú s 90-kovým zvukom, Konniho vokálne zverstvá sú hlavne v hĺbkach dokonalé, ale vyššie zúrivé polohy tiež znejú správne desivo. Sheldon nahral aj kvalitnú basu, síce skôr zabudovanú do nahrávky, ale v tom správnom okamihu vyskočí do popredia. „Infernal Atrocity“ má popri plnom zvuku vážnu a zlovestnú atmosféru, hudbu sa mi nechce prirovnávať k niečomu známejšiemu, ale nájdu sa v nej odkazy na to najlepšie z americkej i európskej BDM školy po roku 2000.

8,5/10

http://www.metal-archives.com/bands/Revulsed/3540402612
https://www.facebook.com/RevulsedDM

 

CARNAGIA – Display Of Hate (Ancestral) (2015, Bhumidhuka Productions, 19:37)

Kolumbia, Bogotá D.C., Cundinamarca, to je dobrá lokalita, tam rastú. CARNAGIA už od roku 2007, debut „Blood Machine“z roku 2008 som nepočul, novinka ale baví. Na obale nejakí Aztékovia pri obrade, z oblohy im fandí veľká emzácka loď, gore a chorobnosti tu niekto mieša s vesmírom, všetky skladby sú pod tri minúty, väčšina pod dve. Hrá sa teda priamočiaro, k veci, bez zbytočného naťahovania. Naklepaný, grindovo „rovný“ brutal death metal, veľmi hrozivý a útočný, s mohutným, nahalovaným vokálom. Kontruje mu besný škrek a v tomto smere je tu citeľný odlesk starej školy. Inak ale veľa úderne kopajúcich pasáží, gitarové vyhrávky a písačky, ostro kontúrovaný výrazný súčasný zvuk, nahrávka má ťah a baví. V rámci Kolumbie skôr v duchu NIHIL OBSTAT alebo GORETRADE a vokalista sa volá Mike Myers, zrejme skôr preto, že sa tak volať chce, ale je to milé, samozrejme v rámci BDM tradícií.

8/10

http://www.metal-archives.com/bands/Carnagia/3540267669
https://www.facebook.com/Carnagia-O%CC%B2%CC%B2%CC%85%CC%85f%CC%B2%CC%B2%CC%85%CC%85f-300962980092763

 

GUTTED ALIVE – Consumed By Carnage (2015, CDN Records, 32:31)

Povedal by som, že máme tu príjemné prekvapenie z newyorského Rochestru. GUTTED ALIVE existujú od roku 2012, stihli však už vydať dva albumy, debutový „Culmination Of Mutilation“ na jar minulého roku a druhý, „Consumed By Carnage“, je z leta 2015. Buď už mali niečo nachystané dopredu, alebo trpia pretlakom kreativity, ale zatiaľ to na škodu veci nie je. Novinka obsahuje desať skladieb ťažkého, brutálneho a drviaceho death metalu, v ktorom divoké náklepy pôsobivo kontrastujú s ťažkými pomalšími pasážami a dobre spracovaným slammingom, ktorý dopredu ťahajú napríklad aj prepracované gitary. Počuť tu odkaz 90. rokov, niektoré gitarové harmónie odkazujú napr. na CANNIBAL CORPSE, a aj hlavný vokál pripomína Barnesa na „Tomb...“, popri ňom sú tu však aj extrémnejšie ťahavé hĺbky a výlevky, ktorým často sekunduje vyššie vrieskavé zafarbenie. Samozrejme nemôže chýbať ctenie domácej tradície – PYREXIA, INTERNAL BLEEDING, DEHUMANIZED a spol. Pôsobivo ťažké, zničujúce znenie hudby nenarúšajú nejaké nasilu dodané „moderné“ trilky, gitary skôr zlovestne pískajú, kvalitný zvuk nesmrdí umelou hmotou a celkovo je táto kolekcia krutých príbehov a chorobných vízií šťavnatá a hudobne na úrovni.

8,5/10

http://www.metal-archives.com/bands/Gutted_Alive/3540378160
https://www.facebook.com/GuttedAlive

 

MYOCARDIAL INFARCTION – Cannibalistic Gore Of Grotesque (2015, Bloodcurling Enterprises, 30:00)

Na záver si dáme nejaký ten esenciálne prehnitý slamming BDM. Japonský infarkt myokardu subjektívne považujem za jednu z lepších nových bánd subžánru, však sme ich tu mali už s debutovým albumom (http://www.metalopolis.net/art_reviews.asp?id=7172). V auguste po necelom roku a pol vyšiel jeho nasledovník. Nájdete na ňom aj materiál zo splitu z roku 2014 a celkovo je tu deväť krvavých zdrapov za čistú polhodinku. Mládež z krajiny, v ktorej onehdy dvakrát boli na oblohe dve funkčné slnká naraz, sa drží svojho štýlu, ktorým je dosť solídne prepracovaný slamený chliev. Hlavne po gitarovej stránke sú tu veľmi vydarené rýchle a náklepové pasáže a celkovo sa tu hrá viac než len „klepačka-dupák-a zase znovu“, to sa mi páči. Nejako extra ma nebavia hojne využívané „minimalistické“ slamy, kde je len kopákový koberec, udieranie po jednej strune a občasný úder na rytmičák, ale iných to očariť môže. Takisto sa mi zdá, že vokály sú priveľmi vytiahnuté nad hudbu, Akihiro Muto (tiež VEIYADRA) síce disponuje vynikajúcou škálou všemožných growlových extrementov a aj „votrelcovským“ škrekom, čo nahrávku rozhodne robí pestrejšou, ale mohli ho dať o stupeň tichšie. Istou slabinou je aj akosi „rozhádzaný“ zvuk a niekedy „tenké“ šuštiace gitary, na ktorých si časť slamu neviem prečo zakladá, ale celkovo ma album baví. Ak vás zaujímajú novinky z východoázijských slamníkov, môžem odporučiť aj čínskych THE DARK PRISON MASSACRE (http://www.metal-archives.com/bands/The_Dark_Prison_Massacre/3540319522), názov debutu je samozrejme tá pravá pornogore tupota, hudobne tam však úroveň je, že to má programované bicie si ani nevšimnete.

7/10

http://www.metal-archives.com/bands/Myocardial_Infarction/3540374552
https://bloodcurdlingenterprise.bandcamp.com/album/cannibalistic-gore-of-grotesque

 87

Martin Lukáč