CRYPTOPSY - The Book Of Suffering - Tome 1 (EP)

CRYPTOPSY - The Book Of Suffering - Tome 1 (EP)

CRYPTOPSY - The Book Of Suffering - Tome 1 (EP)

CRYPTOPSY - The Book Of Suffering - Tome 1 (EP)

CRYPTOPSY poznáme. Na „The Unspoken King“ sa vďaka šťastnému koncu v podobe „návratu k sebe“ alias albumu „Cryptopsy“ z roku 2012 vynasnažíme zabudnúť. Pomôže pri tom ešte novší materiál z minulého roku, vydaný na vlastné triko rovnako ako „Cryptopsy“. Ide o „len“ štvorskladbové EP, ale nie je tu šanca cítiť sa sklamaný.

Samozrejme, isté dôvody na obavu mohli byť po odchode Jona Levasseura, ale CRYPTOPSY sú veľmi, veľmi smrtiaci aj v štvorčlennej zostave s len jednou gitarou. Zo všeobecného pohľadu je všetko na tomto CD viac či menej dokonalé nielen v porovnaní s tým nešťastným „Kráľom“, hudba v prospech skupiny hrá aj v „súboji“ so „zlatým vekom“ – 1996 – 2005. Skladby tu sú príkladom logického vývoja od „Cryptopsy“ do budúcnosti, s nepopierateľnou inšpiráciou čerpanou z „Whisper Supremacy“ a „And Then You’ll Beg“.

CRYPTOPSY

Ale v porovnaní konkrétne s týmito albumami si myslím, že nové veci na „The Book...“ sú o kus extrémnejšie, hlavne v porovnaní s „Whisper...“, ktorý znie organizovanejšie a menej besne, možno kvôli DiSalvovmu vokálnemu štýlu, používanému v rokoch 1998 – 2000. Matt McGachy je tu ozajstné zviera, jeho hlasivky sú z reťaze odtrhnutým peklom vo všetkých typoch hlbokých growlov a revov rovnako ako vo vyšších  šialených, psychotických škrekoch a kriku, ktoré tomuto hudobnému tornádu dodávajú mnoho ponurých farieb. Po hudobnej stránke tu máme veľmi technický, geniálne hraný hyperblastujúci brutal death metal s hutným, ale čistým znením.

Donaldsonova gitara pracuje s kopou silných harmónií a kontrastov v takmer chaotických, víriacich naklepaných a nemilosrdných partoch a s veľmi dobre použitými melodickými štruktúrami. Najlepšími príkladmi by tu mohli byť „The Knife, The Head And What Remains“ a „Framed By Blood“. Doplňte to Floovým neprekonateľným bubnovaním (dajte mi pokoj s tými pretriggerovanými a prefiltrovanými „mladými talentami“) a Pinardovými prstami tancujúcimi po hrubých strunách, a budete vedieť, že ďalší dlhohrajúci album od Kráľov je niečo, na čo sa čakať oplatí.

 7

Martin Lukáč

Verdikt

CRYPTOPSY, symbol technicky precízneho, ale nespútaného extrémne metalového víru už od polovice deväťdesiatok. Kedysi trochu zaváhali, ale opäť je všetko ako má byť.

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
8,5 / 10
Čtenáři
8,9 / 10

Další informace

Stopáž: 15:52

cryptopsy.ca

Sestava

Skladby

  1. Detritus (The One They Kept)
  2. The Knife, The Head And What Remains
  3. Halothane Glow
  4. Framed By Blood

Diskografie

As Gomorrah Burns (2023)
The Book of Suffering – Tome II (EP) (2018)
The Book Of Suffering - Tome 1 (EP) (2015)
The Best Of Us Bleed (Best Of) (2012)
Cryptopsy (2012)
The Unspoken King (2008)
Once Was Not (2005)
None So Live (2003)
And Then You'll Beg (2000)
Whisper Supremacy (1998)
None So Vile (1996)
Blasphemy Made Flesh (1994)
Ungentle Exhumation (demo) (1993)

Jiné pohledy

8,5 / 10
Furt jsme tu a furt jsme TOP!
Shnoff | 28. února 2016