Smrť kosí na Východe

Smrť kosí na Východe

Smrť kosí na Východe

Smrť kosí na Východe

Slovenský východ bol v death metale dlhé roky silný vysoko nad domáce pomery, a aj keď je tu najväčší rozmach kovu smrti zrejme už minulosťou, stále sa nájdu ľudia, ktorí sa k tomuto žánru vedia postaviť tak, ako si to vyžaduje. Tri nahrávky z posledných mesiacov dokumentujú tri rozdielne prístupy k nemu, a ich spoločným menovateľom je napríklad aj silný potenciál.

 

PAIN PURIFICATION – Demo 2016 (2016, samovydanie,12:11)

Niekedy človek niečo plánuje, a nakoniec to vypáli celkom inak. Steve z BRUTE (http://www.metalopolis.net/art_reviews.asp?id=7494, http://www.metalopolis.net/art_reviews.asp?id=6439) chystal skôr odľahčený extrémny projekt pre bývalého vokalistu Pafa, aj názov mal byť iný, ale nakoniec tu máme vážnu vec. Až na intro „Ductory Meditation“ a záver „Stupid Mix“ totiž PAIN PURIFICATION nepoznajú žarty a ani zľutovanie. Steve (gitary, programovanie), Pafo (vokály) a Rado (basa, BRUTE) v skladbách „Intrigues“, „Pain Purification“ a „Unambigious Reprisal“ pália veľmi priamočiary a nemilosrdný death metal, hnaný dopredu nekompromisnými „neživými“ bicími, ktorých strojovosť v tomto prípade skôr znásobuje extrémne vyznenie.

Hudobne sme v oblasti klasického brutálneho death metalu, ktorý oproti domovským BRUTE až tak nebuduje na technickej vyšperkovanosti a orientuje sa na krutý frontálny útok a výbuch zúrivej energie. Skôr kratšie, v priemere ani nie trojminútové skladby sú žánrovo blízke napríklad švédskym DERANGED, do istej miery aj INFESTDEAD, a tak trochu tiež španielskym CHRIST DENIED alebo kolumbijským INCINERATING PROPHECIES. Vokál je klasický, pomerne zrozumiteľný, tradične nafrázovaný hlboký growl v duchu 90. rokov. Steve tu osloví svojimi osvedčene kvalitnými riffmi a guľometný nárez oživuje aj pekná hra basgitary. Záver je taká v podstate sranda na tanečnú nôtu, ale takí tí piatkoví „ruka hore“ party ľudia, čo každý pondelok v open officeoch píšu na internety „chcem zomrieť“, by si to hádam aj do smartfónov stiahli. Na začiatok dobrá nahrávka, chystá sa jej oficiálne vydanie a po ňom veľký album.

7/10

http://bandzone.cz/painpurification
https://www.facebook.com/PAINPURIFICATION.esdm/?fref=ts
  

TRACRIOMY – 2015 Promo (2015, samovydanie, 7:17)

Slamming brutal death metal na Slovensku? Bez problémov, pár ľudí je, a takých, že to urobia so všetkými žánrovými náležitosťami/klišé. TRACRIOMY majú základňu v Košiciach, jadrom kapely sú Lucas (vokály), a je to TEN Lucas, čo nám tu vozí delikatesy, Filip (bicie, vokály), Kubo (gitary), a basu na debutovú nahrávku ako hosť nahral Peter Rusnák (BRAINSCAN). Promo vyšlo v náklade 120 kusov, je pekne spravené, na obale paskuda s nožom, vzadu foto umelcov a údaje o nahrávke, texty k skladbám ani netreba, z názvov „Harvesting The Viscera Of Splattered Whore“„Your Suffering Is My Gratification“ si to domyslíte, a „Out“ je rýchlopalebná „inštrumentálka“ na záver.

Pokiaľ ide o slam BDM, tak poznáme taký ten úplne blbý, potom ten spotrebný (jeden aj druhý sú riadne premnožené) a potom je ešte ten, ktorému sa oplatí dať šancu. TRACRIOMY majú slušne vykročené do tejto kategórie – primitívne ani minimalistické to nie je, gitarové linky majú šťavu i nejaké nápady, rýchlych až neľudských pasáží je o čosi viac než odzemkov a medvedích tancov, a v zbierke zverských vokálov si svoje schopnosti vo všetkých grcacích disciplínach rovnomerne vyskúšali obaja guturálni devastátori. Prasacích kvíkačiek mohlo byť aj menej, na druhej strane máme aj celkom zrozumiteľné pasáže, „slamený“ zvuk bicích väčšinou skrátka nie je pre moje ucho, ale celkovo fajn, snáď sa pánom podarí dať dokopy materiál na celý album.

7/10

https://www.facebook.com/TracriomyMetalOfficial/?fref=ts

 

GOHOLOR – In Saeculis Obscuris (2016, Symbol Of Domination/Schattenkult Produktionen, 16:05)

GOHOLOR sa k životu začali preberať v michalovskom podzemí v roku 2010 a ich debutové EP vyšlo v spolupráci dvoch viac-menej na black a death metal orientovaných vydavateľstiev. V dnešnej dobe už možno hovoriť o šťastí, málokto sa v začiatkoch pohne dopredu bez samovydania, šťastie samotné však nestačí, chce to aj kvalitnú hudbu. Tá sa tu podarila, nakoniec, prinajmenšom 2/3 zostavy nie sú žiadni začiatočníci. Demo (gitary, blackmetalové vokály) a Pio sa veľmi dobre uviedli už s DIMONSIUM CHAOTIC. Na ich album „Labyrinthum Nebulae“ (http://www.incipitum.sk/recenzie.php?q=535), vydaný v roku 2012 u mexických Azermedoth Records, tuším domáca scéna veľmi nezareagovala, čo je škoda, ide o chladný atmosférický black na slušnej úrovni.

GOHOLOR takisto putujú temnými končinami, hudobne sú však orientovaní skôr deathmetalovo, a k celkovému smrtiacemu dojmu prispieva aj mohutný staroškolský hlboký growling, ktorý má na starosti Anton. Celkovo si vokálnu stránku tohto spolku možno predstaviť povedzme ako „spev“ na „Osculum Obscenum“ od HYPOCRISY, s o niečo vyšším podielom zlostných revaných blackmetalových výšok, kontrastujúcich s dôrazným, hlbokým, často aj ťahavým rukotom. Vokály sú urobené správne ponuro a hudba má celkovo mohutnú, majestátnu a zlovestnú atmosféru. Cítiť v nej odkaz 90. rokov, náklepové pasáže striedajú valivé a pochodové momenty, v ktorých vyniknú hrozivé harmónie. Myslím si, že podzemný, hutný „starý“ zvuk materiálu vyslovene sedí, a viaceré postupy, hlavne po melodickej stránke, robia z „In Saeculis Obscuris“ čosi ako zaujímavú slovenskú obdobu austrálskych DESTRÖYER 666 s výrazne väčším dôrazom na deathmetalové podanie.

7,5/10

http://www.metal-archives.com/bands/Goholor/3540407133
https://goholor1.bandcamp.com/releases
https://www.facebook.com/Goholor-1580773882183906/

 11

Martin Lukáč