Captain America: Občanská válka - Zatím nejlepší Avengers?

Captain America: Občanská válka - Zatím nejlepší Avengers?

Captain America: Občanská válka - Zatím nejlepší Avengers?

Captain America: Občanská válka - Zatím nejlepší Avengers?

Bez nadsázky lze říci, že nedávno recenzovaný komixový kolos od DC a tento Marvel tématizují do značné míry stejnou problematiku. A to jak v tom, že staví „klaďase“ proti sobě, tak v cestě, kde hledá motivace pro tento střet, a nakonec i v samozřejmosti, že skutečné zlo se skrývá někde jinde. Na rozdíl od "Úsvitu spravedlnosti" však "Avengers", kteří v minulosti byli vždy barevnější, víc cool, dvourozměrnější a chce se mi říci i víc kolotočářštější, dokázali vložit do "Občanské války" scénář, který mnohem logičtěji hledá jednotlivým postavám motivaci pro to, jak a proč se chovají tak, jak se zrovna chovají. Postavy tak získávají na plastičnosti a rozhodně to není na úkor akce nebo humoru. "Občanská válka" tak pro mě našla ideální recept na vyvážení akce, dramatu, humoru a nově i jisté temnoty a dost možná ji proto i s odstupem budu hodnotit jako nejlepší snímek série.

CAPTAIN AMERICA

Nejzásadnější problém mám vlastně jen s názvem, protože tohle není sólo film Kapitána Ameriky, tohle jsou regulérní "Avengers", chybí tu vlastně jen Hulk a Thor, ale to je to nejmenší, protože se představují charaktery nové, případně ty, které v minulosti v rámci "Avengers" nedostávali prostor. Samozřejmě nejočekávanější je příchod Spidermana, o jehož práva se dlouho bojovalo se Sony. A musím říci, že i tento crossover se povedl nad očekávání dobře. Spidermana konečně nehraje někdo, kdo nemá třicítku na krku. Ušák Tom Holand tak dodává do série teenage feeling a přesně ten typ humoru, který tu chyběl. Stejně jako v komiksech hláškuje o stošest a jeho "cool" přístup nemá chybu. Jediné, co mě na tom může znervózňovat, je obsazení tety May, která není tou milou šedovlasou tetičkou, ale atraktivní milfkou.

CAPTAIN AMERICA

Oproti všem ostatním minulým filmům série má "Občanská válka" asi jen dvě příběhově vratká místa, u kterých se pozastavíte nad tím, že všichni superhrdinové diletantsky přehlídli celkem zásadní věci, případně to, že plán hlavního padoucha počítá s tím, že se stane nějaká shoda náhod. Zdaleka ale nejde o "WTF" momenty, které ve svém posledním filmu předvedli Warner Brothers, když proti sobě postavili a následně skamarádili Batmana a Supermana jen na tom, že jejich matky mají stejné křestní jméno.

CAPTAIN AMERICA

Ačkoliv se první část může zdát být moc ukecaná, je nezbytná pro to, aby věci fungovaly, a i když má film dvě a čtvrt hodiny, člověk se nenudí, protože scénář to nedovoluje. Je tu dost prostoru pro to, aby hlavní postavy nebyly vnímány jen jako okostýmované mlátičky superpadouchů. "Avengers" mají mnohem více času na vztahy, což je velmi dobrý generátor jak třenic, tak vtipných situací, pokud jednotlivé charaktery dostatečně znáte. Pro mě velmi vítané oživení série, doufám, že v tomto duchu se půjde i dál.

CAPTAIN AMERICA

 2

RIP
RIP

Verdikt

Velmi vítané oživení série, které by nám mohlo do budoucna vydržet.

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8,2 / 10

Další informace

Captain America: Civil War
USA, 2016, 148 min

Režie: Anthony Russo, Joe Russo
Předloha: Jack Kirby (komiks), Joe Simon (komiks)
Scénář: Christopher Markus, Stephen McFeely
Kamera: Trent Opaloch
Hudba: Henry Jackman
Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Sebastian Stan, Anthony Mackie, Don Cheadle, Jeremy Renner, Chadwick Boseman, Paul Bettany, Elizabeth Olsen, Paul Rudd, Emily VanCamp, Tom Holland, Frank Grillo, William Hurt, Daniel Brühl, Gwyneth Paltrow, Martin Freeman, Marisa Tomei, Gene Farber, Surely Alvelo, Rafael Banasik,… (více)
(další profese)