PUSTINA - Nejpřitažlivější panoptikum zjizveného lidství

PUSTINA - Nejpřitažlivější panoptikum zjizveného lidství

PUSTINA - Nejpřitažlivější panoptikum zjizveného lidství

PUSTINA - Nejpřitažlivější panoptikum zjizveného lidství

Už dlouho mě nějaký český seriál nepřikoval k televiznímu křeslu tak jako "Pustina". Už dlouho jsem u domácího seriálu při vyčkávání dalšího dílu nepřemýšlel ve volných chvílích o motivech jednotlivých postav. Už dlouho na mě nezapůsobila atmosféra podobně drtivě jako tady, už dlouho jsem tak lačně nevyhlížel poslední díl a rozuzlení celého příběhu.

Pustina

Hned na úvod bych se chtěl ohradit nad hlasy, jež "Pustině" spílají, že tvoří jakousi zvláštní realitu, která v té naší kotlince neexistuje. Naopak. Za posledních pár let jsem poznal lidi, kteří žijí nebo žili v podobných ponurých osadách na severu a západě Čech, kde se ráno na autobusové zastávce sejde ta část vesnice, která má práci, a se strhanými obličeji a vyhaslými životy čekají na autobus, který je jako každý den odveze vstříc každodenní rutině. Do té patří i alkohol, v tom lepším případě, v tom horším pervitin. Stejné prostředí má i obec Pustina, kde se děj odehrává.

Pustina

Ta beznaděj a charaktery lidí, kteří se potácejí v neutěšivém, rozkládajícím se prostředí sudeťáckých obcí, je vykreslena naprosto přesně. Zde umocněna ještě přemlouvačnou kampaní, kdy se těžaři snaží o vykoupení domů obyvatel a následnou likvidaci celé vesnice. Konec se blíží a Pustina hnije zevnitř. Kulisy obce tu tak hrají jednu z hlavních rolí. Kamera se vyžívá v estetice blížícího se zániku, rozpadajících se domů, sychravého nepříjemného počasí a hnědouhelné pouště tak intenzivně, že vás občas mrazí, už jen z parádní a pečlivě se měnící titulkové scény. Skvěle se tu pracuje s kouzlem nevyřčeného.

Pustina

Do tohoto prostředí, které z jedné strany okusují těžební velkorypadla, a z druhé strany korunuje rozpadlý zámeček, v němž je výchovný ústav pro problémovou mládež, je zasazen příběh zmizení čtrnáctileté dívky. U figur, které děj posouvají, chápete jejich motivaci. Nejsou to dvojrozměrní panáci, které někdo napsal, ale působí komplexně a uvěřitelně. Tomu velmi pomáhají hlavně herecké výkony a to nejen starých ostřílených bardů, jako je Jaroslav Dušek, skvělá je i Zuzana Stivínová v hlavní roli, z mladé generace Eliška Křenková a Jan Cina, případně postavy kluků z pasťáku na vršku.

Pustina

Zjitřené vztahy obyvatel, jež stojí před referendem, ve kterém hlasují o zániku svých domovů, tak umocní další situace, která obnažuje lidské charaktery a rozkládá vztahy jako rakovina. Znetvořená tvář "Pustiny" otevírá tlamu a pozvolna si diváka očichává jako kořist. Já se tak alespoň opravdu cítil, při čekání na další epizodu jsem přemýšlel, kdo asi tak může být vrahem. Ačkoliv je celá "Pustina" vyprávěná velmi moderními prostředky nevídanými v českých seriálech (zmíním tu třeba seriál „True Detective“), tak máte pocit, že je to neuvěřitelně blízko. České prostředí není jen v tom, že tu jsou herci, interiéry a exteriéry. Čecháčkovství je mnoho i v charakterech a vy díky tomu máte občas pocit, že se to děje někde vedle vás.

 1

RIP
RIP

Verdikt

Domácí seriál roku? Dekády?

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
7 / 10
Čtenáři
8,4 / 10

Další informace

Česko, 2016, 7 h 39 min (Minutáž: 8x56 min)

Režie: Ivan Zachariáš, Alice Nellis
Scénář: Štěpán Hulík
Kamera: Štěpán Kučera, Matěj Cibulka
Hudba: David Boulter
Hrají: Zuzana Stivínová, Jaroslav Dušek, Eliška Křenková, Leoš Noha, Jan Cina, Štěpán Benoni, Eva Holubová, Miroslav Vladyka, Maxmilián Mráz, Ivan Krúpa, Ctirad Götz, Oldřich Vlach, Martin Sitta, Martin Kubačák, Petra Špalková, Petra Špindlerová, Zdena Hadrbolcová, Jitka Sedláčková, Kateřina Pindejová, Anita Krausová, Richard Stanke, Tomáš Dastlík, Jan Jankovský, Karel Zima, Petr Vančura, Pavel Šimčík, Roman Skamene, Markéta Krejčová, Petra Navrátilová, Oskar Hes, Janek Gregor, Adam Petrlík, Jan Bavala, Mario Pech, Matyáš Svoboda, Štěpán Matejíčka, Dominika Byrtusová, Ivo Bureš, Andrej Polák, Eva Prchalová, Terezie Holá, Adrian Jastraban, Jiří Krejčí, Michaela Doležalová, Kamila Trnková, Jan Komínek, Dušan Čonka, Halina Paseková, Kajetán Písařovic, Karel Davídek, Sebastian Pála, Tomáš Brychta, Magdaléna Chrzová, Kristina Sitková, Lilian Sarah Fischerová, Veronika Malá, Zuzana Čapková, Maria Pavlova, Hana Grančičová, Angelika Morschlová, Martina Černá, Leoš Juráček, Anastásia Chocholatá, Jan Wágner, Petra Ondřejková, Lukáš Typlt, Josef Vokračka, Nikola Orozovič, Štepánka Fingerhutová, Rostislav Novák st., Miroslav Dvořák, Pavel Rudolf Plasche, David Jahn, Jana Holcová, Johnnie To, Jiří Maršálek, Daniel Možnar, Hynek Tajovský, Jan Bílek, Bohumír Starý, Petra Johansson, Rudolf Slivka, Viera Pavlíková, Dominik Zakl

www.hbo.cz/series/pustina

Jiné pohledy

7 / 10
Je fajn, že dlouhé námluvy české televizní tvorby s fenoménem Nordic Noir a odtržených, zjizvených koutů země, kde se daří zločinu, skončily konečně úspěšným a úhledným koitem. Na srovnání Pustiny a Rapla je dobře vidět rozdíl mezi ČT a HBO. Když Hynek Čermák v Raplovi přijede do "diagnosťáku", s prostředím nás seznámí jeho ředitel dvěma větami, které jsou čítankovým naplněním stereotypu (chovanci kradou a za cigáro vás i zabijou). Naproti tomu Pustina do sociálního kontextu mladých delikventů skutečně vstupuje, pracuje s ním, detailně ho zkoumá. To samé se dá říct i o vsi, která je odsouzená k záhubě a lidsky rozložená. Některé linie jsou dobré (vařič peří), jiné spíše ucházející. Svět Pustiny je přesvědčivý, ale je v něm stále cítit určitá míra dekorativnosti. Díky Štěpánu Hulíkovi mluví postavy úsečně, jejich slova netahají za uši. Kamera se pase na sešlých fasádách i měsíčních důlních výjevech, hudba se v souladu s trendy drží zpátky. Navíc to všechno nepůsobí odtrženě od reality, jen trochu křečovitě zahleděně do sociálních depresí a modelu, který zkultivovali k dokonalosti seveřani a Britové. Rytmus vyprávění není strhující, struktura není extra rafinovaná, i pozornost věnovaná psychologickým stavům jednotlivých postav není úplně obhájená z hlediska poměru kvantity / kvality. Stylizace figur občas hraničí s přehráváním (Leoš Noha). Pustina mě tak neuráží jako celá řada českých pokusů o temnou detektivku, bohužel mě ale ani nijak zásadně nestimuluje k nadšení. Paralelně jsem sledoval britské Happy Valley, které je v jádru mnohem depresivnější, přitom mnohem civilnější, vtipnější a lépe vystavěné. Pustinu beru jako první krok a pevně doufám, že Hulíkovi a spol. dá HBO ještě mnohem více prostoru a konečně i šanci na nějaký originální námět.
Marigold | 13. ledna 2017