LOGAN: WOLVERINE - Nejlepší X-MEN?

LOGAN: WOLVERINE - Nejlepší X-MEN?

LOGAN: WOLVERINE - Nejlepší X-MEN?

LOGAN: WOLVERINE - Nejlepší X-MEN?

Loučení Hugha Jackmana s rolí Wolverina nemohlo dopadnout lépe. Po sedmnácti letech. Navíc úplně jinak, než by člověk čekal. Když jsem se dozvěděl, že tento film bude režírovat James Mangold, zjistil jsem, že mám v ústech stále pachuť, kterou mi přivodil jeho předchozí Wolverine. O to větší překvapení tento film je. Ze všech X-Menů nejcivilnější, svým způsobem politický a také nejtemnější. X-Meni byli vlastně vždy trochu političtí, tento díl to však dotáhl k postu, na kterém zakončoval prestižní filmový festival Berlinále. Jakási paralela k dnešnímu světu je citelná. Asi neřeknu nic tajného, když prozradím, že děj se odehrává v lehce dystopickém roce 2029, ve kterém se díky vládě již nerodí noví mutanti a novou generaci umělých mutantů vyrábí právě vláda.

LOGAN: WOLVERINE

Ze všech Marveláckých filmů je tento zcela jistě nejvážnější, ačkoliv jsem se asi dvakrát zasmál nahlas, a filmařsky nejdotáhnutější. Charaktery jednotlivých postav jsou mnohem procítěnější a prokreslenější, než kdykoliv jindy, a vlastně se nedí čemu divit, vždyť se tu soustředí jen na tři charaktery. Vedle Logana, zde máme již velmi zestárlého Profesora X, který bojuje se stařeckou demencí, možná i alzheimerem, což u mozku jeho formátu způsobuje celkem zajímavé situace. Je na něj tristní pohled, když si uvědomíte, co má tato postava za sebou. Další figurou je nemluvná holčička, kterou Loganovi osud přihrál, a on si k ní hledá cestu. Díky tomu, jak jsou vztahy mezi touto trojicí nakreslené, jsem u některých naprosto brutálních scén, kdy tekly potoky krve a létaly useknuté končetiny, byl téměř až dojatý.

LOGAN: WOLVERINE

A pak je tu Logan. Unavený životem. Stárnoucí chlap, který v životě zažil již příliš mnoho. Občas z něj silně cítíte odevzdanost, i to, jak moc je donucen k násilí, které rozpoutává. Současně to, že je film mládeži nepřístupný, snímku velmi pomáhá, nikoliv v onom explicitním násilí, ale v tom, jak naturalisticky film působí.

LOGAN: WOLVERINE

Vlastně jsem si mnohem častěji vzpomenul na Mangoldův film 3:10 Vlak do Yumy, než na předchozího Wolverina. Pokud očekáváte komiksový blockbuster, kde na konci budou bojovat okostýmovaní superhrdinové, tak přesně tohle nedostanete. Svým způsobem je ale v mých očích tento snímek věrnější odkazu původních X-Menů více, než cokoliv před ním. Logan: Wolverine otáčí kormidlem žánru celkem zásadně a nechává komiksovou předlohu plout po vodách velmi brutálního thrileru, hrubého akčního filmu i rodinného dramatu. Vše působí velmi reálně, na rozdíl od předchozích snímků, kde zelené pozadí a CGI domalovánky hrály hlavní roli. Postavy jakoby cedily nejen reálnou krev, ale i reálné emoce.

LOGAN: WOLVERINE

LOGAN: WOLVERINE

 1

RIP
RIP

Verdikt

Nejlepší X-MEN!

Hodnocení

Autor
9 / 10
Redakce
9 / 10
Čtenáři
9 / 10

Další informace

Stopáž: 137

USA

Režie: James Mangold
Předloha: James Mangold (povídka)
Scénář: Michael Green, Scott Frank, James Mangold
Kamera: John Mathieson
Hudba: Marco Beltrami
Hrají: Hugh Jackman, Patrick Stewart, Boyd Holbrook, Dafne Keen, Stephen Merchant, Richard E. Grant, Eriq La Salle, Elise Neal, Elizabeth Rodriguez, Doris Morgado, Reynaldo Gallegos, Dave Davis, Lauren Gros, Mark Ashworth, James Moses Black, Han Soto, David Kallaway

Jiné pohledy

9 / 10
V roce 2000 netrvalo Bryanu Singerovi nijak dlouho uvědomit si, že "záskok" na roli Wolverina Hugh Jackman je možná na komiksového drsňáka nápadně hezký, ale zároveň má jiskru mladého Clinta Eastwooda. Po vrcholných X-Men 2 trvalo nicméně až příliš dlouho, aby někdo tenhle potenciál využil. 17 let, dvě zbytečné sólovky, pár solidních týmovek a jeden apokalyptický přehmat. A teď Logan, který zavírá účty ve stylu post-apo westernu, v němž je idealistický étos profesora X mrtvý a zbývá jen všední, bezvýchodné hrdinství (a cesta se zřejmým koncem). Není to film bez chyb (režie místy moc tlačí na pilu, scénář ve druhé polovině nešetří klišátky), ale emocionálně je to dospělý návrat k jádru série. Zbývá naděje bez víry. Nebo víra bez naděje. Ale kope to!
Marigold | 7. března 2017

 

9 / 10
Tak toto som nečakal! Po nepříliš spokojených dojmech z předchozích dvou adamantiových dobrodružství jsem původně návštěvu kina ani nezamýšlel, ale nějak se to všechno celé zvrtlo a moje kritické já se i několik dní po stále brání tomu nazvat tento film jedním ze zásadních žánrových počinů posledních let. Kde "klasičtí" X-MEN-i (nic proti nim) jen naznačují kontury těžkého života s jinakostí a stále vystavují jasnou hranici mezi fikčním světem a realitou, tam tato labutí Wolverinova píseň oplývá takovou dávkou adrenalinu a fyzického prožitku, že bude odeznívat ještě hodně dlouho. Nahrávkou na smeč pak je velmi přesvědčivá atmosféra neradostné budoucnosti Spojených států se zadrátovanými hranicemi, hlídajícími tento ráj nekvalitních potravin, obřích korporací a jejich soukromých armád. Ráj, ve kterém už není místo pro Charlese, Logana či pro jakoukoliv jinou odlišnost od "normálu". Odmítám uvěřit, že toto téma se nebude ždímat i v budoucnu, ať už s Hughem Jackmanem anebo bez něj, ale tento Wolverinův "Poslední výstřel" zůstane asi dlouho nepřekonán.
Dalas | 7. března 2017