Niekoľko viet o nových skutkoch veteránov

Niekoľko viet o nových skutkoch veteránov

Niekoľko viet o nových skutkoch veteránov

Niekoľko viet o nových skutkoch veteránov

Dlho sme tu nemali nejaký zhrňujúci článok, tak si jeden dáme, vychádza stále všeličo, ľudia si zaslúžia informácie. Stručné, lebo komu sa chce písať o tých istých kapelách plus – mínus to isté. Dnešný výber spája to, že ide o deathmetalové hydry, ktoré sú tu už dlho  a stále im ide karta prinajmenšom slušne, miestami výborne.

VADER – The Empire (2016, Nuclear Blast Records, 33:07)

Po kolekcii „Future Of The Past II – Hell In The East z roku 2015, ktorú možno hodnotiť ako veľmi dobre spracovaný pohľad na tvorbu pre mnohých skôr obskúrnejších bánd z čias vzniku extrémnej metalovej scény v Poľsku s bonusom „Imperator“ z dielne KRABAT(H)OR, ktorý dal Piotr prefíkane narevať Brunovi, a tak sa nekoná možný humor v podobe poľskej verzie češtiny, prišla poľská legenda s trinástym dlhohrajúcim albumom. VADER som mal rád hlavne v časoch, keď o nich nepísali ako o death/thrash metale, od „The Ultimate Incantation“ až kdesi za prelom milénií skrátka nemilosrdný death metal s vlastným ksichtom a srdcom pre žáner. Nikto však nemladne, aj vlastné podanie štýlu narazí na mantinely a hlavný tvorca sa čoraz viac inšpiruje žánrom, ktorý ho kedysi sformoval. „The Empire“ je teda syntézou deathmetalových náklepov, nadupaných thrashových partov, mnohých úderných pasáží, ktoré mi miestami pripomenuli UNLEASHED, odpálených i melodických sól, typického vokálu, bojovej atmosféry a divokej energie. Skôr remeslo než nejaký posun do nových dimenzií. Načo aj, zatiaľ to funguje, materiál je chytľavý a VADER po vyše 30 rokoch existencie môžu byť spokojní aj s označením „deathmetalová verzia SLAYER“. Vrchol tvorby to nie je, aj posledný album od Kerryho a Toma je „len“ dobrý, ale kalamita, ktorá u nás zostrelila koncert VADER a IMMOLATION, ma štve.

7/10

http://www.metal-archives.com/bands/Vader/145

BEHEADED – Beast Incarnate (2017, Unique Leader Records, 40:04)

Tí chlapi z Malty, čo sa podľa názvu končia kúsok nad plecami, sú tu už tiež vyše štvrťstoročia, bude vari aj dvadsať rokov odvtedy, čo som ich prvýkrát videl v Ružomberku, letí to. Po piatich rokoch od „Never To Dawn“ v januári udreli s piatym dlhohrajúcim albumom. „Beast Incarnate“ je v poradí tretím kusom u ULR, Erik ich má zjavne rád, ťažko sa mu čudovať, BEHEADED sú takým prísľubom stabilnej kvality. Osem skladieb, žánrovo a surovosťou stredná tonáž BDM, zabíjajú tu hlavne vysokými obrátkami, tlakom a agresivitou. Dá sa povedať, že zapadajú do takej juhoeurópskej školy death metalu, formovanej hlavne talianskou scénou. Na novinke maltské kvinteto trochu pripomína poriadne rozbesnených MALEVOLENT CREATION s burácajúcimi vokálmi v prevažne hlbších revaných zrozumiteľných polohách. Veľkou devízou tu sú bohaté sóla a mohutný zvuk, v ktorom odhalíte aj rinčiacu basu. Názov skladby siedmej „Fid-dlam ta´ dejjem“ niečo znamená v maltčine, jazyku príbuznom arabčine a celkovo možno povedať, že tam na dohľad od Afriky kov smrti stále vedia.

7,5/10

http://www.metal-archives.com/bands/Beheaded/328

WARFATHER – The Grey Eminence (2016, Greyhaze Records, 48:33)

WARFATHER ako takí veteráni nie sú, tento titul si však rozhodne zaslúži hlavný mozog a tvorca Steve Tucker, ktorý zažil svoje časy s MORBID ANGEL a ďalšie tamže sú pred ním. Je mi jasné, že celý svet čaká hlavne na to, aké krídla anjelovi z dimenzií Starobylých nasadí Trey, bola by však škoda, ak by „The Grey Eminence“ kvôli morbídnemu „reparátu“ zapadol. Ide o kvalitný materiál, vyspelý a vyzretý, na ktorom tentokrát so Steveom (gitary, vokály) pracovali Brazílčan Avgstvs (basgitara, vokály), Bryan Bever (bicie) a Jake Kock (gitary). Deväťskladbová dvojka kapely prináša pomerne impozantný potemnený a nabrúsený death metal amerického štýlu, tak trochu s ozvenami DEICIDE, SUFFOCATION, MORBID ANGEL, a istá orchestrálnosť či pompéznosť môže pripomenúť aj poľských titanov BEHEMOTH (nie som z nich na kolenách, ale veľká vec skrátka sú). Zvukovo rozhodne pokrok oproti debutu, hudobne veľmi dobré, ak vám chýba US death metal v štýle 90. rokov, prepracovaný, s atmosférou, hustými riffmi, „morbidangelovským“ vokálom a klasickými sólami, možno budete aj očarení.

8/10

http://www.metal-archives.com/bands/Warfather/3540375191

AZARATH – In Extremis (2017, Agonia Records, 39:30)

O rok dvadsiatku oslávia AZARATH z poľského Tczewa. Jediným pôvodným členom je bubeník Inferno (BEHEMOTH a veľa iného kovového zla) a o šiesty album sa spolu s ním postarali Bart – gitary, Necrosodom (ANIMA DAMNATA a pod.) – gitary, vokály a Peter – basgitara. V roku 2011 mi dekel uletel z predošlého masakru „Blasphemers’ Maledictions“ a teraz sa na cesty môže vybrať opäť, „In Extremis“ je na tej istej kvalitatívnej úrovni. Beštiálne nárezový pekelnícky death metal plný typicky poľskej rúhavej zúrivosti, s atmosférou, kopou temných harmónií, priamočiary, nebojí sa ani melódií, ale nad tým všetkým kraľuje nekompromisná surovosť. Väčšinou sa valia náklepy, do ktorých občas vpadne majestátna, dramatická atmosférická pasáž, v ktorej vokál, inak charizmaticky zúrivý, stredný až hlbší, naberie taký kazateľský či burcujúci tón. A áno, aj teraz je to dosť podobné tomu, čo by sa stalo, ak by GOD DETHRONED vypili odvar z húb, spôsobujúci slepú bojovnícku zúrivosť.

9/10

http://www.metal-archives.com/bands/Azarath/7171


BENIGHTED – Necrobreed (2017, Season Of Mist, 38:53)

Na záver ešte viac prikúrime pod kotlom extrémne metalovej beštiálnosti a pozrieme sa na novinku nebezpečných Francúzov, kombinujúcich brutálny death metal s grind corom. Tri roky po „Carnivore Sublime“ sa ôsmym dlhohrajúcim albumom za veľkého revu, rachotu a vo výbuchoch skazy hlásia BENIGHTED. Zlovestné, znepokojivé intro nám otvorí brány do sveta chorôb a podivností, ukrývajúcich sa v spletitých chodbách ľudskej mysle, ktorý duní explozívnym, naklepaným, prepracovaným technickým a zároveň brutálnym death/grindom. Možno trochu priamočiarejším než minule, menej hrátok na spôsob CEPHALIC CARNAGE, viac ozvien čias, kedy vyznenie grind coru definoval prvý album BRUTAL TRUTH, a mnoho deathmetalových harmónií a melódií, s ktorými BENIGHTED vyznievajú ako brutálnejšia, extrémnejšia verzia ABORTED. Kolekcia ukrutných hĺbkových i výškových, zaujímavo nafrázovaných vokálov, chytľavosť, mrazivá, stiesňujúca atmosféra, jemný podtón šialenstva v nej, výborná nahrávka. U mňa boduje aj obal, vybočujúci z bežných žánrových pravidiel.

9/10

http://www.metal-archives.com/bands/Benighted/3752

 3

Martin Lukáč