WONDER WOMAN - Amazonka v první světové válce

WONDER WOMAN - Amazonka v první světové válce

WONDER WOMAN - Amazonka v první světové válce

WONDER WOMAN - Amazonka v první světové válce

Vesmír DC Comixu oproti Marvelu filmově trochu skomírá. Finální "Liga spravedlivých" bude uvedena již tento podzim a zatím na stole nemáme zdaleka všechny filmy, které by představily její členy. S "Aquamanem" to po neúspěchu předchozích titulů vypadá všelijak. Tak buďme vděční alespoň za to, že po tom, co nás namlsali s "Wonder Woman" ve filmu "Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti", Warneři dokopali do zdárného konce její sólovku. A jaká je? Poučili se? Jak se to vezme…

WONDER WOMAN

Tenhle biják má trochu problém v tom, že si sám není jistý, čím vlastně je. První část je hlavně o tom, jak na ukrytém ostrově žijí Amazonky, cvičí se v boji a vychovávají malou Dianu (Wonder Woman, pro neznalé věci), následně probíhá situačně komediální druhá část, kdy se Diana trochu naivně seznamuje s lidským světem a třetí část je válka a velké finále. V tomto ohledu to, na ploše více jak dvou hodin, moc nedrží pohromadě. Jakoby bylo zadáním dát do toho filmu co nejvíc věcí a v co největší kvantitě. Film se pod tou tíhou logicky hroutí.

WONDER WOMAN

První třetina, popisující dětství a dospívání hlavní hrdinky na amazonském ostrově, je funkční, ačkoliv občas připomíná Xenu, kterou někdo vizuálně velkoryse vytunil. Třetinu uzavírá bitva amazonek a německé armády z první světové války, která na ostrov pronikne. A to je část, která klidně mohla mít o deset minut víc, je to asi nejlepší část filmu. Trochu mi to tedy připomíná jeden populárně naučný pseudodokument, kde vždy porovnávali dvě armády nebo bojovníky, kteří se nikdy nepotkali a snažili se odhadnout, kdo by zvítězil. Tentokráte to jsou "holky proti klukům a luky proti puškám", ale i tak vyrovnaný souboj.

WONDER WOMAN

V druhé části Diana navazuje vztah se špionem Stevem Trevorem, vybírá si šaty, komunikuje s politiky a na závěr si Steve do party přibírá další postavy a moc nevíme proč. Asi mají mít nějaké speciální schopnosti, ale ačkoliv se je snaží složitě vysvětlovat, neviděl jsem, že by je nějak výrazně využívaly.

WONDER WOMAN

Ve třetí, poslední části můžete obdivovat bojující Dianu, která je schopna vlastním tělem rozmetat věž kostela, aniž by při tom utrpěla sebemenší šrám nebo se alespoň drobně ušpinila. Musím tu uznat, že na izraelskou královnu krásy (s českými kořeny) Gal Gadot se skvěle dívá a všichni ti třináctiletí kluci v kině po návratu domů spotřebují hodně kapesníčků. A navíc do toho všeho umí tahle slečna i obstojně hrát. Ale stačí to? V první scéně, kdy se Diana vrhne do bitvy a odráží střely ve víru hlomození válečné vřavy první světové, určitě ano. To je prostě epik a stačí jen vizuál. Naopak finální „fajt“, který tu prostě musel být a je kompletně v CGI, je zklamáním. Vzduchem lítají hromy a blesky, ale není to ani zábavné, ani akční a ani graficky objevné.

Jakmile se však člověk začne zamýšlet nad motivací jednotlivých postav, je scénář děravý jak ústa stařeny. To nevadí u přiznaného béčka, jako jsou "Strážci Galaxie", ale "Wonder Woman" se přeci jen bere trochu víc vážně. Zázrak se nekoná, ale průšvih to není.

WONDER WOMAN


 3

RIP
RIP

Verdikt

Zázrak se nekoná, ale průšvih to není.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8 / 10

Další informace

USA, 141 min

Režie: Patty Jenkins
Předloha: William Moulton Marston (komiks)
Scénář: Allan Heinberg
Kamera: Matthew Jensen
Hudba: Rupert Gregson-Williams
Hrají: Gal Gadot, Robin Wright, Chris Pine, Connie Nielsen, David Thewlis, Elena Anaya, Danny Huston, Lucy Davis, Ewen Bremner, Saïd Taghmaoui, Lisa Loven Kongsli, Mayling Ng, Miroslav Zaruba, Mick Slaney, Doutzen Kroes, Eleanor Matsuura, Samantha Jo, Florence Kasumba, Zack Snyder