SYSTEM OF A DOWN - Praha, O2 Aréna - 12. června 2017

SYSTEM OF A DOWN - Praha, O2 Aréna - 12. června 2017

SYSTEM OF A DOWN - Praha, O2 Aréna - 12. června 2017

SYSTEM OF A DOWN - Praha, O2 Aréna - 12. června 2017

Příběh SYSTEM OF A DOWN je věru podobný pohádce o Popelce. Začínali s málem, aby po rozlousknutí oříšků s Rickem Rubinem, jeho American Recordings a svým vlastním druhým řadovým albem „Toxicity“ (2001) vykvetli do krásy světových hvězd, jež už samy dokážou vyprodat haly určené daleko zavedenějším interpretům. To všechno samozřejmě navzdory své produkci, která je stále ze všeho nejvíc cítit metalem a hardcore. Přitom poslední studiové album „Hypnotize“ je datováno rokem 2005 a mezi léty 2006 a 2010 byla skupina dokonce úplně rozpuštěná. Ptáte se, jak je to možné? Pondělní vystoupení arménsko-americké čtveřice v pražské O2 aréně to předvedlo docela názorně.

SYSTEM OF A DOWN totiž zkrátka mají nenapodobitelné fluidum metalových stars/nestars, jež pravděpodobně díky své arménské krevní skupině píšou a skládají věci jinde neslýchané. Doprovodí je úžasnými hlasy Serje Tankiana a Darona Malakiana (i když tomu jsem osobně nemohl dlouho úplně přijít na chuť) a zázrak je na světě. No, a když pak s jeho živým provedením dorazí k našinci po čtyřletém koncertním půstu, není se co divit, že je vyprodáno a lidé šílí tak, že i na tribunách, kde se obyčejně patří sedět, se to vrtělo pomalu jako v tom nejhlubším kotli.

SYSTEM OF A DOWN

Kdybyste se někoho z platících diváků zeptali, jaká hrála předkapela, asi by mnoho z nich nedokázalo říct, že to byli američtí metal/deathcoráři CODE ORANGE, pyšnící se mimo jiné zpívajícím bubeníkem. Bylo by to nicméně pochopitelné, neboť mnoho z nich kapelu vůbec nevidělo, a ti, co ano, nebyli z jejího ortodoxnějšího přístupu právě odvázáni. Pochopitelně, protože tady se zkrátka a dobře přišlo na někoho úplně jiného.

A ten někdo se zjevil ve čtvrt na deset s kouzelným intrem „Soldier Side“, jež odstartovalo přes hodinu a půl trvající fantastický vodopád hudby, zvuků, nálad a barev. SYSTEM OF A DOWN na přítomných nějakých patnáct tisíc posluchačů udeřili jako tornádo na nebohé stádo přežvýkavců, ocitající se v důsledku vzdušného víru střídavě na zemi anebo ve vzduchu, vržené hubou přímo proti zdi. Pestrý výběr z dosavadní diskografie skupiny, jenž se nakonec zastavil na úctyhodném čísle téměř třiceti skladeb, byl servírován bez zbytečných prostojů a keců, tak jak se na pořádný hardcore sluší a patří. Každý ze čtyř muzikantů měl na pódiu svůj vlastní (za)kavkazský koberec a hromadu prostoru k tomu, jenž využíval hlavně basista Shavo Odadjian. Chyběly přídavné promítací obrazovky, takže vzadu stojící toho asi moc neviděli, a krom kapely samotné tak pozornost přihlížejících poutaly už jen různé motivy promítané na stěnu za zády umělců. Mnozí ale nepotřebovali ani je, to bych se vsadil.

SYSTEM OF A DOWN

V průběhu koncertního programu samozřejmě došlo i na úplně největší hity a přál bych všem vidět ten mazec, který se v tu chvíli strhával nejen v té části hlediště, které bylo určeno sedícím (ten už jsem ostatně popsal), ale také na hrací ploše, rozdělené již tradičně na stání u pódia a stání obyčejné. V jednu chvíli (myslím, že to byla „Toxicity“) jsem napočítal dokonce pět klasických „circle pitů“, které se nezávisle na sobě rozjely s takovou razancí, že by jim to na leckterém festivalu mohli závidět. Sborové zpěvy publika, nesoucí se celou halou, byly rovněž samozřejmostí (s absolutním vrcholem v „Lonely Day“) a nemohly (bohužel) chybět ani tisíce blikajících mobilů, za nimiž stálo tisíce režisérů, nasírajících všechny stojící a sedící za nimi. Alespoň že celkový pohled na potemnělou halu, prosvěcovanou právě těmihle světlíčky, byl díky tomu ještě o něco poutavější.

Byl to zkrátka večer, na který se jen tak nezapomíná, a to navzdory tomu, že kapela s publikem (tedy krom hudby samotné) příliš nekomunikovala. I to ale podle všeho patří k její image, kterou už vlastně ani nemá příliš moc co vylepšit. Snad jedině to nové album, o němž už se nějaký ten pátek nesměle šeptá po chodbách. Tak se budeme těšit a jsem si jist, že se vzpomínkou na tenhle koncert to bude jistě těšení mimořádně příjemné.

SYSTEM OF A DOWN

Setlist (bez záruky):

Soldier Side, Suite-Pee, Prison Song, Violent Pornography, Aerials, Mind/Mr. Jack, DDevil, Needles, Deer Dance, Radio/Video, Hypnotize, Dreaming/Pictures, Highway Song, Darts, Bounce, Suggestions, Psycho, Chop Suey!, Lost in Hollywood, Question!, Lonely Day, Kill Rock ´n Roll, B.Y.O.B., This Cocaine Makes Me Feel Like I´m on This Song, DAM, Cigaro, Toxicity, Sugar

 5

Louis