THE FLOWER KINGS - Unfold The Future

THE FLOWER KINGS - Unfold The Future

THE FLOWER KINGS - Unfold The Future

THE FLOWER KINGS - Unfold The Future

Fíha! Vítr nám ještě ani nestačil vysušit vlasy zmáčené dešťovou sprškou "Rainmakera" a Děti květinové síly už zdobí hlavy dalším královským věncem. Pochopitelně, tvůrčím přetlakem pro sebe opět uzurpovaly hned dva stříbrné kotoučky s celkovou délkou přes dvě hodiny, je tedy zřejmé, že ne každý tuhle koňskou dávku virtuozity vstřebá bez úhony. Zapomeňme protentokrát na svazující škatulkování, vládci květeny luk a strání totiž vládnou nejsilnější magickou zbraní - píší HUDBU!

Švédští květozvěstové mezi sebou přivítali bubenickou posilu v podobě fenomenálního Zoltana Csörsze a ten od první skladby (mimochodem, ta trvá přes půl hodiny!) potvrzuje svoji extratřídu. "Unfold The Future" nás staví do role malé plachetničky unášené proudem muzicírování, proudem nespoutané fantazie lidského ducha. Dobrodružná jízda napříč celým hudebním spektrem pohltí všechny smysly - bouří v rockových pasážích, to dravé koryto vodního toku strhává lodičku do svých tenat; hladí uvolněným popíkem, když utahaná projíždí poklidnou zátočinou, plachty splihlé. Bezpražcová basa spokojeně vrní nad úrovní kytar, saxofon dá vzpomenout na zakouřený bar ve vykřičené čtvrti, šílená trubka mučí utýranou mysl znepokojivým „kočičím“ vrněním. Občas se hráči zapomenou a jejich sólové exhibice sklouzávají až někam k free jazzovým břehům. Návrat pěvecké linky pak vždy působí jako povzbuzující prostředek k dalšímu objevování skrytých pokladů. Výsledek s přehledem dávkovali zkušení mořští vlci, takže hudební „Inferno“ pravidelně vyhlazuje klidná pasáž či akusticky „čistá“ suita plná vznosných melodií (konce obou disků) a nervně rozjitřená duše tak může dojít klidu.

Nutno si popravdě přiznat, že tohle není deska pro běžnou metalovou klientelu. Chce to mít uši i mysl permanentně ve střehu, protože každá nota je důležitá a rozhodně nečekejte, že tenhle oříšek přelousknete za jedno odpoledne. Posluchači znalému předchozí tvorby občas sice některý motiv připomene skupinou již v minulosti vyslovené, ale není toho příliš a v přívalu parádních fórků a perliček ostatních se i toto lehce ztratí. Problémy s kreativitou jsou skutečně stále ještě v nedohlednu.

Umění pro umění? Dost možná. Kdo si však dá práci s hledáním, soustředěným poslechem, komu nestačí prvoplánové melodie a průhledná, až na kost obnažená hudba, jistě ke květinové esenci rád přivoní. Přivoní a nezapomene - je totiž omamně návyková! Tak ještě jednou, před spaním…

 Přidejte svůj názor

Darkmoor

Verdikt

THE FLOWER KINGS (potažmo vůdčí persóna Roine Stolt) jsou nejen hyper aktivní, ale taktéž s udržením kvality vlastní produkce nemají pražádných problémů. Přibylo možná o maličko více jazzových pasáží a pocitů jakési "volné" improvizace, ale kompletu to rozhodně není na závadu!

Hodnocení

Autor
9 / 10
Redakce
-
Čtenáři
6,8 / 10

Další informace

Stopáž: 74:06 a 77

Produkce: Don Regent Azzaro

www.theflowerkings.com

Sestava

Skladby

  1. CD 1: The Truth Will Set You Free
  2. Monkey Business
  3. Black And White
  4. Christianopel
  5. Silent Inferno
  6. The Navigator
  7. Vox Humana
  8. CD 2: Genie In A Bottle
  9. Fast Lane
  10. Grand Old World
  11. Soul Vortex
  12. Rollin The Dice
  13. The Devils Danceschool
  14. Man Overboard
  15. Solitary Shell
  16. Devils Playground
  17. Too Late For Tomatos (bonustrack)

Diskografie

Look At You Now (2023)
By Royal Decree (2022)
Islands (2020)
Waiting For Miracles (2019)
Desolation Rose (2013)
Banks Of Eden (2012)
Tour Kaputt (2011)
The Sum Of No Evil (2007)
Paradox Hotel (2006)
Adam & Eve (2004)
Meet The Flower Kings (DVD) (2003)
Unfold The Future (2002)
The Rainmaker (2001)
Space Revolver (2000)
A Live On Planet Earth (2000)
Flower Power (1999)
Stardust We Are (1997)
Retropolis (1996)
Back In The World of Adventures (1995)