STAR WARS: The Last Jedi - Není takový, jaký si ho fanoušci přáli mít.

STAR WARS: The Last Jedi - Není takový, jaký si ho fanoušci přáli mít.

STAR WARS: The Last Jedi - Není takový, jaký si ho fanoušci přáli mít.

STAR WARS: The Last Jedi - Není takový, jaký si ho fanoušci přáli mít.

Recenze bez spoilerů. Nenechte si ani naznačovat, co se stane, jinak si to neužijete. Tento díl bude jedna část diváků adorovat a druhá možná nenávidět. Nepochybuji o tom. Na jednu stranu je úctyhodné, kolik děje se Rianu Johnsonovi podařilo nacpat do filmu, který má sto padesát minut. Má to spád a je to strhující, ale současně i dost dlouhé. Na opravdu epickém konci už budete trochu použití a unavení.

STAR WARS: The Last Jedi

Je skvělé, že se podařilo uchránit dějové zvraty před vyzrazením v trailerech. The Last Jedi rozhodně překvapí. Rozhodně není takový, jaký si ho fanoušci přáli mít nebo jak si ho vybájili.

Pro mě je zásadním problémem to, že někdy scénář zřetelně šustí papírem. Působí kostrbatě a lámaně. Měl jsem pocit, jakoby to snad ani nebyl filmový scénář, ale jen plnění guestů v nějaké hře. Jako bych se díval na letsplay. Zjeví se postava, dá hrdinům podivným úkol a oni se ho vydají plnit. V tomto ohledu jsou místa, kde je dějová nit zauzlovaná a rozhodně nejede přirozeně. Zápletka kulhá a belhá se. Současně je tu několik WTF momentů, kde budete muset zahodit zdravý úsudek a nepřemýšlet o tom, co to Johnson vlastně napsal. Čím víc budete o některých pilířích děje přemýšlet, tím více budete lomit rukama a k nebesům řvát slova jako „bože próóč“?

STAR WARS: The Last Jedi

Když už jsme u těch výtek, další z nich jsou hlavní hrdinové. Jejich charaktery se během filmu nijak nerozvíjí a tím pádem máte jen pramalou šanci si k nim vytvořit nějaký hlubší vztah. V tomto ohledu zaplať pánbůh alespoň za Kylo Rena. Některé postavy, které se tváří důležitě ale ani teď neobhájily svoji přítomnost na scéně a člověk se neubrání myšlence, že jen zbytečně zaplevelují děj, protože třeba vypadají cool. To vlastně vidím jako zásadní problém, neboť Kylo Ren má našlápnuto na to stát se kultem, ale co ostatní? První díl měl načrtnout nováčky v hrubých obrysech a druhému by slušelo je trochu rozvinout. Bohužel. Ani teď tu nevidím strhující nové postavy, jako v původní trilogii, kde člověka připoutali i vedlejšáci jako Jabba Hutt, Lando Calrissian nebo admirál Ackbar, který si fanouškovskou základu omotal kolem prstu jedinou hláškou. V tomto ohledu vytýkám vlastně stejnou věc, jako u Rogue One, ale tam to fakt nevadilo. Byl to film na jedno použití. Tady by měla být u postav nějaká perspektiva a mělo by s nimi být ještě nějak počítáno, ale není.

STAR WARS: The Last Jedi

Abych se krátce vrátil k ději. Film začíná vlastně velmi krátce po skončení jedničky. Rey stojí s nataženou rukou před Lukem Skywalkerem a První řád si podrobuje vesmír. Jádro Posledního z Jediů se hodně otáčí do minulosti a jeho hybatelé jsou staré postavy. Jak Luke, tak i Leia dostávají více pozornosti a tady srdce nostalgika zaplesá. I když, jak Luke, tak hlavně Leia působí už hodně unaveně. Stejně, jako skupina stárnoucích humaiodních žen obklopující Leiu, které velí odboji. Trochu unaveně a ochuzeně vlastně působí obě síly, které proti sobě stojí. Obě strany v minulém díle čelily velkým ztrátám a tak tu vidíme jen zlomek síly a je to citelné. Několikrát mě přepadl zvláštní pocit pramenící z toho, že pokud o kompletní nadvládu nad galaxií bojují tak malé armády, působí to celé trochu směšně.

STAR WARS: The Last Jedi

A abych nebyl pochopen špatně, když tu jen lamentuji. Film je natočen skvěle. Některé záběry jsou hodné zarámování. Řemeslně, výtvarně – velká paráda. Do toho hudba Johna Williamse, kde oprašuje dávné motivy, které jsem hrozně rád po těch letech zase slyšel. Současně tu najdete drobky, jež ocení hlavně hardcore fanoušci, pro něž je film primárně natočen. A zde bych se zastavil. To je důležitá vlastnost posledních Star Wars – pokud se v jejich světě neorientujete, nebo jste neviděli předchozí film, budete ztraceni. Hemží se tu spousta postav, a pokud je nedokážete zařadit a zasadit do kontextu, zřejmě budete mít problém se v tak komprimovaném ději, se spoustou odkazů na minulost ságy, zorientovat.

Nové hvězdné války je tedy možné popsat se slovy dlouhé, epické a plné nenadálých zvratů. Nedávají divákovi nic zadarmo a mnohé zásadní otázky prvního dílu zůstávají nezodpovězeny. Zamrzí množství failů, odporujících zdravému rozumu nebo kusy děje, které prostě „spadnou z nebe“. Přes to všechno jde o fantastický film, na který se skvěle dívá. Kouzlo z nového a neviděného, které jsem zažíval u jedničky, tu ale není. Vyprchalo.

STAR WARS: The Last Jedi

 36

RIP
RIP

Verdikt

Podivné dějové kotrmelce i řemeslně nádherné záběry.

Hodnocení

Autor
6,5 / 10
Redakce
9 / 10
Čtenáři
7 / 10

Další informace

Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi

USA, 2017, 150 min

Režie: Rian Johnson
Scénář: Rian Johnson
Kamera: Steve Yedlin
Hudba: John Williams
Hrají: Daisy Ridley, Adam Driver, Carrie Fisher, Mark Hamill, John Boyega, Oscar Isaac, Billie Lourd, Domhnall Gleeson, Benicio Del Toro, Gwendoline Christie, Andy Serkis, Lupita Nyong'o, Laura Dern, Kelly Marie Tran, Anthony Daniels, Jimmy Vee, Peter Mayhew, Warwick Davis, Thanh Van Ngo, Crystal Clarke, Akshay Kumar, Andy Nyman, ...

Jiné pohledy

9 / 10
Nevím jak fanoušci, ale já si po Abramsově výtečné sázce na jistotu přál něco podobně odvážného. Než se zas rozjede neplodná na debata "Disney kurví Star Wars", ruku na srdce, i Lucas se často při klíčových rozhodnutích projevoval jako rozený obchodník spíš než oddaný a neposkvrněný autor kosmického díla. Roztomilé plyšáky a galaktické dostihy tím pádem dávám stranou. Pokud někdo vytýkal Abramsovi, že neměl odvahu, těžko může to samé použít proti Rianu Johnsonovi. Ten totiž rozepsal nejkošatější partituru ve třech hlasech, z nichž každý klene trochu jiný oblouk. Máme tu klasickou vesmírnou bitvu, bitvu mezi světlem a temnotou (která zuří uvnitř hrdinů) a také vedlejší "heist" linii, která má oběma dramatickým větvím dodat lehkost. Nejvíc problémů je nakonec s ní, protože jako nakopávač úplně nefachá (spustí se trochu překotně, akce Dubrovnik v něčem evokuje zatěžkané časy Lucasových prequelů, celé to nakopne až excelentní nástup Benicia Del Tora do kánonu). O nějaké kódy a infiltrace tu nejde. Jde tu o Sílu, rodová prokletí, samotu a překvapivé pouto napříč stranami. Film táhne Adam Driver, nejkomplexnější padouch na scéně, kterého si Johnson ještě vymazlil. A samozřejmě Mark Hamill. Sedmička byla sólem pro Sola, osmička je poctou Lukeovi i odvážnou rozpravou o idejích rytířů Jedi. Rian Johnson má oproti Abramsovi šťastnější ruku na ikonické momenty, umí vymalovat plátna, které se fandům SW vyleptají do sítnice. Má i neobyčejným talent pracovat s původními SW jako svatým Písmem, jehož jednotlivým částem dodává nové a překvapivé akcenty. Poslední z Jediů je film utkaný z několika průměrných, celé řady dobrých a několika výjimečných scén a plně zúročuje předchozí výkop směrem k nové generaci hrdinů a příběhů. Kdyby za mnou teď někdo přišel a řekl mi, že jsem právě viděl nejlepší SW od Impéria... nehádal bych se s ním. A počkal si na další projekce. Je totiž sakra co objevovat!
Marigold | 14. prosince 2017