TVÁŘ VODY - Velká oskarová fantasy romance ...?

TVÁŘ VODY - Velká oskarová fantasy romance ...?

TVÁŘ VODY - Velká oskarová fantasy romance ...?

TVÁŘ VODY - Velká oskarová fantasy romance ...?

Mám rád Guillerma del Tora, ale o tím, že tento snímek měl dostat hlavního Oskara, si opravdu nejsem jist. Fantastická staromilská romance je vlastně takovou pohádkou, ve které v naprosto dokonalých kulisách vidíte ukousnuté prsty nebo napůl sežranou kočku bez hlavy. Tedy pohádkou pro dospělé. V jednom balení dostáváte prequel k filmu Hellboy, volnou variaci na Netvora z černé Laguny a Amélii z Montmartru.

TVÁŘ VODY

Hlavní hrdince, kterou je němá uklízečka s hispánskými kořeny, jež se zamiluje do modrého monstra, sekunduje afroamerická kolegyně, homosexuální soused a pochybující ruský špion, který si není jist výběrem strany. Hlavním záporákem je bílý, chce se mi napsat heterosexuální - muž, který nejde daleko pro násilí nebo nějakou tu šovinistickou narážku. Guillermo del Toro se tedy tímto snímkem asi poprvé snaží vyjádřit k americké společnosti. Postavy jsou jednoznačně rozděleny na dvě strany, kdy ta jedna představuje tu soucitnou a současně utlačovanou a druhá tu despotickou a dominantní. Názorovost filmu je v tomto ohledu zřejmá.

TVÁŘ VODY

Zřejmý je i rukopis a estetický cit režiséra. V tomto ohledu je Tvář vody skvělá. Pozornost je věnována i těm nejmenším detailům a ty tvoří dechberoucí celek v sytě temných odstínech. Většina děje se odehrává v podzemním vojenském vědeckém centru, kde Netvora drží. Film je záměrně balen do zcela konkrétní barevné palety a ať už jde stařičký biograf, byt hlavní hrdinky nebo zméněný výzkumák. Všechno je nádherné a tvořené s péčí o každou drobnost. I přes to se tato složka nevyrovná scénám z dřívějších mistrovských kusů režiséra. Mám na mysli například dnes již kultovní scény z Panova labyrintu, který jak po příběhové, tak po vizuální složce strčí Tvář vody do kapsy na první dobrou. V tomto ohledu film překonává přešlapy typu Pacific Rim - Útok na Zemi nebo Purpurový vrch.

TVÁŘ VODY

Jedno se ale upřít nedá. Jsou tu parádní herecké výkony, ať už jde hlavní hrdinku, kterou představuje Sally Hawkins, Michael Shannon a jeho hlavní záporák, tak hlavně Doug Jones, který si střihnul stejnou postavu už ve filmu Hellboy. Maska i chování napůl člověka a napůl divokého zvířete tvoří dokonalou iluzi a pro mě se jedná o jedno z nejlepších ztvárnění nečlověka, jaké jsem na plátně kdy viděl.

TVÁŘ VODY

Znovu se zamýšlím nad těmi třinácti nominacemi. Tam, kde mě Panův labyrint totálně semlel, působí Tvář vody poměrně mělce a ve chvílích, které mají být emocionálně nejvypjatější na mě nefungovala vůbec. Možná za to může naivita a některé části zápletky, které ne zcela dávají smysl, případně snivý závoj, kterým se film obklopuje a díky němuž je těžké mu jeho vážnější podtóny uvěřit.

TVÁŘ VODY

 3

RIP
RIP

Verdikt

Esteticky vypiplaná retro fantastická romance, s pozvolným staromilským typem vyprávění a jednou parádní maskou. Na největšího Oscara dle mého poněkud málo.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,5 / 10

Další informace

USA, 2017, 123 min

Režie: Guillermo del Toro
Předloha: Guillermo del Toro (povídka)
Scénář: Guillermo del Toro, Vanessa Taylor
Kamera: Dan Laustsen
Hudba: Alexandre Desplat
Hrají: Sally Hawkins, Michael Shannon, Richard Jenkins, Doug Jones, Michael Stuhlbarg, Octavia Spencer, Lauren Lee Smith, Nick Searcy, Cyndy Day, Stewart Arnott, David Hewlett, Nigel Bennett, Martin Roach, John Kapelos, Morgan Kelly, Dru Viergever, Wendy Lyon, Dan Lett, Madison Ferguson, Marvin Kaye a další