MACABRE DECAY - Purgatory

MACABRE DECAY - Purgatory

MACABRE DECAY - Purgatory

MACABRE DECAY - Purgatory

Meno kapely rozkladne ponuré, album sa volá „Očistec“, názvy väčšiny skladieb prinajmenšom povedomé, čo sa to deje, sme v prvej polovici 90. rokov a death metal útočí smrtiacou silou? Kov smrti tu rozhodne máme, 90. roky ani omylom, ide o čerstvú novinku, hoci ducha dávnych čias jej neodpára nikto. Skupina je nová, funguje od roku 2014, album je jej debutom a ISP ho vydali ešte v lete.

MACABRE DECAY sú zo švédskeho Söderhamnu a napriek tomu, že skupina samotná je mladá, jej členov možno považovať za veteránov, niektorí z nich začínali ešte v 80. rokoch. Určite pamätajú švédsky deathmetalový výbuch okolo roku 1990, napríklad vokalista ho na demo-úrovni zažil s INCARNATED, gitarista Sami naživo hral s technickými deathmetalistami THEORY IN PRACTICE a spomedzi ďalších mien spojených s účinkovaním členov mimo hlbokého undergroundu prerazili najmä groove power melodici DIVINE SIN.

MACABRE DECAY

Na deathmetalovú scénu vstúpili MD s trojskladbovým demom pred dvoma rokmi a vôbec neprekvapí, že dva kusy z neho sa dostali aj medzi deviatku kompozícií na debutovom albume. Ten nás v priebehu 36 minút berie hlavne na cestu do hlbokej minulosti, keďže na ňom znie hudba inšpirovaná veľmi klasickým švédskym kovom smrti, štokholmskou scénou, ktorej zvuk sa im podarilo oživiť v domácom štúdiu. Je charakteristicky rezavý, ale v príjemných stredných až hlbších tónoch. Skladby sa hrnú väčšinou v stredných i valivejších tempách, oživených i rezkejšími, tu a tam až skočnými či tanečnými pasážami. 

Na nejednom mieste znejú MACABRE DECAY skoro death’n’rollovo, trochu ako ENTOMBED medzi „Clandestine“ a „Wolverine Blues“, inde je ich death metal ortodoxnejší, postavený na typických švédskych riffoch a harmóniách. Okorenením je niekde melancholická akustická pasáž, inde neprvoplánová, „nehitová“ melódia a melodické sólo. Po vokálnej stránke dominuje zľahka do popredia vytiahnutý stredný až hlbší zrozumiteľný rev, ktorý sadne typickým témam smrti, umierania, mučenia, úzkosti a podobnej textovej výbave. Do istej miery netradičné je občasné zasadenie vokálnych partov hosťujúcej Heleny Bohman. Nie je to žiadna opera, ale éterickejšie momenty sa v nich nájdu. 

Album určite nie je márny, počúva sa dobre, skladateľsky pekne drží pokope a hudba MACABRE DECAY je rozhodne chytľavá. Odporučil by som ho hlavne milovníkom starej školy a dávneho Švédska, už len preto, že na „Purgatory“ počuť, ako sa pri všetkej láske ku klasike jeho tvorcovia snažili urobiť pár vecí trochu inak a podarilo sa im nenásilne tu a tam vyjsť zo šablóny. Pre ostatných to bude skôr „stará hudba“, a to je tiež v poriadku.

 Přidejte svůj názor

Martin Lukáč

Verdikt

Mladá kapela, ostrieľaní hudobníci „v rokoch“ a veľmi solídny švédsky death metal s „vintage“ známkou, v rámci ktorej sa podarilo aj pár nevtieravých inovácií.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-

Další informace

Sestava

Skladby

  1. The Flesh Remembers
  2. Angel of Decay
  3. Welcome Pain
  4. Purgatory
  5. Schizophrenic
  6. Pawprints in Blood
  7. Devourer of Souls
  8. As the World Burns
  9. Endless Pain

Diskografie

Purgatory (2018)
Macabre Decay (demo) (2016)