DÖDSRIT - Spirit Crusher

DÖDSRIT - Spirit Crusher

DÖDSRIT - Spirit Crusher

DÖDSRIT - Spirit Crusher

Nová deska DÖDSRIT je tvrdá na obalu a křehká uvnitř. Začátek může působit jako naprosto klasický, zatvrzelý blackmetalový kolovrátek, který nehodlá nikam uhnout. Nastartovaná dvojšlapka, repetitivní melodické riffy. Sever. Konkrétně Švédsko. Je to ale jen krusta, která se záhy začíná rozpouštět v mnohem košatějších kompozicích, ve kterých se střídají epické vzorce bez vokálů a crustové nájezdy s přímým tahem na branku. Eponymní debut před rokem vyšel na labelu Alerta Antifascista Records, po novince, jež následovala s více jak ročním odstupem, sáhli Prostheticrecords. Na projekt jednoho kluka ze severu celkem zajímavý start.

DÖDSRIT


Za celým projektem stojí Christoffer Öster, někdejší kytarista švédských TOTEM SKIN a tím se ledasco vysvětluje. Za prvé, všichni tady víme, že Švédi skoro ani neumí dělat špatnej metal. Zde se navíc kloubí blackmetalová zima a crustová tradice ze země s nejsilnější scénou. Za posledních pár let jsem slyšel celkem dost kapel, které se snažily mísit švédský crust a black metal, ale nikdy nebyl výsledek tak soudržný a rozmanitý současně. Částečně to připočítávám tomu, že všechny nápady pocházejí z jednoho mozku, který měl dopředu jasno, co a jakým způsobem chtěl říci. Není tu diskuze. Není tu kompromis. Album má tři čtvrtě hodiny a obsahuje jen čtyři skladby. A co?

Jestli je v něčem „Spirit Crusher“ opravdu výjimečný, tak v tom, jak uvěřitelně reprezentuje žánry, ze kterých je složen. Blackmetalový kabát mu nikdo neodpáře, pod ním tluče poměrně citlivé a trochu rozervané srdce. Stačilo by vlastně jen lehce počudlit zvuk kytar a máme tu epické emíčko. Tato tvář je mnohem patrnější v poslední čtvrtině alba, na počátku se vlastně jen schovává za tvrďáckou masku z černokovu. Pokud máte rádi sever, ať už v jakémkoliv žánru, neměli byste DÖDSRIT minout.

DÖDSRIT

 3

RIP
RIP

Verdikt

Nejlepší spojení black metalu, crustu a srdíčka poslední doby.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 44:16

dodsrit.bandcamp.com

Sestava

Skladby

  1. Aura
  2. Ändlösa adror
  3. A Drowning Voice
  4. Spirit Crusher

Diskografie

Mortal Coil (2021)
Spirit Crusher (2018)
Dödsrit (2017)