JAK VYCVIČIT DRAKA 3 vs. LEGO PŘÍBĚH 2

JAK VYCVIČIT DRAKA 3 vs. LEGO PŘÍBĚH 2

JAK VYCVIČIT DRAKA 3 vs. LEGO PŘÍBĚH 2

JAK VYCVIČIT DRAKA 3 vs. LEGO PŘÍBĚH 2

Tak jsem konečně viděl poslední draky a musím konstatovat, že jsem už pár měsíců (od posledního Spidermana, který vyhrál Oscara za animovaný film) neviděl tak dobrý animák. A to kreslené filmy a pohádky miluju. Srovnání s dalším pokračováním, které šlo nedávno na stříbrné plátno se přímo nabízí. Dnes vedle sebe postavíme Jak vycvičit draka 3 a Lego příběh 2.

Jak vycvičit draka 3

Už první díl před devíti lety nastavil laťku proklatě vysoko, dvojka to kupodivu udržela a nyní nastává finále celé trilogie. Po řemeslné stránce je to opět jízda, grafika je na nejvyšší úrovni a nechá vás kochat se jak fotorealistickou krajinou, skvěle dělanými vodními plochami, přírodou, nebem, tak i pohádkovými fantastickými světy a hlavně pak draky, kterým se daří vdechnout originalitu a charakter. Tady grafici udělali maximum a z filmu cáká kreativita všemi směry.

Jak vycvičit draka 3

Bezzubka, který je tentokrát vystaven situaci, kdy najde partnerku, vás bude něžnit tím, že se při nich chová jako kotě. To skvěle funguje hlavně při jak na sebe při námluvách s Bílou Běskou reaguje. Právě to je do jisté míry tématem posledního dílu. Skvěle fungují i oba hlavní hrdinové a chemie mezi nimi. Příběh na scénu uvádí krom dračí romance i poněkud zploštělého záporáka, který není nijak originální, nemá pořádnou motivaci a po většinu doby budete mít pocit, že tu je jen proto, aby tu nějaký byl. Současně tu, jako v minulých dílech, skvěle funguje geniální hudba Johna Powella.

Jak vycvičit draka 3

Pokud se zaměříme na to, co se nepovedlo, tak je to asi hlavně emocionální vrstva, která byla v minulých dvou filmech mnohem osudovější a dokázala více vytěžit jednotlivé situace. Nyní ta osudovost rozkvete až v samotném závěru a to mám ještě silný pocit, že celé finále mohlo být napsáno mnohem funkčněji. Z celé série je závěr asi nejslabší. Možná proto, že více nadbíhá mladšímu publiku – nebo já už jsem fakt starej kořen.

Jak vycvičit draka 3

Jak vycvičit draka 3

7,5/10

Lego příběh 2

I tohle je ve své podstatě trojka, pokud za LEGO PŘÍBĚH dáme ještě LEGO BATMANA (čtvrtá, pokud budeme počítat i samostatný film LEGO Ninjago). Vlastně i základní charakterové vlastnosti obou filmů jsou podobné. Film pokračuje v tom, v čem byla jednička skvělá. Tuny odkazů pro dospěláky na jiné filmy (od MAD MAXe po DC filmy), zběsilost a neustálá akce. Možná až příliš. Tentokráte jsem měl silný pocit, že se kombinuje až příliš a některé situace byly až tak absurdní, že jsem si vzpomněl na mistrovský kousek PANIKA V MĚSTEČKU.

LEGO 2

Na jedničce jsem oceňoval hlavně to, že si animátoři vystačili s přirozenými pohyby, které legové postavičky mají. To se tu již porušuje, takže animace sklouzává ke kvalitnější verzi legoseriálů, které máte možnost zachytit o víkendu v ranních hodinách, a to je opravdu škoda. Klasické „stavebnicové“ mini fórky pro fandy lega z osmdesátek, jako byla prasknutá helma astronauta, už tu také nefungují.

LEGO 2

Pokračování vlastně přímo navazuje na konec prvního dílu. Pokud jste viděli jedničku, tak během první půlhodiny dokážete prokouknout, jakou návaznost má příběh do reálného světa. V tomto případě tu chybí překvapení, které jednička měla. Současně ale můžete s předstihem objevovat skryté významy, které film má. Většina hrdinů z minula zůstává, je tu pár nových. Stejně tak zůstává dobrá tradice v hudbě Marka Mothersbaugha. Druhé LEGO movie má všechny trumfy a nevýhody druhých dílů originálních filmů. Chybí moment překvapení, ale jste vlastně rádi, že je to zpět.

6,5/10

 24

RIP
RIP

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-

Další informace

JAK VYCVIČIT DRAKA 3


USA, 2019, 104 min


Režie: Dean DeBlois
Předloha: Cressida Cowell (kniha)
Scénář: Dean DeBlois
Hudba: John Powell
Hrají: Jay Baruchel, America Ferrera, F. Murray Abraham, Cate Blanchett, Gerard Butler, Craig Ferguson, Jonah Hill, Christopher Mintz-Plasse, Kristen Wiig, Kit Harington, Robin Atkin Downes, Gideon Emery, Ashley Jensen, Ólafur Darri Ólafsson, David Tennant
Producenti: Bonnie Arnold, Brad Lewis
Střih: John K. Carr
Scénografie: Pierre-Olivier Vincent


 


LEGO® příběh 2


USA / Dánsko / Austrálie, 2019, 107 min


Režie: Mike Mitchell
Scénář: Phil Lord, Christopher Miller
Hudba: Mark Mothersbaugh
Hrají: Chris Pratt, Elizabeth Banks, Will Arnett, Tiffany Haddish, Stephanie Beatriz, Alison Brie, Nick Offerman, Charlie Day, Maya Rudolph, Will Ferrell, Jadon Sand, Brooklynn Prince, Channing Tatum, Jonah Hill, Richard Ayoade, Ben Schwartz, Noel Fielding, Jason Momoa, Cobie Smulders, Ike Barinholtz, Ralph Fiennes, Will Forte, Jimmy O. Yang, Jorma Taccone, Bruce Willis, Mike Mitchell, Christopher Miller, Chris McKay, Trisha Gum
Producenti: Phil Lord, Christopher Miller, Dan Lin, Roy Lee, Jinko Gotoh
Střih: Clare Knight
Scénografie: Patrick Marc Hanenberger
Kostýmy: Caroline Cranstoun