MARTUROS - Nameless

MARTUROS - Nameless

MARTUROS - Nameless

MARTUROS - Nameless

Netradične sa povenujem nahrávke, ktorá síce metalová rozhodne je, ale s preferovanými extrémnymi formami kovového žánru nemá spoločné fakt nič. Dostal som CD na recenziu a už som sa musel pasovať s o dosť tvrdšími orechmi než je táto prístupná, príčetne vymyslená a ľahko vstrebateľná i pochopiteľná nahrávka mladého kvinteta MARTUROS, ktoré na metalové chodníčky vykročilo v Prievidzi v roku 2015 a „Nameless“ je jeho debutovým albumom. 

CD vyšlo vo februári u Support Underground, kde tiež – nie prvýkrát – zalovili mimo svoje hlavné teritórium, a prináša štedrých vyše 50 minút hudby, naporciovanej do desiatich skladieb. Tie na prvé počutie zaujmú kvalitným, plným, miestami až masívne pôsobiacim znením. V ňom potom vyniknú šikovne poskladané a zaranžované kompozície, prezrádzajúce, že ich tvorcom rozhodne nechýba talent a netápajú pri hľadaní toho, čo chcú hrať. „Nameless“ je jednoznačne vyzretý a dotiahnutý debut.

MARTUROS

Žánrovo ide o energický, nabrúsený heavy metal, vyše štyridsať rokov existujúci žáner, ktorý tu je spracovaný s citom k dávnym koreňom a zároveň tak, aby ani náhodou neznel archaicky, ale sviežo a súčasne. O to sa stará v prvom rade gitarová hra, ktorá slušne tlačí na pílu a zároveň je vytunená rôznymi vyhrávkami čerpajúcimi z novších metalových žánrov. MARTUROS sa na nejednom mieste dotýkajú power/thrash metalu, na druhej strane prinášajú plejádu melodických a atmosférických motívov, ktoré každej skladbe dodajú dostatok vlastnej tváre. Netreba zabudnúť ani na sympatickú hru basgitary, úspešne sa púšťajúcej aj do sólových výjazdov.

Na jedenej strane často ťažké riffy – jeden moment mi dokonca pripomenul PARADISE LOST na nesmrteľnom „Gothic“ –, na strane druhej veľa dominantných melodických figúr, v ktorých sa objaví aj spomienka na HELLOWEEN spred vyše troch dekád. Ozvena RUNNING WILD v štvrtej skladbe je takisto celkom príjemná. Nad gitarami a bicími sa nesie vokál Maggee, ktorá tu nie je za nejakú opernú slávicu, naopak v jej silnom, výraznom, neraz až zachrípnutom a energiou nabitom hlase dominuje rockový a metalový drive. Spev teda tvrdé vyznenie hudby MARTUROS nezjemňuje, skôr ho ešte zvýrazňuje. Celkovo znie album vyvážene, presne tak, aby tam nebolo nič „navyše“, a výsledkom tohto prístupu je vydarená metalová nahrávka.

 Přidejte svůj názor

Martin Lukáč

Verdikt

Je fajn, že aj na Slovensku občas vznikne „heavík“, ktorý netrpí nostalgiou za upachtenými domácimi 80. rokmi ani úpornými snahami podobať sa tvorbou niekomu „veľkému a slávnemu“.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-

Další informace

Sestava

Skladby

  1. Angel of Life
  2. Nameless
  3. Liar
  4. This Way Leads Somewhere
  5. I'm Lucifer
  6. Midnight Dreams
  7. It's Not Me
  8. This Is Not a Song, It's Crying for Help
  9. Superheroes of Tomorrow
  10. The Magician

Diskografie

Nameless (2019)
Superheroes of Tomorrow (SP) (2019)