NÁV - Smrtci

NÁV - Smrtci

NÁV - Smrtci

NÁV - Smrtci

Tohle nikdo nečekal. Pro mě je to blesk z čistého nebe. Bez přechozího varování ze špinavé stáje Noise Assault Agency Budweis vybíhá jejich černý kůň. Z nozder mu šlehaj plameny a jeho stopy halí neprodyšná mlha. Už dlouho si nevzpomínám na domácí kapelu, která by mě svým vznikem tak překvapila. Tím míň z žánrových kolbišť, ve kterých se NÁV pohybují.

Z temných hvozdů kolem Třeboňska vystupují tři postavy a chápají se black metalu v jihočeském špína stylu. Znesvěcení? Zcela jistě! Vždyť někteří z těch lidí hrají i v té nejromantičtější kapele dneška. To se přece nedělá! A členové? Vlastně nevím, jak moc to je tajemství a jak moc není, protože sestava je pro mnohé stále trochu rébus, ale ty tři stínové figury spojují kapely jako KALLE, NOD NOD, FIVE SECONDS TO LEAVE a DÆRRWIN. NAV je jejich jednoznačně nejtvrdší a nejsyrovější hudební poloha. Jeden si zákonitě musí pokládat otázku, kde se to v nich bere? Žánrově odkazují na černý kov v jeho nejsyrovější tváři v základní tříčlenné sestavě. Jen Kytara, bicí, basa a vokální zlo.

NAV

Krom jednoduchých kovočerných riffů tu ale prosakuje i mnohé z výše zmíněných kapel. Nahrávka je zvukově plná, postupně se z ní vyplavují zvuky typické například pro ranou tvorbu FIVE SECONDS TO LEAVE. Stejně tak je to i s atmosférou, která od kvapných začátků tone v rašelinových slatích.

Rukopis Low Relotiion studia smrdí i přes silnou vrstvu sazí z pekla. Zdánlivě primitivní black metalové bouře se lámou ve všeobepínající mazlavou hmotu, koketující s dronovou špínou, která vás smrtelně přitahuje gravitací černých děr. Až si v prosinci budu zase vyplňovat anketu o objevech roku, tady nezaváhám. Vlastně jsem si tam tři písmena několikrát obtáhnul už teď.

NAV

 Přidejte svůj názor

RIP
RIP

Verdikt

Domácí black metalové překvapení roku 2019.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Sestava

Skladby

  1. Eternal Surreal
  2. Corpse of Time
  3. Night Bies
  4. Funeral of god
  5. Sigil of Sulfur
  6. Repentance
  7. Celestial Doom

Diskografie

Trpte (2023)
Arcizlo (2020)
Smrtci (2019)