KILLCHAIN, MISERY INDEX - 3. 7. 2019, Košice, Collosseum

KILLCHAIN, MISERY INDEX - 3. 7. 2019, Košice, Collosseum

KILLCHAIN, MISERY INDEX - 3. 7. 2019, Košice, Collosseum

KILLCHAIN, MISERY INDEX - 3. 7. 2019, Košice, Collosseum

Pôvodne boli v programe aj kalifornskí CARTILAGE, tým sa ale kdesi v Česku pokazila dodávka a tak museli košický koncert odrieknuť. Domáci deathmetaloví až deathgrindoví matadori KILLCHAIN tak nemuseli robiť predskokanov päť rokov existujúcej zámorskej bande, ktorá na deme a zatiaľ jednom albume predvádza to, čo sme už počuli x-krát. Kalifornčania hrajú v zásade klasický staroškolský death metal, nie je to žiadny trapas, ale jediným zaujímavejším momentom je u nich asi to, že vokalista Mark a gitaristka Teresa sú súrodenci, a to dnes už nestačí.

KILLCHAIN

S touto zmenou sa pred ôsmou začal koncert dvoch po hudobnej stránke vyrovnaných ani nie tak súperov ako skôr žánrových kolegov. KILLCHAIN album naposledy vydali hádam pred šiestimi rokmi, naživo som ich tiež už nejaký čas nevidel, bol som teda zvedavý, ich hudbu mám rád od čias, kedy začínali s oldschoolovým kovom smrti zaznamenaným na debutovom albume. Nový materiál sa už pripravuje na štúdiové zvečnenie a pár skladieb z neho odznelo aj na koncerte. KILLCHAIN v nich naďalej rozvíjajú svoj priamočiary, veľmi úderný a agresívny death metal, okorenený o nekompromisné grindovanie a možno viac čerpajú aj z iných rachotivých odvetví.

Zo známejších vecí boli pochopiteľne vzorky z predošlého, v poradí tretieho albumu. Ten síce radšej počúvam z MP3, CD jednoducho vydavateľ zvukovo zmršil, ale „Where Is Your Saviour“ je až na toto nešťastie zatiaľ vrchol tvorby Košičanov. O šou sta starali hlavne živelný vokalista Gabi a gitarista Stano, frontmanovmu revu kontrujúci rykom, ktorý od čias ERYTROSY na sile vôbec nestratil. Niekoľko desiatok ľudí by iste prijalo ešte niekoľko skladieb navyše, v spoločnosti majstrov palieb, akými sú napríklad MAN MUST DIE, STORM UPON THE MASSES alebo MISERY INDEX sa KILLCHAIN rozhodne nestratia.

KILLCHAIN

Posledne menovaných som videl už v ani neviem koľkej repríze. Na MISERY INDEX sa chodí opakovane, ich štúdiová tvorba je skvelá a naživo sú strhujúci, zničujúci, fanúšikovia dostávajú tak 150 % očakávaného. Teraz som mal miestami pocit, že sa deje niečo nie celkom z tohto sveta, na pódiu sa odohrávala podstata a zmysel všetkého hudobne extrémneho. Vyše sto platiacich návštevníkov sa mohlo v kotle umlátiť pri tom, ako do nich Jason Netherton (basa, vokál), Mark Kloeppel (gitara, vokál), Darin Morris (gitara) a Adam Jarvis (bicie) sypali tsunami čistej deathgrindovej energie, agresivity a zúrivosti. Dokonalá, smrtiaco presná zohratosť, dobrý, výrazný a mohutný zvuk a hudobníci, ktorým pojem statický prejav fakt nehovorí vôbec nič. MI boli hotovou kapelou najneskôr na debutovom albume a počas rokov, ktoré od neho ubehli, sa stali dokonalým príkladom deathgrindovej mláťačky s vypracovanou a zároveň chytľavou hudbou, stvorili diskografiu, v ktorej nie je núdza o vyslovené hity a po textovej stránke sa z albumu na album snažia priniesť témy, ktoré sú pre nich dôležité alebo zaujímavé.

MISERY INDEX

Prezentovaná novinka, v poradí šiesty dlhohrajúci album „Rituals Of Power“, sa žánrovo podobne ako jeho predchodca viac prikláňa k čistejšiemu, priamočiaremu a rýchlemu death metalu s nemalou dávkou výrazných harmónií a melodiky, už tradične s divoko burácajúcimi vokálmi, ale na skladby ako „New Salem“, „Hammering The Nails“ či „Naysayer“ publikum reagovalo rovnako ako na osvedčené staršie vyhladzováky. V programe sa našlo aj miesto pre cover „Dead Shall Rise“ z grindového míľnika „World Downfall“. Niet sa čo čudovať, stopa TERRORIZER sa u MISERY INDEX dala nájsť vždy. Po prídavku bol koniec vynikajúceho koncertu, ktorý naozaj nebolo múdre prepásť. Je totiž celkom možné, že akcie tohto typu budú fakt zriedkavé, ak vôbec nejaké budú, fanúšikovská podpora je skrátka nedostatočná zvlášť zo strany tých, ktorí ich majú rovno doma.

Foto: Laci Schürger

MISERY INDEX

 3

Martin Lukáč