I AM MOTHER - Sci-fi, na které jsem dlouho čekal

I AM MOTHER - Sci-fi, na které jsem dlouho čekal

I AM MOTHER - Sci-fi, na které jsem dlouho čekal

I AM MOTHER - Sci-fi, na které jsem dlouho čekal

Poslední dobou mám pocit, že chytré filmové sci-fi jsou na pokraji vymření. Téměř před rokem jsem tu psal o filmu UPGRADE, který má s I AM MOTHER hned několik společných vlastností. Za prvé jde také o australský film, za druhé se podařilo s minimálním rozpočtem natočit „maximum muziky" a za třetí oba filmy mi uvízly v hlavě na dlouhou dobu i po tom, co jsem je dokoukal. Vlastně i teď se mi tam válí několik nezodpovězených otázek a to ať už jde o motivace toho, co se ve filmu děje, tak i o etické motivy, kterými se zabývá.

I AM MOTHER

I AM MOTHER byl pro mě zjevení, při kterém jsem se vrátil o třicet let zpátky do doby, kdy jsem hltal jednu sci-fi povídku za druhou. Žánrovou ryzost podtrhují i témata, která se tu zpracovávají. Těmi jsou umělé inteligence, etika, ryzí člověčenství a rysy společnosti, které vidíme na každém rohu našich dějin. A o čem že to celé je?

I AM MOTHER

V blíže nespecifikovaném prostoru, který trochu vypadá jako nepřístupný atomový kryt, si robot z mnoha zmražených lidských embryí vybere jedno a začne se o něj starat. Začne postupem času vychovávat dívku a pečuje o ni jako velmi úzkostlivá a přitom systematická matka. Otázky vyvstávají vlastně hned v úvodu. Kde to vlastně jsme? Proč tady jsme? Co se stalo s lidstvem? Na některé z nich postupně nalézáme odpovědi a rodí se i další otázky, když do prostoru vnikne další člověk. Více prozrazovat nebudu a možná vám doporučím i to, abyste se před filmem nedívali na trailer, protože prozrazuje zbytečně mnoho.

I AM MOTHER

Tento minimalistický koncept si sám se sebou ale plně vystačí. Je to jak tím, jak skvěle je film udělán barevně a obecně designem, tak tím, že po dlouhou dobu stále šponuje dramatičnost a napětí. Dokáže pracovat s emocí a to včetně té, kterou cítíte k robotovi. Netflixu se tímto filmem povedlo natočit nejlepší sci-fi, které jsem za poslední rok viděl.

I AM MOTHER

 Přidejte svůj názor

RIP
RIP

Verdikt

Po roce opět jedna silná žánrovka.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-

Další informace

Austrálie, 2019, 115 min


Režie: Grant Sputore
Scénář: Michael Lloyd Green
Hudba: Dan Luscombe, Antony Partos
Hrají: Hilary Swank, Clara Rugaard, Tahlia Sturzaker, Rose Byrne, Luke Hawker
Producenti: Kelvin Munro
Střih: Sean Lahiff
Scénografie: Hugh Bateup
Kostýmy: Mariot Kerr