GOOD OMENS - Satan přichází a démon s andělem mu házejí klacky pod nohy

GOOD OMENS - Satan přichází a démon s andělem mu házejí klacky pod nohy

GOOD OMENS - Satan přichází a démon s andělem mu házejí klacky pod nohy

GOOD OMENS - Satan přichází a démon s andělem mu házejí klacky pod nohy

Převedení na plátna 30 let staré knihy, kterou jako autoři podepsala dvě naprostá esa tehdejší fantasy literatury, jsem přijímal trochu s rozpaky. Zfilmovat dobře Terryho Pratchetta? Zfilmovat Neila Gaimana? Oba dohromady? To je opravdu velký krajíc chleba, aby z toho nebyla splácanina. "Dobrá znamení" jsou pro mnohé kultovní knihou. Crossoverem dvou autorů s vyprecizovanými styly, který dává smyl. Má v sobě humor jednoho i podivnost a ponurost druhého.

GOOD OMENS

A o co v příběhu jde? Stejně jako u většiny Pratchettových románů o parafrázi již notorického příběhu. Tentokrát dochází na Bibli, hlavně tedy na zjevení svatého Jana a jeho Apokalypsu. Také jde ale i o filmovou klasiku zvanou "Omen". Zkrátka a dobře, na svět se narodí dítě, které je synem samotného Satana. Toto dítě má zničit svět. Na světě jsou už od jeho prvopočátku ale také dvě nadpozemské bytosti. Démon Crowley a anděl Azirafal. Jsou spolu vlastně už od počátku věků, Crowley je tak trochu odpovědný už za vyhnání prvních lidí z Ráje. Oba dva se za tu dobu skamarádili. A to je potíž. Nechtějí, aby svět skončil Apokalypsou. Je jim tu dobře. Naučili se tu žít. Mají své zájmy, které jsou v rozporu s těmi v pekle a nebi. Ujetý příběh? Věřte mi, to je jen začátek.

GOOD OMENS

Skvěle napsaných postav tu je mnohem více. Už jen jezdci Apokalypsy, jež normálně fungují v našem světě. Například Válka je vojenskou zpravodajkou. Kam přijede, tam se začne válčit, a ona je velmi dobrá, protože je tam vždy jako první. Hlad má zase řetězec na výrobu potravin. Tyto postavy ovšem v seriálu nedostanou mnoho prostoru a proto bych možná před sledováním doporučil přečíst si knihu. Jak kniha, tak seriál má své kvality, pokaždé ale jiné. "Good Omens" jsou jedním z mála případů, kde platí to, že čím více znáte knihu, tím více si užijete seriál.

GOOD OMENS

Skvěle se povedl hlavní casting. David Tennant se do světa fantasy seriálů tučně zapsal hlavně jako jeden z nejoblíbenějších představitelů "Dr. Who" a v roli démona s hadíma očima je nepřekonatelný. A Michael Sheen jako lehce zženštilý a trochu zmatený anděl s garderobou britského gentlemana také. Celé to stojí hlavně na dokonalé souhře těch dvou.

GOOD OMENS

Trochu jsem se obával, jak budou vyvedeny části seriálu, které budou vyžadovat hodně triků. Příběh je potrhlý, ale současně i výpravný. Seriál se s tím vypořádává tak, že na tricích je vidět, že se na nich trochu šetřilo, ale zdá se mi, že je to záměrně přiznané a vlastně to celému konceptu celkem sluší. Má to přesně ten punc „lacinosti“, kterou jste milovali na "Červeném Trpaslíku", Monty Pythonech a konec konců i kultovním monster seriálu "Dr. Who". "Good Omens" se rozhodně nestanou kultem, jakým jsou tři zmíněné kousky. Budou ale zcela jistě skvělým doplněním díla Terryho Pratchetta a Neila Gaimana, který na téhle sérii úzce spolupracoval.

 GOOD OMENS

 1

RIP
RIP

Verdikt

Povedené seriálové provětrání díla Terryho Pratchetta a Neila Gaimana.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Velká Británie, 2019, 5 h 35 min (Minutáž: 51–60 min)


Tvůrci: Neil Gaiman
Režie: Douglas Mackinnon
Předloha: Neil Gaiman (kniha), Terry Pratchett (kniha)
Scénář: Neil Gaiman
Kamera: Gavin Finney
Hudba: David Arnold
Hrají: Adria Arjona, Ariyon Bakare, Ned Dennehy, Jon Hamm, Michael McKean, Georg Nikoloff, Miranda Richardson, Michael Sheen, Nina Sosanya, David Tennant, Jack Whitehall, Nick Offerman, Frances McDormand, Jennifer Armour, Reece Shearsmith, Laura Evelyn, Benedict Cumberbatch
Střih: William Oswald
Scénografie: Michael Ralph
Kostýmy: Claire Anderson