PROTIJED - Stres

PROTIJED - Stres

PROTIJED - Stres

PROTIJED - Stres

Pokud bych měl vybrat jen jeden domácí vinyl za punkovou scénu pro uplynulý rok 2019, sáhnu jednoznačně po PROTIJED. Po delší době se tu objevila plnohodnotná straight edge mašina, která i po hudební stránce funguje. Vlastně se dá jít mnohem dál. Tohle je ta nejsilnější „ixkařská“ kapela, co si u nás doma pamatuji. Navíc se jménem, které mohou ostatní jen závidět. Zamrzí snad jen to, že figury, které v PROTIJEDU působí, jsou z velké části veteráni scény. Stále mi tu chybí teenage generace, která by „fotry“ s téměř čtyřmi křížky na hřbetu přejela parním válcem. Daná situace má však i několik bezesporných výhod. Tahle zkušená čtyřka naprosto bez debat ví, co dělá.

PROTIJED

Banán má za zády po delší době instrumentální stroj, který se ostrostí a neústupností vyrovná jeho projevu. Konečně! Krom nosných riffových hardcore/punkových rubanic, jakými je titulka „Čuk a Gek“, jsou v hudbě PROTIJEDU i elementy, které jdou více naproti starému devadesátkovému emíčku, a hlavně pak také vazbící špína, jež vám krvácející uši zasype solí. Ač na posledních dvou surovinách PROTIJED nestojí, je to výrazné koření jejich hudby. Navíc dávkované s citem pro věc.

"Viděl jsem tolik slabosti v životech plných odhodlání
a nakreslit si X na pěsti vlastnímu selhání nezabrání
tak zapomeň na hustý kecy i kraťasy Mirka Dušína
tam, kde si myslíš, že to končí, tam to vše teprve začíná"

 

Jestli je pro PROTIJED něco jasně definované, tak postoje v textech a hrubost materiálu, v němž jednotlivé skladby málokdy přelézají nad dvě minuty. Je to také intenzita, s jakou mě dokáží semlít. Za zmínku zcela jistě stojí i fyzický nosič a vizuál, pod kterým je podpis reportážního fotografa Petra Vrabce. Budu velmi dlouho přemýšlet, u jaké desky do sebe tak skvěle zapadla forma a obsah.

"Lány se táhnou po obzoru
odkvétá šeřík i černý bez
zpíváme další píseň vzdoru
dokud nebude prázdná každá klec"

 Přidejte svůj názor

RIP
RIP

Verdikt

Nejlepší domácí xHCPUNKx za posledních sto let. S citelnou dávkou staré emařiny a hudebních špinavostí. Čtvrthodinka bez kompromisů. 

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 14:49

protijed.bandcamp.com

Sestava

Skladby

  1. Čuk a Gek
  2. Šňůry, smyčky
  3. Jed
  4. Nekonečná éra
  5. Zubatá kosa
  6. Protijed
  7. Ptáci v trní
  8. Mezi svými

Diskografie

Stres (2019)